abdisamed Hassan
    Hej! Jag vill veta vad är grundläggande behörighet i ekonomiprogrammet?

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hej,
    Grundläggande behörighet får man bland annat om man tar ut Gymnasieexamen från ett högskoleförberedande program. Betygen i kurserna svenska/alternativt svenska som andraspråk/ 1, 2, 3, engelska 5, 6 och matematik 1 samt gymnasiearbetet ska vara godkända och total summa poäng under tre år på gymnasiet måste uppgå till minst 2500 p samt ett antal obligatoriska kurser måste vara godkända.
    Om man inte uppnår kraven för Gymnasieexamen, får man ett Studieintyg (som inte ger Grundläggande behörighet till högskolestudier).
    *** *** ***
    Om man studerar på ett Yrkesprogram och får Yrkesexamen, har man Grundläggande behörighet BARA OM MAN HAR GODKÄNDA BETYG från kurserna Svenska 2 och 3 samt Engelska 6. Eftersom Svenska 2, 3 och Engelska 6 inte alla ingår i studieplan för Yrkesprogram, bör man välja de kurserna inom Individuellt val, 200 p - i fall man vill uppnå grundläggande behörighet. På vissa yrkesprogram måste man läsa en utökad kurs.
    Om man har Yrkesexamen och inte har läst eller inte har fått godkända betyg i svenska 2&3 eller Eng 6 - kan man komplettera på KomVux.
    *** *** ***
    Personer med "äldre betyg", innan Gymnasiereformen 2011, uppnår Grundläggande behörighet genom att kunna uppvisa sina gymnasiebetyg /som har olika namn, beroende på när de är utfärdade - t.ex. Slutbetyg men minst 90 % poängen godkända/. Särskilda regler gäller kring Grundläggande behörighet för den som läste gymnasiekompetens på en Folkhögskola.
    *** *** ***
    Om du återkommer med uppgift om vilket program du läser eller vill söka till - kan jag svara med exakta uppgifter om hur man uppnår Grundläggande behörighet på just ditt gymnasieprogram.

    Bästa hälsningar
    Mikael SYV

    Frågor och svar taggade med 'human relations' (2 st.)

    • Elev

      Offentlig förvaltning eller human resources?

      Hej! Just nu studerar jag till förskollärare, men under senare tid har intresset väckts för arbete som handläggare inom diverse företag som arbetsmiljöverket, konsumentverket, kronofogden, skatteverket, m.m. samt arbete inom personalvetenskap med rekrytering, arbetsmiljö, ekonomi. Jag står...

      Milla : : Hej Linda;yrken personalvetare och "handläggare" är samlings-begrepp som inkluderar många olika "under-yrken" och oändligt antal olika uppsättningar/kombinationer av arbetsuppgifter.... Läs hela svaret
    • Aron

      Arbeta inom HR som socionom?

      Hej! Som rubriken lyder så undrar jag om det är en bra idé att arbeta inom HR-områden när man har en socionomexamen. Som jag har förstått det så är det möjligt men jag har även läst att det kan vara svårt att konkurrera på arbetsmarknaden då man föredrar HR-personal som är personalvetare eller...

      Liselotte: : Hej Aron! Det är arbetsgivare som väljer vem de vill anställa - av alla de som söker varje tjänst. Hur varje enskild arbetsgivare tänker, är det ju ingen som vet. Vilka dina blivande... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga