1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Abdullah,

    Programinriktat val är en ny utbildning; den fanns inte förra året - eleverna från hösten 2019 kommer läsa den för första gången, därför kan man inte berätta om hur det "brukar" gå på den utbildningen, endast om Hur det är "tänkt" - alltså, vad vi tror kommer att hända när man går den utbildningen.
    Som det är tänkt (enligt vad Skolverket presenterar) - obehöriga till de nationella program elever kan tas in på Programinriktat val och läsa tillsammans med behöriga elever i en vanlig klass, men i de ämnena i vilka en obehörig elev är Obehörig, läser hen på grundskolenivå för att läsa ikapp och komma ifatt - och ha en chans att ta gymnasieexamen med resten av sin klass. Så har man tänkt att det ska gå till.. men hur det i praktiken blir, får man se när den nya utbildningen kommer igång. 

    Var god läs info på https://www.gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/IM/programinriktat-val

    Exempel: 
    vi säger att en elev fick F i matematik på våren i årskurs 9 och blev med det obehörig till alla nationella gymnasieprogram; om den eleven tas in på IM: programinriktat val, då är blir det förmodligen*** så att hen läser alla kurser, förutom matematik 1, som är första gymnasiekurs - med sin klass, men på mattelektionerna läser hen Grundskolematematik (kanske i en liten grupp eller sitter i samma klassrum som resten av klassen men räknar i Årskurs9 matteboken i stället, när de övriga räknar i Matematik1 boken...). Om den eleven som är antagen till Programinriktat val uppnår godkänt nivå i matte från årskurs 9 i grundskolan, börjar hen då direkt läsa Matematik1 och sedan så mycket matte som det aktuella programmet inkluderar (olika nationella gymnasieprogram inkluderar olika mycket matematik). Om olika spår i matte och hur mycket matte man läser på gymnasiet i Sverige - var god se https://www.fragasyv.se/info/matematik-pa-gymnasiet

    *** Om det blir många elever som tas in på IM:programinriktat val - så kanske gymnasieskolan ordnar en hel klass av sådana obehöriga elever, och ej låter de gå i de "vanliga klasser"... det vet man på förhand inte; det beror, bland annat, på hur många obehöriga som tas in.

    Frågor och svar taggade med 'svenska som modersmål' (1 st.)

    • Marina

      Kan en elev komma in på IB med high-school utb från Kanada?

      Hej om en ungdom som har svenska som modersmål och som bor med sina föräldrar i Kanada - läser år 11 på skolan där, komma in direkt in på IB-programmet i Sverige. Eleven pratar flytande svenska men ej läste svenska i skolan de senaste åren. Vad gäller? mvh M.

      Anna: : Hej Marina, det bästa rådet vi kan ge är att vända sig i detta fallet direkt till den IB-skolan där eleven vill läsa. Det finns i Sverige ca 30 gymnasieskolor (27 i Sverige + 1 på Scandinavisk skola utomlands), där IB-programmet erbjuds. Se listan här.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga