Tack för alla svar!
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 32126 frågor besvarade.
Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare?
Tack för alla svar!
1 Svar
Hej Valentina!
Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.
Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.
Egenskaper
Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.
Utbildning
Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.
Att tänka på
Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsmedelsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.
Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.
Frågor och svar taggade med 'läsa på sommaren' (4 st.)
-
Kan man läsa upp betyg under sommaren?
Hej Jag kommer med största sannolikhet få F i engelska 5, och undrar om det finns någon möjlighet att läsa upp det under sommaren på komvux eller liknanden eftersom min skola inte erbjuder sommarskola. Eller om det finns några andra möjligheter...
Hej,på komvux kan man läsa om man redan har studiebevis eller examensbevis, alltså har genomfört hela gymnasiet, 3 år på ett nationellt programeller från 1 juli det... Läs hela svaret -
Har man ett möjlighet att komplettera i Sommarlov ?
Kan de som skulle börja gymnasiet nästa termin komplettera något i Sommarlov eller gå till Sommarskolan så de kan höja sitt betyg
Det där med sommarskola får man fråga om på sin egen skola eller hos urbildningsförvaltningen i den kommunen där man är folkbokförd - för att det kan vara väldigt olika i olika delar av Sverige. -
Räknas utökad kurs med i betygen?
Hej, Om man har valt en utökad kurs som inte ger meritpoäng och som inte behövs för vidare utbildning, räknas de då med i betygen?
Nej, det gör de inte. U-kursernas betyg som inte ger meritpoäng och som inte krävs för särskild behörighet - räknas inte in. VänligenANNA -
Prövning under sommaren?
Hej! Finns det möjlighet att göra prövning i matte 2c vart som helst i Sverige under sommaren?? Jag behöver bli godkänd i matte 2c innan nästa hösttermin och vet inte vad jag ska göra. Tacksam för svar.
Nej,tyvärr så brukar inte prövningar erbjudas under sommarmånaderna; detta bl.a pga lärarna har semester. Och vår erfarenhet är att det är under sista veckan i maj (som senast) - och... Läs hela svaret
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga