Tack för alla svar!
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 31923 frågor besvarade.
Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare?
Tack för alla svar!
1 Svar
Hej Valentina!
Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.
Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.
Egenskaper
Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.
Utbildning
Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.
Att tänka på
Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsmedelsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.
Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.
Frågor och svar taggade med 'rektorns bedömning' (2 st.)
-
Byta fran Natur till Humanistisk?
Hej, om man byter fran Natur till Hum, kan man likstalla tidigare godkanda betyg i Biologi 1 / Kemi 1 med Naturkunskap 1? Eller ar det battre att borja om fran borjan, i sa fall, far man forsoka hoja sig i tidigare godkanda kurser?
Hejsan,i kurserna inom ämnet Naturkunskap ingår även "fysik-delen". I examensbevis från HU ingår kursen Naturkunskap 1b som en obligatorisk kurs, vilket du kan se i Programplanen för... Läs hela svaret -
Kommer jag få en examen?
Hej! Jag håller just nu på att läsa några kurser för att få ut en examen via komvux. Sedan gymnasiet har jag bl.a kurserna biologi 1 och fysik 1 (den som ger 150 poäng). Jag tyckte de kurserna var ganska svåra, så för att bli...
Hej Sara,det är Rektorn på komvux som fattar beslut om kurserna som delvis överlappar varandra får ingå i samma examen från komvux. Om du har godkända betyg i fysik1a, 150p., i kemi1, 100p och i... Läs hela svaret
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga