Sara

    Hej, Jag har kollat igenom sacos hemsida, framtid.se och antagning.se. Det kommer upp få utbildningar efter samhällsvetenskapsprogrammet, och då har jag mest tittat på kategorierna juridik, samhälle/humaniora, socialt arbete, och personal och arbetsliv. Saken är den att det kommer upp många yrken, men då är de kopplade till en och samma utbildning. Exempelvis 11 yrken som man kan bli om man blir socionom, och 14 yrken efter samhällsvetareprogrammet. Det känns som att det finns ytterst få utbildningar efter samhällsvetenskapsprogrammet. De jag har hittat är jurist, personalvetare, socionom, lärare, arbetsterapeut, logoped, kriminolog, journalist, arkivarie, skrivyrken, arkeolog, psykolog, polis. Det måste ju finnas fler. Hur gör jag för att hitta fler utbildningar? Jag undrar också vilka utbildningar man kan läsa för att bli projektledare? Och vilka utbildningar man kan läsa för att bli utredare? Mvh, Sara

    2 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Sara,
    projektledare och utredare är snarare "samlings-begrepp" än "riktiga yrken", detta för att man leda projekt och göra utredningar inom alla de olika branscher och kunskapsområden; ska man leda projekt inom Elinstallationer, ska man ha kunskaper inom Elinstallationer, t.ex vara ingenjör inom "el" eller i alla fall elektriker. Alltså ska man vara "ledare" men också veta mycket inom just den branschen inom vilken man leder projekt.
    ***
    Ska man göra Utredningar - måste man ha kunsaper om Hur man gör utredningar men också samtidigt ha djupa kunskaper inom det kunskapsområde inom vilken man vill utreda; man kan t.ex inte utreda om skolorna sköter sig (vilket t.ex Skolinspektionen gör) om man inte har kunskaper inom pedagogik och juridiska kunskaper inom område "skoljuridik".
    ***

    Det finns tusentals olika yrkestitlar och arbetsuppgifter som man med grundutbildning från samhällsvet.programmet kan - på sikt - jobba inom, t.ex
    samhalls-och-kulturanalytiker

    De flesta yrken är - i Sverige - icke-reglerade (alltså, finns det inte strikta regler vilken utbildning man måste ha).

    Du kan antingen söka några utbildningar som du "tror på" och se om du kommer in; eller söka jobb och jobba med Vad som helst (för att få mer arbetslivs- och även livserfarenhet). När man blir äldre, kan man komma på vad man vill utbilda sig till pga man fick mer erfarehet.
    Det är inte obligatoriskt att komma in på en lång utbildning när man är ca 20 år gammal. Man kan studera senare i livet.
    Faran med att komma in på en lång utbildning när man kring 20 år kan vara att man senare ångrar sig, när man blivit äldre. Känner till folk som har läst i 6 år på högskolenivå och förbrukat alla sina studiemedelsveckorna och sedan kom på vad de verligen vill bli, men har då ingen möjlighet att klara sig ekonomiskt under studietiden, då de ej kan få studiemedel och inte orkar jobba och studera samtidigt (om man läser på heltid kan man kanske - i bästa fall - jobba på halvtid samtidigt och har man familj och barn att försörja, så funkar inte det, tyvärr). Så, om man är osäker angående framtida yrkesval kan det vara bra att avvakta och inte kansta sig in i "Studier"/vilka studier som helst...
    För att testa läsa på högskolenivå, kan du t.ex söka en fristående kurs på en termin och undvik att ta studiemedel (om du inte absolut Måste göra det). Veckorna med studiemedel är begränsade till max 6 år på eftergymnasial nivå. Och t.ex det nya läkarprogrammet (som startar Hösten 2021) blir just 6-årigt, alltså om man innan den utbildningen tar av sina studiemedelsveckorna, räcker de inte sen, i slutet av programmet - så finner man sig utan ekonomiska möjligheter att betala hyra och "äta" (under sista tiden på utbildningen).

    Studie- och yrkesvägledare
    • :

      Hej,

      Du skrev att ”Det finns tusentals olika yrkestitlar och arbetsuppgifter som man med grundutbildning från samhällsvet.programmet kan - på sikt - jobba inom, t.ex samhalls-och-kulturanalytiker”. Hur ska jag göra då för att hitta de, för det kommer som sagt upp få yrken när jag har kollat, eller att de alla faller under en utbildning??Det känns som att det mesta handlar om samhällsvetare, eller socionomyrket, och det är inte det som jag är intresserad av. 

      Mvh,

      Sara

    • Mikael : det finns få yrken som det ej går att utbilda sig till efter samhällsvet.programmet på gymnasiet; det är lättare att nämna yrken som inte går att jobba inom än de som Går att jobba inom: ex. på yrken som det inte går att jobba inom är t.ex Elektriker. Är du endast intresserad av studier på Högskolenivå - se lärosätenas gemensam sida www.studera.nu - du ser där vilka behörighetskraven är; det står inte vilket program man läste på gymnasiet utan Vilka kurser man ska ha godkända betyg i (för särskild behörighet - därför att man kanske inom individ.val läste t.ex Biologi och Fysik eller kompletterade efter gymnasiet).
    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Sara, 
    det jobbet - alltså att hitta passande för Dig utbildningar - måste du göra Själv. Jag tror inte ngn annan kan göra det åt dig. Detta pga det är Du som bäst vet vad det är du vill och "kan". T.ex om du kan tänka dig flytta till en annan stad och försöka "fixa" bostad där, komplettera med många kurser för att bli behörig eller om du tror du kan få tillräckligt högt meritvärde för att komma in. T.ex är man med examen från Samhällsvet.programmet behörig till psykologprogrammet och till juristprogrammet, men om man t.ex har alla C-betyg i sitt examensbevis, kommer man inte in på ngt av de två program (därför att antagningsgräns kommer garanterat inte sjunka så lågt och om man upptar alla sina 12 alternativ man kan söka till högskoleutb. med utbildningar där man inte har ngn realistisk chans att komma in - då får man ingen utb.plats och står utan sysselsättning och utan inkomst när nästa läsår börjar). 
    Det är Du som vet vilket meritvärde (i alla fall på ett ungefär) som du kommer att få. Du kan annars söka jobb (vilka jobb som helst) och se exakt vilket meritvärde du får på ditt examensbevis; försöka höga det - om det är inte max du får (22.5 är max meritvärde som är möjligt att ha). 

    Mer att tänka på: det är rätt svår bostadssituation + studiemedel räcker inte så jättelångt om man ska betala för bostad + andra omkostnader, därför är det smidigast att försöka komma in på en utbildning inom pendlingsavstånd från bostaden (den bostad du har idag och där du kan bo under studietiden). Det hjälper ju ingen om du t.ex kommer in på en utbildning i en stad där du sedan ej får ngn bostad och inte klarar dig ekonomiskt och blir tvungen att hoppa av utbildningen (finns sådana "fall" tyvärr). 
    FRåGA SYV eller ngn annan kan omöjligen komma med en fullständig lista på samtliga yrken eller utbildningar som i princip är möjliga efter samhällsvet.programmet på gymnasiet. På www.framtid.se presenteras det ca 2.000 yrken och det är få av dem som är "omöjliga" (i alla fall om du är beredd att komplettera för behörighet) att uppnå. 
    Många exempel på jobb man kan få efter gymnasiet när man ej gick ett yrkesprogram finns på framtid.se/yrke/gymnasiekompetensyrken

    Tips jag kan ge dig:
    - boka tid med SYV på din gymnasieskola för att ha vägledningssmatal om vad du kan göra efter gymnasiet; vad vi lär oss på SYV-programmet när vi läser till att bli en SYV är att minst 3 st. en-timmes-samtal bör man ha med "vägledningssökande": under första samtalet berättar du om dina drömmar och intressen; under andra timmen pratar du och SYV om "framtida målbild" - vad du skulle velat göra om fem eller 10 år och ännu längre fram och under sista timmen - vägen "dit": från dagens situation till din "drömbild". Så borde det gå till men i praktiken har inte SYV-ar så mycket tid att lägga på varje elev; alltså det vi som SYV-ar lär oss på syv-programmet och hur verkligheten på skolorna ser ut - stämmer inte överens. Se om du har tur och kan få tid att prata med SYV på din skola. Du kan också försöka boka tid med SYV på komvux i den kommunen där du är folkbokförd (under sista terminen på gymnasiet kan man behöva göra studieplanering på komvux - om man kanske funderar på att komplettra med kurser på komvux, därför borde det inte vara omöjligt att boka tid med SYV på komvux, om du nu läser sista termin på gymnasiet).
    Hoppas någonting i mitt svar blir till hjälp!
    Mikael
    P.S: det är inte så att vi inte vill hjälpa dig utan vi har ingen möjlighet att komma med en fullständig lista som du önskar att få. Om jag på "må-få" skriver upp 20 yrken - så kanske du tänker "Varför just de yrken?" Du känner dig själv bättre än ngn annan; du kan också läsa på om både yrken och utbildningar. Är du mycket osäker - försök få vilket jobb som helst och skaffa mer erfarenhet innan du söker utbildning på eftergymnasial nivå.

    Frågor och svar taggade med 'handel' (13 st.)

    • Elev

      Går Försäljning & Service (Handel) men är orolig?

      Hej, jag har nu snart gått en hel termin på Försäljning & Service linjen (Handelsprogrammet) och har börjat tvivla på min framtid. Hör alltid omkring mig att Handel är en oframgångsrik linje. Att den är ”lallig” osv…...

      Milla : : Hej Ronny!Du har rätt att söka om till nytt program till nästa höst, och du kanske t o m bör göra det, men sedan, när du får antagningsbesked kan du ta en ordentlig... Läs hela svaret
    • Pelin

      vilket program för att komma in på digital KPI-konsult?

      Data- och analyssvärmen och driva den datastyrda transformationen. Utveckla och ständigt förbättra en övergripande KPI-uppsättning för digitala försäljningsstarter. Aktivera och konsultera tvärfunktionella produktgrupper på KPI och datadriven produktutveckling

      Anna: : Hej Pelin,om jag förstår dig rätt, så ska du inte söka till gymnasiet till hösten 2019, utan senare kanske till hösten 2020 eller t om hösten 2021. Exakt vilka... Läs hela svaret
    • Matilda

      Finns det andra apl platser än butiksjobb inom handel?

      Hej! Jag går 2året på handelsprogrammet vi har otroligt mycket praktik och jag förstår att det är lärorikt och bra att få in foten på ett ställe men jag vill inte jobba i en butik utan jag vill plugga vidare och bli någonting annat inom handels. Jag känner då nu att min apl är oerhört onödig,...

      Julia: : Hej Matilda,du kan komma med Förslag till dina lärare ang. vilken APL-plats du önskar ha i stället. Svårigheter är i att den arbetsplats där du vill vara på APL... Läs hela svaret
    • elev

      Vilken utbildning/kurs kan man ta om man vill bli avdelningschef?

      Jag har lite svårt med att hitta kurser/utbildningar om man vill kompetensutveckla sig för att bli avdelningschef/säljcoach? Har ni någon tips? Någon yrkesutbildning/folkhögskola/eftergymnasial utbildning? Har en som arbetat i detaljbutik i 10 år och fortfarande gör det så sälj kunskaper har...

      Julia: : Hej Amina,vi rekommenderar kika i första hand på följande... Läs hela svaret
    • Mohamed

      Ska man välja Teknik Eller Andra Gymnasieutbildning?

      Hej jag heter Mohamed Ali bangura jag är intresserad av att gå i teknik programmet och handel men jag tror inte att jag kommer ha betygarna för att komma in till Teknik programmet. Jag gillar Teknik och No ämnena men hatar Matte jag ville ha en framtid inom spelutvecklare och Applikation...

      Liselotte: : Hej Mohamed, gör ditt bästa i varje ämne du läser. Mer kan du inte göra. Om sedan blir så att dina betyg inte räcker till att komma in på teknikprogrammet,... Läs hela svaret
    • Frida

      Hoppa av gymnasiet, vilka alternativ?

      Hej, jag går andra året på Idrottsgymnasiet i Malmö och har redan gått om ett år, så jag går med ett år yngre. Så att gå om gör jag helst inte. För knappt ett år sen hände en familjetragedi och jag har sen dess tappat exakt allt intresse för att fortsätta försöka orka med skolan och hänger inte...

      Anna: : Hej Frida, det är jätte-jättetråkigt att det hände det som hände och att du inte mår bra. Jag beklagar verkligen! Jag vet inte vad som har hänt, men det behöver jag kanske... Läs hela svaret
    • Ebba

      Kan man hoppa in i trean?

      Hej. Jag är en elev som gjorde ett år på handel med en del f. Mestadels godkänt dock. Sen gjorde jag om ettan på ekonomi. Men med omständigheter i privatlivet fick jag avbryta mina studier efter halva året. Finns det möjlighet att börja trean på handel efter sommaren? Jag vet att jag inte får...

      Peter: : Hej Ebba, det är Handelsprogrammets rektor som bestämmer. Men rektor kan bara ta in en elev om det finns en rimlig chans att eleven kan uppnå kraven för examensbevis, för att det är det som är... Läs hela svaret
    • Matilda

      Byta från handel till Samhälle?

      Jag går nu andra året på handelsprogrammet med inriktning Advanced Commerce, vilket jag inte trivs med alls. Jag vill byta till Samhälle (på samma skola) och undrar om det går rent praktiskt? Om jag ligger efter för mycket i kurserna eller om jag kan jobba ikapp dem utanför skoltid och sen...

      Anna: : Hejsan! Jag undrar vad du vill göra efter gymnasiet. Det kanske är möjligt att även på ditt program, HA, bli behörig. Annars så kan du komplettera på komvux efter gymnasiet. Ang.... Läs hela svaret
    • Julia

      kan jag bli utbytesstudent?

      Hej, jag går 1:a året på handelsprogrammet. Jag har alltid varit intresserad utav att plugga utomlands och vill därför göra det nästa läsår. Jag vill läsa ett år på handelsprogrammet fast i ett annat land men sedan kunna komma tillbaka till min klass i 3:an och ta studenten men dem (alltså att...

      Milla : : http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium?query=&program=&vocation=&variant=&county=Utomlands&order=school Hej Julia! Svenska skolor utomlands erbjuder inte Handels-&administrarionaprogeammet, se själv på länken ovan. Om det inte är... Läs hela svaret
    • Anonym

      Lektioner med ett annat program?

      Jag har valt handel och jag är verkligen nöjd med mitt val. Jag är intresserad av vad de gör där t.ex. praktiken och UF. Men nu är det så att jag är även en plugghäst som älskar matte. Jag har A i matte och mina lärare har sagt att jag passar in på naturvetenskap. Jag vill gå handel, men...

      Lena: : Hejsan, kul att du gillar matte! Det kan du ha stor nytta av sen om du börjar jobba inom handelsområdet. Varje skola erbjuder olika valbara kurser som du väljer bland och där kan ofta matte finnas att välja. Kolla vid skolstart vad just din skola erbjuder. /Lena, Syv
    • Javiera

      Jobb efter högskoleförberedandeprogram?

      Hej! Jag är helt vilsen just nu...vet inte vad jag ska välja! Jag har kommit in på samhäll beteende men det känns inte helt rätt! Jag vill inte plugga så mycket men jag vill fortfarande kunna gå på universitetet eller högskolan senare i livet om jag nu vill det, men jag vill plugga något som är...

      Lena: : Hejsan, om du mer siktar på att jobba efter gymnasiet så verkar ju ett yrkesprogram var ett bra alternativ- du får komma ut på praktik, få lite erfarenhet, kontakter och nätverk. Plugga till de kurser som krävs för... Läs hela svaret
    • Embla

      Vilka ämnen/kurser måste läsas in om man vill byta från NA till HA?

      Hösten 2014 kommer jag starta mitt andra år på gymnasiet, och jag håller just nu på att kolla upp olika alternativ på linje. Jag gick förut Natur internationell och jag läste då histora 1B, matte 1C, Engelska 5, Svenska och moderna språk (läste även kemi och fysik men hoppade av kemin och...

      Lena: : Hejsan, eftersom Handels är ett yrkesprogram med många yrkeskurser varav en del läses redan första året så är risken stor att du missat för många för att hoppa in i tvåan. Det är dock den... Läs hela svaret
    • Louise

      Handel, är det rätt val för mig?

      Hej! Jag började på Handel och Administration den här hösten. Det känns rätt bra, iom. att jag tycker det är rätt intressant, det som vi gör just nu. Dock är jag osäker på om jag har gjort rätt val..? Jag gick ut nian med 300 poäng, alltså funkar det i skolan och jag gör mitt bästa. Jag är...

      Lena: : Hejsan, är imponerad över din analys! Sen tycker jag att du förmodligen just nu går precis rätt program - allt annat kommer ifrån vad andra tycker som gör dig tveksam på ditt val - som du verkar ha gjort heeelt rätt utifrån... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga