Tack för alla svar!
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 32103 frågor besvarade.
Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare?
Tack för alla svar!
1 Svar
Hej Valentina!
Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.
Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.
Egenskaper
Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.
Utbildning
Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.
Att tänka på
Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsmedelsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.
Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.
Frågor och svar taggade med 'ekonomisk stöd' (3 st.)
-
Fotograf utbildning?
Hej! Jag gör ett skolarbete om yrket fotograf och undrar vid vilka universitet/högskolor/yrkeshögskolor erbjuds en utbildning för att kunna studera vidare till fotograf, samt vad krävs för att komma in på utbildningen. Även hur man kan klara sig rent...
Hej Jasmin,börja med att kika på yrkesbeskrivningen "Fotograf" på Framtid.se Och det finns också yrken där man är fotograf men också skribent, samtidigt, t.ex Multijournalist > (som delvis eller... Läs hela svaret -
Kommunens begränsningar på vad som kan leda till jobb?
Hej Praktiken närmar sitt slut och det pratas om anställning men då ställer sig Kristianstad Kommun och frågar om jag har rätt till olika saker såsom extratjänst(har jag inte, då man måste vara nykommling till svergie för att få det) och nystartsjobb(Har jag). Men sen efter det så måste man gå...
Hej Ted,arbetsgivare (både privata och offentliga) vill få duktig personal men så billigt som möjligt. Därför vill de så mycket som möjligt utnyttja de... Läs hela svaret -
Hur man söker gymnasie i annan stad?
Hej, jag vill flytta uppåt till Östersund till gymnasiet, från Jönköping. Jag har redan fixat boende hos min pojkvän och har koll på hur man söker dit. Mitt problem är att jag inte känner att min syv hjälper mig på bästa sätt, får inte svaren jag behöver för att känna mig säker o veta saker i...
Hej Sofie! Skillnaden mellan Yrkesintroduktion>> och PRO, Programinriktat individuellt val>> är ganska stor, fast man kan lära sig ett och samma yrke på båda de utbildningarna. PRO,... Läs hela svaret
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga