Tack för alla svar!
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 31992 frågor besvarade.
Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare?
Tack för alla svar!
1 Svar
Hej Valentina!
Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.
Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.
Egenskaper
Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.
Utbildning
Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.
Att tänka på
Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsmedelsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.
Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.
Frågor och svar taggade med 'Karlstads universitet' (3 st.)
-
Vad är antagningspoängen som krävs till webbutvecklare?
Jag försöker hitta antagningspoängen för webbutvecklare utbildningen i Karlstad men jag hittar inte. Kan ni hjälpa mig att veta vad antagningspoängen var de senaste två åren.
Hej Rita!Antagningsstatistik för utbildningen Webbutvecklare (på Karlstads universitet) säger att antagningsgränsen (meritvärde) i direktgruppen BI låg på13.39... Läs hela svaret -
Jobba med grafisk formvigning, vilken utbildning?
Hej! Vet ni om någon av dessa utbildningar skulle fungera om man vill jobba med grafisk formgivning eller liknande? https://www.kau.se/utbildning/program-och-kurser/program/SGWOM https://www.kau.se/utbildning/program-och-kurser/program/SGMKV-SGVK Vet att det finns specifika program på...
Hejsan, kika gärna på Yrkeshögskoleutbildningar inom det aktuella kunskapsområde >> Varför jag vill rekommendera Yh-utbildningar? Jo, för att de ger jobb. Yh kan endast... Läs hela svaret -
Hur högt måste snittet vara?
Om jag söker in på lärarhögskolan med inriktning Idrott med Komplettering från Komvux och kommer ha ett snitt på 13. Är det för lågt? Hittar inte mycket info på internet. Första och andrahandsval är Göteborg och Karlstad
Hej Daniel! I Göteborg krävdes det vid sista antagningsomgången 15.55 i BII (kompletteringsgruppen) och 1,1 som resultat av Högskoleprovet. Antagningspoäng för Karlstad kunde jag inte hitta och jag ringde till Karlstads... Läs hela svaret
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga