1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Emilia,
    det vanligaste är att en elev som läser ett år utomlands "förlorar" ett år, dvs blir ett år försenad. Om du t.ex läser ett år i USA, efter åk8, kommer du tillbaka till Sverige och läser åk9 i Sverige; du blir då ett år äldre än de flesta andra i klassen.
    Och detsamma gäller om du läser ett år efter grundskolan - i USA; du kommer till Sverige och söker till gymnasiets åk1 så att du kan börja läsa på hösten efter ankomsten till Sverige.

    Undantag;
    om du får betyg i USA "motsvarande svenska grundskolebetyg", kan du i så fall söka med Utländska grundskolebetyg till gymnasiet; här är det viktigt att tänka på att du antingen behöver läsa åk9-svenska språket eller så blir du inte behörig till gymnasiets nationella svenska program, utan kanske endast till >>IB-programmet, där undervisning är på engelska.
    Eller om du läser på en Svensk skola utomlands - och läser både svenska och andra kurser som elever läser i Sverige, då får du svenska betyg och kan söka till gymnasiet i Sverige med dem.
    Svenska gymnsieskolor >>>finns i några länder, men ej i USA. Och inte heller svenska grundskolor finns i USA, i alla fall inte enligt info på Skolverkets hemsida.

    Så, om du vill läsa just i USA, så finns det idag varken sig grund- eller gymnasieskolor i USA som är SVENSKA; det innebär att de betyg du ev.får i USA blir "utländska betyg". Men utländska betyg går det att söka till gymnasiet i Sverige, om de betygen bedöms motsvara svensk "grundskolekompetens" - men, som jag redan har påpekat ovan, måste man tänka på kunskaper och betyg i Svenska Språket.

    Gymnasiet i USA
    det finns 3 huvudalternativ
    1. läsa hela gymnasiet i USA. Sedan ska du kunna med utländska gymnasiebetyg söka till högskola i Sverige;
    2. läsa på IB-programmet, som är ett Internationellt program /samma i olika länder/ och då kan du flytta mellan länderna... läsa en del av IB i ett land och resten - i ett annat land.
    3. läsa ett år i USA på en "vanlig" amerikans skola och "förlora" ett år; du återvänder till samma "plats" från vilken du åker, dvs om du har avslutat åk1 på gymnasiet och läser ett år på en amerikansk skola i USA, fortsätter du åk2 vid ankomst till Sverige (detta pga det ej är möjligt att ta in utländska kurser in i ett svenskt examensbevis).

    Frågor och svar taggade med 'cambridgecertifikatet' (3 st.)

    • Ida

      Ämneslärare i gymnasiet?

      Hejsan! Jag funderar på att studera till lärare på gymnasienivå i ämnena Engelska och Historia men eftersom jag gick Vård och Omsorgslinjen på gymnasiet så har jag inte behörighet att söka in till det programmet då jag saknar Historia 1a2 (jag har läst och blivit godkänd i Historia 1a1) och...

      Milla : : Hej Ida,Historia 1a2 är en 50poängskurs och kan på heltid läsas på 2,5 veckor eller på halvtid på fem veckor.ang."hoppa över" någon kurs inom ett högskoleprogram,... Läs hela svaret
    • Maya

      Får man läsa i Oxford om man har läst na eller sa I gymnasiet?

      Jag gillar so mer än no,men jag har bestämt mig att gå natur för att det är bred och allmänbildande gymnasieutbildning men sedan tänkte jag att kanske jag vill läsa utomlands kanske I Oxford eller I Sciences Po universitet I Frankrike men jag vet inte om det går att läsa där om jag viljer natur

      Peter: : Hej Maya, du skriver att du vill läsa utomlands kanske I Oxford eller I Sciences Po universitet I Frankrike men du skriver inte inom vilket Kunskapsområde... vill du studera fysik,... Läs hela svaret
    • L

      Cambridge certifikat?

      Hej! Jag skulle vilja ta Cambridge certifikatet i gymnasiet, jag vet en gymnasieskola där man kan ta det gratis men jag ska antagligen inte gå där. Kan den skola jag ska gå på ge mig något slags bidrag?

      Liselotte: : Hej L, vi på Fråga SYV har inte hört talas om att någon gymnasieskola hade erbjudit bidrag för att kunna ta Cambridge certifikat. Men du får givetvis fråga på den skola som du tänker... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga