Tack för alla svar!
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 32117 frågor besvarade.
Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare?
Tack för alla svar!
1 Svar
Hej Valentina!
Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.
Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.
Egenskaper
Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.
Utbildning
Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.
Att tänka på
Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsmedelsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.
Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.
Frågor och svar taggade med 'läsa fler kurser' (2 st.)
-
Kan Kan man läsa fler kurser än de som ingår i programmet??
Hej, som rubriken lyder så undrar jag om man kan läsa fler kurser än de som ingår i gymnasieprogrammet? Hur går det till att ansöka om det? Kan skola säga Nej?
Ja, många elever läser fler kurser än det som vanligtvis ingår i gymnasieprogrammet. I så fall läser eleven ett utökat program.Vi råder eleven tänka... Läs hela svaret -
Kan jag läsa kurser som linjen inte erbjuder?
Nu är det såhär, jag går andra året på restaurang utbildningen på gymnasiet, och ångrar mig. Jag saknar plugget och är oerhört intellektuellt nyfiken- fråga inte varför jag går RL men det blev så. Jag gick ut högstadiet med 315 i meritpoäng och hade haft chansen att komma in på vilket gymnasie...
Hej Moa,som elev på ett Yrkesprogram har du rätt att läsa kurserna för GRUNDLÄGGANDE behörighet (vilket du säker själv redan vet om) och det är svenska 2,3 och... Läs hela svaret
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga