Kskdk

    Hej! Jag vill kunna ploga extra med traktor. För det behöver man hjullastare anläggning. För att få ta det behövs väldigt många timmar. Det jag då undrar är hur man ska kunna ta de kortet om man inte få köra innan? Skulle vara tacksam för hjälpt för hur jag tar kort för att få ploga snö med en traktor? Eller jobba med traktorn på andra sätt

    • Jelena : https://www.svenskmaskinutbildning.se/snorojning-utbildning-behorighet
    • Ludmila :

      Jag tycker du behöver kontakta BYN, se kontaktuppgifter på byggbranschensyrkesnamnd.se/kontakt - för att utan att veta din tidigare utbildningsbakgrund och utan att veta vad Exakt du vill jobba med, är det omöjligt att svara på din fråga.
      Ännu ett tips: kontakta de arbetsgivare som du vill jobba för och fråga Exakt vad de kräver att du ska ha + var de rekommenderar att du ska få den utbildning de kräver. Du avslutar din fråga med "eller jobba med traktor på annat sätt"... och man kan med traktor jobba på många olika sätt: inom lantbruk, inom bygg - bland annat.
      Det är Arbetsgivarens ansvar att de anställda har rätt utbildning för det jobbet som hen anställer för, därför vet arbetsgivarna vilken utbildning du ska ha. "Lurigt" här kan bli pga samma typer av jobb kan ibland falla inom olika "avtalsområden", och då kan olika krav ställas. Ingen lätt fråga du ställer, alltså. Så, tillbaka där jag började: kontakta BYN och fråga de arbetsgivare som du vill jobba för, är de bästa råden jag kan ge.

    • Anna : Här kommer lite information om Traktorutbildning - https://svalov.se/utbildning--barnomsorg/svalofs-gymnasium-och-vuxenutbildning/vuxenutbildning/yrkesutbildning.html https://www.trafikverket.se/korkort/korkortsprov/traktorkort/ Trevlig helg!
    • Liselotte : Kolla med kommunens företagsrådgivare, de brukar veta vilka utbildningsföretag som är aktiva i trakten och kanske kan hjälpa dig vidare att hitta rätt företag?
    • Liselotte : Jag tänker också på att Trafikskola som utbildar till bl.a traktorkörkort kan svara på vilket sätt deras tidigare elever som tog traktorkörkort fick ihop "timmarna": alltså vilka lokala företag som brukar vara villiga att erbjuda lärlingsplatser.
    Läs alla kommentarer

    4 Svar

    SYV-besökare SYV

    Hej, nu är jag inte alls expert på det område som din fråga gäller, så man får försöka hitta någon expert för att du ska få ett bra svar, men jag tänker så här: det finns olika typer av plogning  -- det är ju skillnad i att "skotta snö" med en plog och att använda snöslunga, som hör till "hydrauliska redskap" och där krävs det en längre maskinförarutbildning som, jag tror, heter "Hjullastare Godshantering".
    Nu är du 19 år och troligtvis är det för sent för dig att söka till gymnasiet - på gymnasiet kan man få traktorkörkort både på Fordons- och transport och på Naturbruksprogrammet (enligt vad jag vet). Motsvarande utbildning kan även erbjudas på komvux. Om du kommer in på en komvux-utbildning till anläggningsförare, då borde alla nödvändiga timmar antingen ingå inom utbildningen eller så borde du i alla fall få hjälp med praktikplats för att få ihop de nödvändiga timmarna.
    Detsamma gäller om du kommer på en utbildning via AF, arbetsförmedlingen. AF kan köpa plats på utbildningen - fråga även på AF.
    Ännu ett sätt är att söka anställning på ett företag där du på arbetsplats ska kunna få utbildning i snöröjning/maskinförare. Det kan dock bli svårt utan de rätta kontakter eller ganska mycket tur.
    Men som din fråga är ställd, så tror jag du menar att du vill utbilda dig som "privatist", en privatperson som av "egen maskin" vill skaffa sig nödvändig utbildning; jag säger inte att det är omöjligt men tror det kan bli svårt och framförallt ganska dyrt.
    Det jag vet är att B-körkort, för personbil, brukar ställas som ett krav när man, som vuxen (ej gymnasieelev) söker utbildning av det slaget som du ställer frågan om. Har du B-körkort? Om du inte har B-körkort, börja med att skaffa sig det, är mitt råd.
    Jag ska försöka göra efterforskningar och återkommer i så fall med ett bättre svar.
    Du får gärna berätta mer kring din situation och om du har varit i kontakt med komvux och med arbetsförmedlingen eller fått svar från maskinutbildare redan.

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej, läs nedan, svar från Transportstyrelsen:
    "För att köra traktor så behövs ett körkort med behörighet för fordonet som ska köras. Ofta är det en traktor eller ett motorredskap. Se länkar nedan.

    https://transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/Fordonsregler/Traktor/
    https://transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/Fordonsregler/Motorredskap/

    Sedan behövs en adekvat yrkesutbildning för fordonet. Det räcker ofta med ett förarbevis enligt Arbetsmiljöverkets riktlinjer för det berörda fordonet."

     

    Hej igen, svar från en sakkunnig - läs nedan:
      

    Det finns ett antal olika vägar att få behörigheten för att köra hjullastare och arbeta med den.

    Det skiljer vad som krävs för utbildning/behörighet beroende på vilket fackligt avtalsområde man jobbar inom, ex byggnads.

    Först kan vi reda ut kraven för de olika maskinklasserna:

    Klass 1 krävs B-körkort som lägst för att framföra dom, dom har registreringsskylt som en bil och är märkta med 50 skylt baktill.

    Klass 2 krävs som minst AM-kort eller Traktorkort och ålder enligt regler för de korten.

    Utbildningar finns via gymnasium, Komvux/vuxenutbildningen och AF, Arbetsförmedlingen samt olika privata utbildningsföretag.

    Efter utbildning så registrerar man sig när man börjar jobba som lärling, och man får köra på utbildningsbeviset under lärlingstiden förutsatt att man har grundbehörigheten med körkort osv.

    För att kunna tillgodoräkna sig lärlingstid så måste arbetsgivaren vara ansluten eller ha hängavtal med någon av ME, SEKO, Byggnads, BYN, TYA.

    Hjullastare gods behörighet kan man förenklat säga ger möjlighet att lasta och lossa material får ex,vis lastbil och inom vissa fackliga avtalsområden även snöröja lite.

    Hjullastare anläggning ger behörigheter som är "högre" då får man göra det mesta med hjullastaren även ploga på trafikverkets vägar (dock krävs kompletterande utb. ex arbete på väg) och man får även jobba inom Byggnads och SEKO´s avtalsområden ex.vis vägarbeten och byggarbetsplatser.

    Vägledare SYV

    Hej
    det kan finnas utbildningar inom komvux, t.ex Kurspaket djurskötare inom lantbruk (1000 gymnasiala poäng), där traktor körning ingår i kurserna ”Fordon och redskap” samt ”lantbruksmaskiner”.

    Se exempelvis hemsidan: Vuxenutbildningar, Stora Segerstad naturbrukscentrum (rjl.se)

    Med Vänlig Hälsning/ Best regards

    Hej igen! fick nu svar från Maskinutbildning.nu - var god läs nedan:

    "För att köra snöröjning krävs minst utbildningen ”hjullastare godshantering”. 

    Om personen i fråga har körvana från hjullastare kan vi hjälpa till med detta. 

    Vår kurs är på 2 dagar och kostar 6000kr + moms. 

    Finns däremot ingen körvana hänvisar vi till Yrkesakademien som har grundutbildningar."

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej! jag har nu pratat i telefon med några sakkunniga. Det de säger är att frågan är komplicerad pga det finns olika krav som ställs av olika arbetsgivare. Vilken utbildning man måste ha beror också på exakt vilken typ av maskin man vill köra. Skotta snö kan man med olika typer av maskiner.
    För en person som inte kan välja läsa rätt utbildning på gymnasiet för att där ta traktorkort, och inte vill eller kan komma in på en komvux- eller AF-utbildning, utan vill skaffa sig utbildning "som privatist" gäller det att köpa utbildning av en godkänd skola/utbildningsanordnare. Listor på de godkända utbildningsanordnare finns på webbplatserna för BYN och TYA
    Ännu en väg man kan gå är att söka kontakt med en arbetsgivare för vilken man i framtiden vill jobba för och få arbetsgivaren att bekosta ens utbildning. Detta sker oftast endast om det råder stor brist på utbildade personer eller om man börjar jobba för en viss arbetsgivare (t.ex som allt-i-allo eller som grovarbetare eller med vilka andra arbetsuppgifter som helst och "visar framfötterna" för att "förtjäna" att arbetsgivaren vill satsa på en) och får sedan utbildning av sin arbetsgivare.

    Hej igen!
    det kan också finnas andra möjligheter, t.ex utbilda sig till trädgårdsarbetare och inom den utbildningen lära sig köra traktor.
    T.ex: Tenhults Naturbruksgymnasium erbjuder inte endast gymnasial utbildning för ungdomar, utan även vuxenutbildningen. I utbildning trädgård finns en kurs som heter ”Fordon och redskap” där de studerande bland annat får lära sig köra traktor. Utbildningen syftar till att få jobb i trädgårdsbranschen, och många trädgårdsföretag med inriktning skötsel jobbar även med snöplogning på vintern.

    Hej igen,
    vi har idag fått ännu ett svar. Var god läs nedan:
      

    Köra traktor kan man göra om har ett b-körkort. Rör sig om en lastmaskin kan det krävas utbildning beroende på vilket kollektivavtal som föraren tillhör. 

    Kraven varierar beroende på om föraren är egen företagare eller anställd, vem som är beställare och var arbetet skall utföras. 

    Formellt sett är det Arbetsmiljölagstiftningen som ställer krav på att arbetet ska kunna utföras på ett säkert sätt och inte innebära risker för ohälsa och olycksfall. 

    Arbetsmiljölagstiftningen ställer krav på arbetsgivaren som skall se till att den som är anställd har tillräckliga kunskaper för att kunna arbeta säkert med maskinen. 

    Ofta väljer arbetsgivaren att utbilda sin personal via en godkänd utbildningsgivare. 

    Att bara läsa kursen för hjullastare vet jag tyvärr ingen som har i kommunal regi. 

    Frågor och svar taggade med '#frågasyv' (12 st.)

    • Naturvetenskap

      Kan man bli immunolog efter biomedicinska analytikerprogrammet?

      Hej, jag är mycket intresserad av biologi och kemi samt kroppens anatomi. Just nu läser jag på naturvetenskapsprogrammet och funderar på vad man ska eller kan studera på universitet. Läkare har och är fortfarande drömutbildningen men det är oerhört svårt att komma in då man behöver riktigt höga...

      Anna: : Hejsan,du ställer frågor som kräver expertkunskap, alltså måste du ställa de frågorna till de som är verksamma inom de aktuella områden eller som... Läs hela svaret
    • Mahmoud

      Matte 1a och 2a?

      Hej! Jag har läst naturprogram i gymnasiet I gymnasiet läste jag 1c upp till matte 4 och har godkänt i dem Nu behöver jag läsa mer kurser för att nå upp till 2400 poäng för blir behörig. Behöver 200 poäng för blir behörig Kan jag göra prövning i matte 1a och 2a för att få dem 200...

      Julia: : Hej Mahmoud!endast en kurs i matte på varje nivå får ingå i ett och samma examensbevis, alltsåMatematik 1a eller 1b eller 1cMatematik 2a eller 2b eller 2c.Om du inte har A betyget i matte 1c kan du göra... Läs hela svaret
    • linus

      Fråga angående reservplats till universitet?

      Hej! Nu är det så här att jag sökt till några universitet men kom inte in, hamnade då som reserv och har nu plats 20 i kön på de universitet jag vill gå. Min fråga är då, måste jag söka till utbildningen igen nästa år då dem öppnar eller går dem från min reservplats när det är dags att ta in...

      Vägledare: : Hej Linus,vad jag vet (jobbar dock inte med antagningen) så kan man glömma att man hade plats i reservkön, när antagningen är avslutad - det blir som om du inte sökt till den... Läs hela svaret
    • p

      Sätta betyg utan att kursen har slutat?

      Hejsan! Undrar om det står något i skollagen om att lärare bör sätta betyg om det finns underlag för de flesta kurserna, även om man inte har läst klart de än? Personalen i min skola har sagt detta men vill bara försäkra om att det är sant.

      Anna: : Hej K;Ja, det stämmer att om underlag för betyg finns så bör läraren sätta ett betyg. F är också ett betyg. När kursen är slut, bör läraren sätta betyg... Läs hela svaret
    • Petter

      Kan man sluta vara reserv?

      Hej, jag vill inte stå som reserv på mina högre rangordnade val, eftersom att jag ångrar mig med dom valen och är jätte nöjd att jag kom in på mitt tredje val. Kan man stryka första och andra valet? Har mailat antagningskansliet, och beskrivit...

      Milla : : Olika gymnasieantagningskanslierna gör på olika sätt; går därför inte ge ett generellt svar; om du mailat till ditt antagningskansli men ej fick svar, ring (tel tid brukar ofta vara på vardagar kl9-11).
    • Mouzo

      Kan man byta program i årskurs 3 på gymnasiet?

      Hej! Jag går tredje året på gymnaiset och läser Ekonomiprogrammet. På grund av sjukdomar och olika anledningar har jag varit borta mycket, jag har inte lämnat in några uppgiftet mm... Så jag kommer inte få nån gymnasieexam och måste gå om 1 år. Jag undrar om det går att byta till...

      Anna: : hej Mouzo,om du under året 2018 fyller 20 år, då hör du från 1 juli 2018 till komvux. Det innebär att du från 1 juli 2018 ej kan antas till en ny utbildning på en... Läs hela svaret
    • Irma

      Kan man söka till två linjer samtidigt?

      Hej jag undrar, ifall man är intresserad av både t. ex ekonomi och naturvetenskap om man kan söka till båda? De vill säga att jag t. ex söker natur på "östra real" och ekonomi på "klara norra"

      Anna: : Ja, du kan söka två Olika och ännu fler Olika program på samma eller på Olika gymnasieskolor, men du måste prioritera - "i första hand"... "i andra hand" osv. Ex. kan du i din... Läs hela svaret
    • Josh

      Kan man byta tillbaka?

      Hej! Jag undrar om man till exempel byter både linje och skola men känner att det inte var något bra byte och gärna skulle vilja byta tillbaka till sitt program/skola, finns den möjligheten då?

      Mikael: : Hej Pedro svar på din fråga beror på om det fortfarande finns pIats på din "gamIa skoIa!". Du får fråga rektor på din gamIa skoIa. Det är inte förbjudet att byta fram-tillbaka hur... Läs hela svaret
    • liam

      Bli sjuksköterska efter sam-beteende programmet?

      Jag undrar om jag kan bli sjuksköterska eller apotekare efter sam-beteende programmet? jag går första året på sam-beteende programmet på Grillska Gymnasiet. Om man kan så hur många år ska man gå på komvux och vad ska man läsa för ämnen isåfall? tacksam för svar.

      Liselotte: : Hej Liam, För att bli behörig till en utbildning på högskolenivå, behöver man alltid ha Grundläggande behörighet. Ofta krävs det också även att ha godkända betyg i gymnasiala kurser för den så kallade... Läs hela svaret
    • simon

      vad rekommenderas bäst basår eller distans ?

      jag vil läsa till receptarie program men nu läser jag på distans fysik 1 och biologi 1 samt mate 3 men jag tycker att det är skit svårt och fatta allt så vad kan du tipsa mig med att försätta läsa på distans resten av ämnen eller att jag ska avbryta och läsa ett basår med alla de ämnen som jag...

      Anna: : Hej Simon, om du tycker att det är svårt att läsa på distans /det sättet att läsa passar inte alla/ - så tycker jag att du bör söka ett basår på Universitetet men du behöver inte avbryta dina distansstudierna... Läs hela svaret
    • Gadir Jawad

      Min fråga gäller betyg och en viktig fråga?

      Hej ! Om man från o med nu satsar på C och får det i alla uppgifter o prov o läxförhör blir slutbetyget C?

      Lena: : Hejsan, dessvärre är jag inte lärare och kan inte betygsystemet i detalj och hur en lärare bedömer olika uppgifter. Jag föreslår att du pratar med antingen läraren i det ämnet det gäller eller någon annan lärare som du har förtroende för och som kan förklara betygsystemet bra. /Lena, Syv

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga