Anna
    Hej! Jag pluggar psykologprogrammet och har väldigt många olika intressen inom psykologi. Jag har ett tag varit inne på psykologi inom brott och rättsväsendet. Jag förstår dock inte om det finns en skillnad på forensisk psykologi och rättspsykologi? Många olika källor beskriver dem väldigt lika, även om de nämner de två som olika begrepp. Och om jag skulle vilja ha ett yrke som rättspsykolog eller forensisk psykolog (om det nu är en skillnad på dem), behöver jag komplettera min utbildning på något sätt?

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Anna,

    en mycket intressant fråga du ställer men som också övergår den kompetensen som en "allmän studie- och yrkesvägledare" har; SYV är inte utbildad psykolog och tyvärr inte har eller kan skaffa sig spetskompetens inom alla de olika yrken och branscher; önskar att det fanns den möjligheten, men tyvärr - så finns den inte...  Rekommenderar därför att du vänder dig till personer som är välinsatta inom område Psykologi, t.ex till IHPU - Institutet för högre psykologutbildning och/eller till Sveriges psykologförbund.
    Dina lärare inom psykologprogrammet borde kunna ge dig svar på din fråga eller i alla fall hänvisa rätt - var du kan få svar på frågan.

    Återkom gärna till oss och berätta om du fick svar, var i så fall och om det är samma yrke eller olika; vi vill också veta det! :)

    Vänligen
    Julia syv

    Frågor och svar taggade med 'lära sig språk' (3 st.)

    • Kurt

      Adopterad och modersmål?

      Hej! Jag läste någonstans att man kan läsa modersmål om man är adopterad och att det inte behövdes prata hemma. Jag var adopterad från Ukraina när jag var cirka ett år, det är väl utanför ramen för modersmål? Och ifall kommunen jag går gymnasiet i inte erbjuder ukrainska men istället ryska,...

      Peter: : Hej Henrik, kravet på att man "pratar språket hemma" finns för att undervisningen bygger på det. Man får "teoretiskt stöd" för sina praktiska kunskaper och färdigheter som man har om man... Läs hela svaret
    • Vera

      Barn och fritid?

      Hej jag vill bli förskollärare eller lärare och tänker att barn och fritid verkar som en bra grund/program att läsa då. Men har sen mellanstadiet velat jobba utomlands som lärare eller förskollärare och vill då läsa spanska, minst steg 1 och 2. Hur ska jag tänka då?

      Anna: : Hej Vera! Ja, Barn och fritidsprogrammet är en bra grund - om man sedan vill arbeta med barn, som lärare eller förskollärare. Dock är det så att lärare och förskollärare är i Sverige -... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga