Tack för alla svar!
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 32080 frågor besvarade.
Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare?
Tack för alla svar!
1 Svar
Hej Valentina!
Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.
Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.
Egenskaper
Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.
Utbildning
Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.
Att tänka på
Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsmedelsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.
Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.
Frågor och svar taggade med 'omdöme från folkhögskola' (3 st.)
-
kompissök på folkhögskola?
Hej, hörde av en syv att man kan hjälpa varann och söka till universitet om man går på folkhögskola , genom kompissök. Ju fler som söker ju mer chans har man . Hur går detta till
Hej!Svar på din fråga finns på antagning.se/sv/efter-anmalan/platsfordelning-och-urval/betygsurval -- där läser vi bland annat följande text: "Platserna fördelas i... Läs hela svaret -
Folkhögskola omdöme?
Hej, jag gick ut med en 3:a i omdöme från folkhögskolan och undrar om du tror att det räcker för att komma in på förskollärarutbildningen, grundskollärare eller ämneslärarutbildningen och om dem då skiljer sig åt? Och hur...
Högsta omdöme från folkhögskola är 4.0 så 3.0 är sämre än 4.0 men högre än 2.0, men hur högt omdöme som kommer ge plats på utbildningar framöver, är det... Läs hela svaret -
Hur kompletterar jag min gymnasieutbildning?
Hej! I år tog jag studenten från gymnasiet men då jag hade F i för många ämnen fick jag ingen gymnasieexamen. Jag gick naturvetenskapliga linjen med inriktning natur, fick F i Matte 4, Matte 5, Fysik 2 och Kemi 2. Vet inte om det är viktigt men mina individuella val var Spanska 4 och Cad 1&2....
Hej Anna, det är Komvux i den kommunen där du är folkbokförd som får pengarna tilldelade till sig för att ge dig utbilnding på komvux; därför kommer alla andra... Läs hela svaret
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga