Tack för alla svar!
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 31881 frågor besvarade.
Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare?
Tack för alla svar!
1 Svar
Hej Valentina!
Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.
Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.
Egenskaper
Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.
Utbildning
Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.
Att tänka på
Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsmedelsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.
Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.
Frågor och svar taggade med 'yrken efter na/samhälle' (3 st.)
-
Natur natur eller Natur samhälle?
Hej! Det är dags att välja vilken inriktning man ska gå i trean på min skola nu. Jag går natur så därför måste jag välja mellan natur natur eller natur samhälle. Jag vet däremot inte vilket som är bäst för mig....
Hej Olof, om du inte vet om du behöver - för behörighet till högre utbildning - fysik2, kemi2, biologi2 och matte 4 (och det är det kurser som ingår i Inriktningen Naturvetenskap på... Läs hela svaret -
Examensbevis gymnasiegemensamma poäng obligatoriskt?
Hej Just nu studerar jag historia 1a1 50p då det står att man kan ersätta det med historia 1b enligt ett papper jag fick från vuxenutbildningen (högskoleförberedande examen 2400poäng). Då jag inte läser idrott förstår jag inte...
Hej Christina,Historia 1b är dubbelt så stor kurs som historia 1a1.His 1a1 och 1a2 blir tillsammans his 1b.Man kan alltså inte ersätta "åt båda håll" utan... Läs hela svaret -
Vilken linje bör jag gå?
Hej! Jag vet inte vilken linje jag vill gå, i skolan gillar jag so-ämnena, tyska och idrott. Jag är även intresserad av varför människan är som den är och hur vi tänker. Jag tycker även om kemi. Vilken linje matchar mest in på min...
Hej Maja,Idrott och hälsa 1 ingår som obligatorisk kurs i alla nationella svenska gymnasieprogram, vill du läsa mer idrott - så brukar det gå att välja ännu en idrottskurs - t.ex Idrott 2 inom... Läs hela svaret
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga