Tack för alla svar!
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 32121 frågor besvarade.
Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare?
Tack för alla svar!
1 Svar
Hej Valentina!
Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.
Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.
Egenskaper
Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.
Utbildning
Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.
Att tänka på
Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsmedelsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.
Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.
Frågor och svar taggade med '#tandläkarprogrammet #behörighet #komvux #naturbasår' (2 st.)
-
Hur blir jag tillhörig för tandläkarprogrammet om jag läst ekonomi?
Hej! Jag har läst ekonomiprogrammet och tar snart studenten. Jag tänkte vila ett litet tag innan jag börjar på universitetet för att återhämta mig från utbrändhet, men jag vill då läsa till tandläkarprogrammet. Frågan är bara att jag inte riktigt vet hur jag kan ta tillväga. Jag tänkte att...
Hej!På heltid läser man fysik1a på 7,5 veckor och varje av de resterande kurserna på fem veckor. Alltså, kommer det att ta 12,5 veckor för fysik; 10... Läs hela svaret -
Vad räknas in som behörighet i jämförelsetalet? Komvux eller basår?
Hej! Jag går sista året på samhällsprogrammet men är intresserad av att söka till tandläkarprogrammet. Är det bättre att jag läser till kurserna på komvux eller tar ett natur basår? Vad är skillnaden? Vilken är...
Hej Lina,läs gärna en sammanfattning/jämförelse på https://www.fragasyv.se/info/komvux-eller-naturvetenskapligt-basarDu förlorar inget på att... Läs hela svaret
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga