Tack för alla svar!
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 31912 frågor besvarade.
Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare?
Tack för alla svar!
1 Svar
Hej Valentina!
Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.
Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.
Egenskaper
Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.
Utbildning
Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.
Att tänka på
Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsmedelsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.
Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.
Frågor och svar taggade med 'utbildning på grundnivå' (4 st.)
-
Beteendevetenskaplig program högskola eller universitet?
Hej! Jag blev intersserad av programmet Beteendevetenskapligt, och vill gärna läsa på distans. Har hittat programmet distans både i Högskolan Kristianstad och i Mittuniuniversitet, med olika kurser. Är mer intersserad av kurserna på Högskolan. Min...
Hej,om skillnaden mellan högskola och universitet (i Sverige) var god läs på universitets- och högskolerådets webb:... Läs hela svaret -
Vilken ingenjörsutbildning?
Vilka ingenjörsutbildningar är på 2 år?
Hej,det finns många program inom yrkeshögskola som är 2-åriga och av de många som i utbildningens namn har ordet ingenjör. Se gärna några exempel - snabblänkarna... Läs hela svaret -
Fristående kurser och program på universitet?
Jag har sökt några fristående kurser. Jag undrar bara om de hjälper sen till att komma in på program på universitet eller inte alls? Tänkte mest på att de räknas som högskolepoäng.
Hej Altina,till utbildningar på grundnivå på svenska högskolor-universitet konkurrerar du med dina gymnasiala meriter. Ingen hänsyn tas till de högskolepoängen du... Läs hela svaret -
söka jurist med kandidatexamen?
Hej. Jag vill söka juristprogrammet men har rätt dåliga gymnasiebetyg. Har däremot en fil.kand. i folkhälsa - går det att söka på akademiska meriter eller är det gymnasiebetyg/högskoleprov som gäller?
Hej Isabelle!det är tyvärr gymnasiebetyg/högskoleprov som gäller när man konkurrerar om plats på en högskoleutbildning som ligger på "grundnivån", alltså den som ej... Läs hela svaret
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga