2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Susanna!

    Har du Slutbetyg från gymnasiala studier, från gymnasiet eller komvux?

    Vilka utbidlningsdokument har du?

    Om du har arbetat i minst 3 år sedan du fyllde 19 år, och har några godkända betyg, kanske uppfyller du kraven på Grundläggande behörighet genom "reell kompetens", läs mer om det på den här sidan>>>

    Sedan tillkommer det ofta krav på Särskild behörighet /specifik för just "den här högskoleutbildningen"/ - dvs det är olika kurser på gymnasiet som man måste ha godkända betyg i, beroende på Exakt vilken högskoleutbildning man vill komma in på.

    Tips: ta dina betyg till komvux och prata med Studie- och yrkesvägleare på komvux /i den kommunen där du är folkbokförd/; om det visar sig att ngt. fattas, kan du i så fall direkt göra studieplan med Komvux SYV-en om hur du kan komplettera.

    Vill också tipsa om Yrkeshögskola>>

    Bästa hälsningar

    ANNA

    • : Hej! Jag har Samlat betygsdokument från Komvux med 4 st VG och 8 st G. Jag har arbetat i ca 10 år *fast inte inom vården). Vad är skillnad på Samlat betygsdokument och slutbetyg?
    • Anna : Slutbetyg krävs för att ha GrundIäggande behörighet till högskoIa. SamIat betygsdokument ger inte grundIäggande behörighet tiII högskoIa.
    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej Susanna,

    om du läste på Komvux i 2 terminer och har 12 betyg - då är det inte en utbildning som ger grundläggande behörighet till högskolestudier. Det är för lite "volum", antal gymnasiala poäng.

    Det bästa vore om du tog alla dina betyg till en Studie- & yrkesvägledare på Komvux (i den kommunen där du är skriven/folkbokförd för att i fall du vill komplettera din tidigare utbildning på gymnasienivå, gör du det i den kommunen där du är skriven). SYV på Komvux kikar på alla dina betyg och du berättar vad ditt mål är, som t.ex kan vara att komma in på en viss utbidning på högskoIa, på yrkeshögskoIa eller en annan utbildning, eller om ditt mål är att få ett visst jobb.

    Som Regel måste man ha fullständig gymnasial utbildning som numera är på 3 år på heltid - för att bli behörig till högskoleutbildning i Sverige. Men det finns också Undantag.

    Liselotte

    Om man har 3 års arbetsliverfarenhet efter 19-årsåldern + godkända betyg i följande kurser:

    bedöms man ha Grundläggande behörighet, trots att man ej har fullständiga gymnasiala betyg.

     

    Grundläggande behörighet måste man alltid ha till alla högskoleutbildningar i Sverige - både till kurser och program.

    Ofta, men inte aIItid, krävs det också viss Särskild behörighet. det är väldigt olika det med Särsild behörighet, beror helt på vad det är för utbildning man vill söka. Då måste man se behörighetskraven för just den utbildningen.

    Frågor och svar taggade med 'silver' (3 st.)

    • MARIA

      Var kan jag studera smycken?

      Jag studerar på SFI Vellinge och har frågat var jag ska studera smycken. Jag skulle vilja lära mig att arbeta med silver och stenar.

      Julia: : Hej Maria!Det låter som att du är intresserad av yrket Silversmed. Du får gärna läsa information på framtid.se/yrke/silversmed och där framgår bland annat följande om utbildningen... Läs hela svaret
    • Helen

      Räknas jag som BI eller BII?

      Hej! Komvux på kommunen jag läser i erbjuder inte moderna språk som en kurs. Därför sökte jag kommunen och bad om prövning på fyra prövningar på olika steg modernaspråk 1,2,6,7. När betyget utfärdes så står det...

      Julia: : Hej Helen!Som du beskriver situationen, så låter det som att dina prövningar i moderna språk borde vara registrerade som Prövningar via Komvux, alltså som "komvux-kurser".Ytterst... Läs hela svaret
    • Elev

      Inte kommer på provet?

      Hej! Vad händer om en elev inte kommer på kompletteringen den är erbjuden och inte frånvaro anmäler sig? Får personen en till chans att göra provet?

      Julia: : Hej Hanna!Det som är reglerat: om en gymnasieelev fick F i en kurs, har hen rätt att göra prövning i den kursen innan hen går ut gymnasiet. Annat som t.ex hur många ggr man får lov att komplettera... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga