Tack för alla svar!
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 32157 frågor besvarade.
Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare?
Tack för alla svar!
1 Svar
Hej Valentina!
Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.
Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.
Egenskaper
Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.
Utbildning
Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.
Att tänka på
Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsmedelsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.
Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.
Frågor och svar taggade med 'utbildning till zoolog' (3 st.)
-
Undersköterska / Sjuksköterska / Zoolog ?
Om jag studerar till undersköterska där jag bor ( 1 år) och vill vidare utbilda mig till sjuksköterska, får jag då tillgodo räkna det året jag studerat till undersköterska? Eller ska jag hoppa på en sjuksköterska utbildning direkt efter att jag läst upp vissa betyg ifall det behövs? För jag vet...
Hej C! Jag svarar på din senaste fråga först: om Studiestöd. Jag ser att du är 19 år. Det är från 1 juli det året som du fyller 20 år som du har till Studiemedel.... Läs hela svaret -
Hur blir man zoolog?
Hej! Jag har lite funderingar på att läsa vidare på universitet eller högskola nu efter gymnasiet och jag har varit inne på att kanske bli zoolog då jag volontärarbetet med de afrikanska djuren i Zimbabwe. Jag har sökt runt en hel del på internet men jag förstår inte hur man blir zoolog? Det...
Hej Emma! Nu har jag pratat med en sakkunnig ock fick det bekräftat att det inte finns något program i Zoologi att söka på högskolan, utan man söker kandidatprogrammet i Biologi och just utifrån din... Läs hela svaret -
Vilken behörighet behöver man för att bli zoolog?
Hej, jag undrar var man kan studera till zoolog och vilken behörighet som krävs för att bli det?
Hej Tobias! Zoolog är specialist på område "djur". Det finns kurser i zoologi på högskolenivå, se på http://jamforutbildning.studera.nu/sok-jamfor/?fritext=Zoologi men om man vill läsa ett helt program... Läs hela svaret
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga