Adrian
    Hej! Just nu läser jag allmän kurs på Jönköpings folkhögskola. Jag läste 2 år på gymnasiet så har bara läst på folkis i ett år, beräknas få mitt omdöme i Juni i år.

    Jag har gjort HP 2 gånger och lyckades inte få tillräckligt med poäng för psykologprogrammet (1.00) och har då sökt lite skolor utomlands. En skola i Estland (Tallinn University) har gett mig ett villkorligt antagningsbesked med krav att jag laddar upp ”final secondary education certificate” samt ”transcript of records” senast 1a juli.

    Jag har några enstaka betyg från gymnasiet men har ingen examen då jag hoppade av. Från folkhögskolan kommer jag bli behörig tror jag starkt men omdömet kommer nog inte vara 4 då jag har haft problem med att lämna in arbeten i tid och har bara 80% närvaro.

    Vet att UHR kan erbjuda ett intyg som styrker att man är behörig till högskolestudier i Sverige men jag vet inte, brukar utländska högskolor nöja sig med det eller kan de ändå bestämma sig för att neka mitt intyg från folkis? Då Estland är ett EU-land tänker jag att det inte bör vara jättefrämmande för de som validerar betyg att i Sverige finns det flera vägar till behörighet men det stressar mig ändå att de inte kommer vara nöjda.

    Har ni någon gång hört om en elev som kommit in på universitet utomlands enbart på behörighetsintyg? Vet ni om någon som sökt i Estland och kommit in så som jag sökt nu med folkis intyg?

    Har googlat mycket men hittar ingenting som kan ge mig ett konkret svar.

    Skulle uppskatta er hjälp! Tack på förhand.

    Mvh,
    Adrian
    • Milla : Är det psykologutbildningen du söker läsa i Estland?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Adrian;

    skolorna utomlands får göra egna bedömningar. Att du inte får högsta omdöme från en folkhögskola - alltså lägre än 4.0 - påverkar ju inte det faktum att du i Sverige blir Behörig till högskolestudier. Intyg från UHR om att du är i Sverige behörig till högskolestudier tycker jag du bör ansöka om och jag hoppas och tror att Universitet i Tallin (Estland) "nöjer" sig med det. Sedan, hur det blir med att konkurrera om plats (behöriga konkurrerar om plats på utbildningar ju) - är det "nästa fråga".
    Sedan tänker jag också på följande: om du läser till psykolog i ett annat land, så är det inte säkert att du ska kunna få ut legitimation som psykolog i Sverige. Kompletteringar kan krävas i form av kurser och/eller praktik och det är går inte på förhand ge garanti på att de kompletteringar ska bli möjliga att göra (förhoppningsvis kommer det att gå att ordna även om det kan ta tid, men någon garanti kan jag inte ge).
    Utbildningar som leder till att man kan jobba som psykolog är långa. I Sverige läser man i fem år. På så lång tid kan mycket ändras, och de reglerna som gäller idag kanske inte gäller om 5-6 år. Det är mycket säkrare att läsa mot legitimationsyrken i Sverige om man vill sedan jobba i Sverige. Men jag förstår att om du inte kommer in på psykologprogrammet i Sverige så kanske studier utomlands kan vara en framkomlig väg (men ngn garanti tror jag inte du kan få från någon).

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'turkiet' (5 st.)

    • aaya

      Kan man plugga i Turk-it?

      Hej SYV, jag undrade ifall man kan plugga gymnasium i turkit? o vad man behöver för det?

      Anna: : Hejom du menar "studera på gymnasiet i Turkiet" - då kan jag skicka länkar till sidorna som vi bedömer som pålitliga och innehållande relevant info där du själv bör söka info;... Läs hela svaret
    • Meriam

      Funkar det att jobba i Turkiet med en svensk juristexamen?

      Jag undrar hur svårt det är att arbeta som jurist/advokat i Turkiet om man har en svensk juristexamen. Finns det någon slags komplettering som man kan göra i sådana fall?

      Anna: : Hej Meriam,det är myndigheter i Turkiet som får bestämma vilken utbildning och övriga kvalifikationer som krävs för att arbeta som jurist/advokat i Turkuet. Oftast... Läs hela svaret
    • Camilla

      Vad ska jag göra för stt studera vidare i Turkiet?

      Hej Syv! Jag går sista året på gymnasiet i Stockholm men kommer läsa upp några kurser under ett fjärde år en kort tid. Jag vill bli tandläkare men jag vet att jag inte kommer bli det här I Sverige då antagningspoängen är jätte högt. Jag har samtidigt tänkt att jag vill träffa nya människor och...

      Liselotte: : Hej Camilla, jag undrar också om du kan turkiska. Eller tänkte du läsa med undervisningsspråk Engelska? För att undervisning på svenska får man inte i... Läs hela svaret
    • Nur

      Plugga i Turkiet?

      Hej! Så vitt som jag vet kan vi svenskar plugga i länder inom EU utan några helst problem (universitet), men om vi vill plugga i USA så måste vi göra testet SAT och ACT, men hur ser det ut för Turkiet?

      Mikael: : Olika skolor kan kräva olika saker och det bästa är om du kontaktar den skola som du vill läsa på med frågan om vad de kommer att kräva för förkunskaper i olika ämnen.
    • Nur

      Plugga i Turkiet - funkar det?

      Hej SYV! Jag är en elev som går i en friskola inne i stan. Linjen jag valde är samhällsvetenskapsprogrammet inriktning beteendevetenskap. Jag vill som äldre plugga utomlands, som Turkiet (jag funderar på Turkiet jättemycket), dock är problemet att jag inte vet om mina betyg kan gå vidare i...

      Julia: : Hej Tuba! Det internationella gymnasieprogrammet är IB, se info på GymnasieGuiden här >> Samhällsvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande svenskt program, oavsett inriktning... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga