Tack för alla svar!
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 32190 frågor besvarade.
Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare?
Tack för alla svar!
1 Svar
Hej Valentina!
Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.
Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.
Egenskaper
Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.
Utbildning
Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.
Att tänka på
Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsmedelsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.
Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.
Frågor och svar taggade med 'truckkort' (3 st.)
-
Är det värt det att ta truck kort ?
Asså hur stor chans är det att jag får jobb inom det (Har ingen gymnasie examen ) och inte B körkort
Hej,arbetsgivare som anställer Truckförare brukar prioritera att anställa de som har B-körkort och helst också (som lägst) "gymnasiekompetens"; Men vad "gymnasiekompetens"... Läs hela svaret -
finns det lärlingsutbildningar inom svets eller truck i skåne?
Jag jobbar med en ung person som hoppat av gymnasiet. Han har en psykisk funktionsnedsättning. Han vill ha ett riktigt arbete och skulle vilja gå nån lärlingsutbildning inom svets, eller få truckkörkort och arbeta på lager. Hur kan han gå tillväga? Han är inte inskriven på af, utan har daglig...
Hej IngeIa, jag undrar hur gammaI är personen? och en annan fråga om hen är behörig tiII gymnasiets NationeIIa program? De gymnasiaIa utbiIdningar i Skåne inom de... Läs hela svaret -
Vilken linje ska man in på för att bli en lager chef?
Vilken linje måste man in på för att bli en lagerchef i gymnasiet och vad är kraven för att komma in på den utbildningen?
Hej Mohammed, Det finns oIika vägar tiII yrket Iagerchef>> t.ex kan man gå Fordons- & transportprogrammet>> och skaffa sig truckkort och körkort B /och heIst även C,... Läs hela svaret
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga