1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej BB!
    Det vi vet om yrket Präst berättar vi i presentationen på Framtid.se/yrke/prast
    och vad gäller utbildning så läser man i yrkespresentationen, länk ovan, följande: "... man måste bli antagen som prästkandidat av biskopen i ett av Svenska kyrkans 13 stift, innan man kan ansöka till prästutbildningen vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut. Man tar själv kontakt med det stift där man önskar prästvigas.

    Efter att man blivit antagen av ett stift, läser man en pastoralteologisk grundkurs, PG, motsvarande 10 veckors heltidsstudier vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut.

    Innan man kan påbörja de avslutande pastoralteologiska studierna, krävs att man i stiftet har genomfört:

    8 veckors praktik i församling

    Mötesplats mellan stift och student under 8 till 10 dagar.

    Efter avslutad utbildning vigs man till präst i ett av Svenska kyrkans stift. Där tjänstgör man sedan under 1 års tid som pastorsadjunkt.

    Det krävs 255 högskolepoäng för att antas till det pastoralteologiska slutåret. Studierna ska omfatta minst en magisterexamen i teologi/religionsvetenskap motsvarande 240 hp.

    För att bli präst ska man ha en teologie magisterexamen eller en religionsvetenskaplig magisterexamen från ett universitet eller en högskola och att man antas som prästkandidat i ett stift. Därpå följer ett års avslutande studier vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut.

    Man börjar läsa på Svenska kyrkans grundkurs som är 16 veckor och ges vid flera folkhögskolor.

    Nästa steg i prästutbildningen är religionsvetenskaplig utbildning vid högskolan till teologie kandidatexamen. Parallellt med den religionsvetenskapliga utbildningen deltar man i kursverksamheten, anordnad av stift.

    Sedan återstår pastoral profilutbildning. De teoretiska studierna varvas med praktiskt arbete i en församling. Därefter kan man avlägga prästexamen och bli prästvigd.

    Den religionsvetenskapliga utbildningen finns vid universiteten i Uppsala, Lund, Göteborg och Umeå. Även i Stockholm kan man läsa hela den religionsvetenskapliga utbildningen. Där ges de pastoralteologiska kurserna i samverkan mellan Teologiska Högskolan i Stockholm och Ersta Sköndal högskola.

    Den andra delen består av den praktisk-teologiska utbildningen."

     

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'samhällbeteende' (5 st.)

    • Nejla?

      byta gymnasium?

      Hej! jag har ansökt om att byta gymnasium nu till nästa termin och har skickat en ansökan och min studieplan men jag undrar bara hur lång tid det brukar ta att få reda på om skolan har plats och när man får reda på om man kommit in?

      Milla : : Hej, tyvärr måste jag svarar att jag inte vet och inte kan svara på din fråga. Enligt den information jag har är den situationen som du fråga om "icke-reglerat", alltså inte finns... Läs hela svaret
    • Carina

      Byta ut betygen?

      Hej! Det är så att jag studerar linjen samhällvetenskap med inriktining beteende och har nu läst mer kurser än vad jag behöver. Jag har hört från många håll att man kan byta ut sin sämsta betyg med ett annat ämne man är lite bättre på. Så det ej drar ner mitt snittvärde. Min fråga till er...

      SYV-besökare: : Hej Carina det spelar stor roll HUR DITT EXAMENSBEVIS blir utformat, vilken/vilka kurser som blir markerade som "U", utökad kurs. Du måste prata med SYV på din skola, som kommer att ge förslag till rektor... Läs hela svaret
    • kristian

      Media eller Beteende-inriktning?

      Jag bytte nyligen till media-inriktningen och fick höra att det är en mer begränsad inriktning än beteende (färre jobb inom området). Är det sant att jag inte kan tex bli psykolog om jag går media-inriktningen? Alla svar blir bra! :)

      Milla : : Hej Kristian, du blir "lika behörig" till psykologprogrammet, oavsett inriktning på Samhällsvetenskapsprogrammet. Vad som skiljer inriktningarna åt kan du se i Programplanen för SA>>; och... Läs hela svaret
    • Nelly

      Ska jag gå samhäll beteende eller humanistisk kultur?

      Jag är intresserad av psykologi, litteratur, samhället och hur människan fungerar. Jag har funderat på om jag vill gå samhäll beteende eller humanistiska med inriktning kultur men vet inte riktigt. det känns som att samhäll är ett bredare program och att jag har fler alternativ sedan när jag går...

      Anna: : Hej Nelly! Jag förstår att du är intresserad av psykologi, litteratur, samhällsfrågor och hur människan fungerar - och de ämnena/kurserna finns (mycket riktigt) på olika gymnasieprogram, bl a på... Läs hela svaret
    • abir

      byta från sam-beteende till barn&fritid/handels&administration?

      Hej! kan man byta från samhäll-beteende till barn och fritid eller till handels i tvåan utan att behöva börja om? är det möjligt?

      Milla : : Hej Abir, det är I PRINCIP möjligt att byta program i tvåan utan att behöva börja om men för det krävs Rektors beslut om Individuellt anpassat program. Det du måste göra är att ta kontakt med... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga