Tack för alla svar!
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 32106 frågor besvarade.
Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare?
Tack för alla svar!
1 Svar
Hej Valentina!
Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.
Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.
Egenskaper
Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.
Utbildning
Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.
Att tänka på
Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsmedelsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.
Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.
Frågor och svar taggade med 'högskolan i Borås' (3 st.)
-
Ekonomi utbildningar med låg merit?!! hjälp?
jag behöver er hjälp :( jag tog studenten i år och min tanke var att söka till lönekonsult på yrkeshögskola till våren men jag kom inte in, chockat besked för jag trodde jag skull in. så nu kommer jag inte plugga fram till hösten.. jag e intresserad av ekonomi men ekonomprogrammet kräver matte 3...
Hejsan! På antagning.se/se/search?period=VT21-ekonomi-distans ser du utbildningar inom "ekonomi" på högskolenivå som är öppna för SEN ANMÄLAN. Jo tidigare man... Läs hela svaret -
kan man läsa två ämnen samtidig?
Hej! Nu läser jag på IB program årskurs 1(Pre-Dp). Jag läser nu SVA 1 , men de kommande två åren år ska jag läsa SVA 2 bara utan SVA 3. På grund av IB-regler om man vill läsa SVA 3 eller SV 3 behöver man studera Svenska A kurs som...
Hej Lin,om man läser svenska 3 (eller SAS, svenska som andraspråk 3) på komvux på heltid, tar det endast 5 veckor. Fysik2 är en lika stor kurs som svenska 3 (eller SAS 3). Så, om du efter... Läs hela svaret -
Måste man läsa mode för att jobba inom det?
Hej! Jag vill jobba med marknadsföring inom mode, undrar om det räcker med att jag läser civilekonom med inriktning service management eller om jag måste läsa någon fashion utbildning i borås? Tänker om det är viktigt att ha kontakterna man...
Hej!Yrket marknadsförare är i Sverige icke-reglerat och det finns därför inga strikta regler om vilken utbildning som "krävs". Arbetsgivare bestämmer fritt vem de... Läs hela svaret
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga