Tack för alla svar!
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 32119 frågor besvarade.
Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare?
Tack för alla svar!
1 Svar
Hej Valentina!
Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.
Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.
Egenskaper
Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.
Utbildning
Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.
Att tänka på
Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsmedelsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.
Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.
Frågor och svar taggade med '3 års arbetslivserfarenhet' (4 st.)
-
23 årig man som gick fordonsteknisk utbildning utan examen?
Hej! jag är 23 årig ung man, gick gymnasiet år 2014- till och med 2017, jag gick ut med ca 1600 poäng, vill inte arbeta som bilmekaniker. dock vill framöver läsa utbildning på högskola men har mycket låg meritvärde 10,7 Jag är...
Hej Mahmoud! Vad vill du läser på högskolenivå? Är det ngt speciellt yrke du vill läsa mot eller du sätter värde i att "ha läst på... Läs hela svaret -
Grundskollärare inom fritidshem till Specialpedagog?
Kan man vidareutbilda sig specialpedagog om man har en grundskoleexamen inom fritidshem?
Hej Sia,För behörighet till det Specialpedagogiska programmet krävs (som behörighet beskrivs idag, februari 2021) att du tar ut din lärarexamen och arbetar som lärare... Läs hela svaret -
Får man använda arbetslivserfarenhet från utlandet i reelll kompetens?
Hej, jag undrar, som rubriken lyder, om sökande till högskola får använder, inom Reell kompetens, Arbetslivserfarenhet endast från Sverige eller också från utlandet? mvh S.
Hej Saga; vi har nyligen fått svar från Antagningshandläggare på UHR, Universitets och högskolerådet, som lyder « ... man kan uppnå reell... Läs hela svaret -
Reell kompetens?
Hej vad är reell kompetens? Vad innebär reell kompetens för mig om jag går ut med ett F i engelska 6 . Kan jag ändå söka till univeristet genom reell kompetens, och hurgår detta till ?
Nej Melinda, du är för ung. Info om "reell kompetens" kan du se här: https://antagning.se/sv/Det-har-galler Ett av villkor är att man har minst 3 års arbetslivserfarenhet efter det att man fyllde 19 år. Du... Läs hela svaret
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga