Felicia
    Hej,

    Jag läser ekonomilinjen på gymnasiet och ska nu skriva mitt gymnasiearbete men har kommer inte på någonting som jag kan skriva om, därför frågar jag nu efter tips! Jag behöver kunna koppla mitt ämne till ekonomi eller juridik (kan vara företagsekonomi, marknadsföring, entreprenörskap, juridik).

    Jag är även väldigt intresserad av sport, speciellt truppgymnastik och skulle gärna vilja skriva något om det men kan inte komma på något ämne där jag kan koppla sporten till ekonomi/juridik.

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Felicia,

    Studie- och yrkesvägledare är inte ekonomer, jurister eller idrottsvetare... så vi kan egentligen inte säga ngt. inom det som din fråga handlar om. Du borde komma på ngt. som du är Intresserad av och stämma av med din handledare för Gymnasiearbete, som ska godkänna både temat och frågeställningar för ditt GA.
    Men som "privatperson" kan jag tipsa om att kanske undersöka hur mycket pengar som finns inom idrottsgrenen "gymnastik": kan gymnaster leva på sin idrott som proffs? eller måste de ha en annan försörjning?
    Vilka lagar styr idrott? Vad får idrottsutövare göra och vad får hen inte göra? - det är den juridiska aspekten... Sponsring - lagar kring det? Kan vem som vill bli sponsor för en idrottare? T.ex en organisation som uppmanar för våld mot ngn folkgrupp - om den vill bli sponsor för en idrottare, är det OK? eller inte? Alltså, undersök lagstiftning kring sponsring och finansiering kring idrottsutövandet.
    Ålder på idrottare - får de vara hur unga som helst? När får man tävla på proffs-nivå, är det någon åldersgräns? är det samma i alla länder?

    tips! prata med idrottsläraren på din skola - be honom/henne om råd. ta kontakt med gymnastikförbundet - fråga dem om tips!

    De här gymnasieskolorna erbjuder NIU i trupp-gymnastik; Och de här gymnasieskolorna erbjuder RIG i trupp-gymnastik
    ... lärare i gymnastik på de skolorna (länkarna ovan) borde kunna ge dig bra tips.
    Förklaring på vad NIU och RIG är - se gymnasieguiden.se/informeras/kombinera-ditt-idrottsintresse-med-din-gymnasieutbildning

    Frågor och svar taggade med 'gamla och nya mattekurser' (3 st.)

    • David

      Matematik A och Matematik 2c?

      Hej, Kan Matematik A och Matematik 2c ingå i samma högskoleförberedande gymnasieexamen ifrån Komvux? Jag frågar bara eftersom Matematik A inte utförs mer.

      Anna: : Ja, det borde de kunna göra. Matte 2c motsvarar matematik B. Det är inte motsvarande kurser, utan matte 3c är högre (svårare) kurs än matte A.
    • Sofie

      Vilken områdesbehörighet gäller för mig?

      Hej. Jag funderar att söka in på civilingenjörsutbildning som kräver: Områdesbehörighet 9 (Fysik B, Kemi A, Matematik E) eller Områdesbehörighet A9 (Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4) Jag behöver komplettera Fysik 2(då jag bara har Fysik A) men jag har Matte D. Jag läste att Matte 4 motsvarar...

      Mikael: : Hej Sofie! Kurser i matte har inte bara bytt namn men även antal poäng, dvs kursernas storlek (hur mycket matte man läser inom varje kurs). Matematik 1, 2, 3, 4, 5 och specialisering - alla är... Läs hela svaret
    • K

      Matematik 3c Ellet 4?

      Hejsan! Jag ska söka till en utbildning på högskolan där jag behöver ha läst matematik 3c alt. matematik D för att vara behörig. Jag gick ut gymnasiet med de gamla kurserna och har läst till matte C. Jag har läst på internet stt matte 3c motsvarar matte C, vilket jag har betyg i! Jag hade tänkt...

      Julia: : Hej K! Om det i behörighetskraven står att du behöver ha läst Matematik 3c alt Matematik D då behöver du skaffa dig godkänt betyg i en av de kurserna (3c eller D). Det kan du göra bl a genom att göra PRÖVNING på Prövningsenheten eller... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga