Sara
    Vad är grundläggande behörighet för ett högskoleförberedande program?
    Är det tillräckligt att man har betyg i Eng 6 men inte i Eng 5? Räcker det med Sva 1 och 3 eller måste man ha betyg i Sva2 också? När det gäller natuvenetskapsprogrammet är det Samhälle 1b eller 1a som gäller, samt Historia 1b eller 1a?

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Sara!
    Grundläggande behörighet till högskolestudier kan man uppnå på olika sätt. Om man vill uppnå den genom examensbeviset - från gymnasiet eller från komvux, så gäller det att uppnå kraven för examensbevis + ha godkända betyg i engelska 6 och i svenska eller svenska som andraspråk 2 och 3.
    I kraven för examensbevis ingår det alltid att man har godkända betyg i bland annat engelska 5 och svenska eller SAS 1. På så sätt så krävs det att man har godkända betyg i engelska 5 och 6 och i svenska (eller SAS) 1, 2 och 3.
    Vad gäller naturvetenskapsprogrammet, så ingår det på gymnasiet att läsa samhällskunskap 1b och historia 1b som obligatoriska kurser. På komvux - om man tar ut examen från området Naturvetenskap-Teknik, ingår det samhällskunskap 1b men vad gäller historia, så kan man ha Historia 1a1 (för att i teknikprogrammet på gymnasiet läser man inte mer historia som obligatorisk kurs).
    På gymnasiet följer man den planeringen som gymnasieskola erbjuder med ett visst antal "valbara poäng" (man väljer bland de kurser som just den gymnasieskolan kan erbjuda).
    På komvux gör man planering mot examensbevis tillsammans med SYV på komvux. Det går också bra att ta ut Yrkesexamen + ha godkända betyg i svenska eller SAS 2 och 3 samt engelska 6 (kurser i svenska och engelska kan ingå i examensbeviset eller finnas utanför det).

    Frågor och svar taggade med 'firståendekurser' (2 st.)

    • V William

      Om firståendekurs ingår i ett program?

      Om jag skulle gå en friståendekurs, som sedan visar sig ingå i ett program jag tänker söka, vad händer då? Kan jag läsa kursen igen, även om jag redan har betyg i den?

      Milla : : Hej,jag tror du kan läsa kursen igen men varför skulle du göra det om du i stället kan läsa en annan kurs och få "nya, fler" högskolepoäng och mer kunskap och kan på så sätt antingen bredda eller fördjupa dig.
    • Enok

      Ansökning till utbildningar och kurser prioritering?

      Hejsan, Jag har för nu ansökt till några utbildningar men är intresserade av att ta en fristående kurs i envariablesanalys. Helt enkelt undrar jag hur prioriteringen av ansökningarna för kurser och program går till eftersom att dem hamnar på exakt samma lista när jag ansöker till dem på...

      Milla : : Hej Enok,svar på din fråga beror på om de utbildningar du söker till (kurser och/eller program) går på heltid eller på deltid. Både kurser och program kan ges... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga