Tack för alla svar!
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 32121 frågor besvarade.
Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare?
Tack för alla svar!
1 Svar
Hej Valentina!
Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.
Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.
Egenskaper
Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.
Utbildning
Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.
Att tänka på
Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsmedelsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.
Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.
Frågor och svar taggade med 'k' (3 st.)
-
Kan man göra prövning i moderna språk i en annan kommun?
Hej hej hallå! Det Ahmed, 21 år gammal, går naturvetenskapliga programmet i Karlshamn- Blekinge. Jag går sista året och vill göra en prövning på arabiska steg 4 och 5 i en annan kommun eftersom vår skola erbjuder bara arabiska moderna...
Hej Ahmed, för godkänt betyg i moderna språk 3 /arabiska eller något annat språk/ får du 0.5 i merit. Inom MODERNA SPRÅK kan man som max /maximal/ få 1,5... Läs hela svaret -
Vad skulle jag kunna gå innan?
Skulle vilja gå detta masterprogram: http://old.liu.se/utbildning/pabyggnad/6METH?l=en men måste ha en kandidatexamen i biologi och minst 5 hp i fysiologi för att vara behörig. Vad skulle jag kunna gå för att bli behörig?
Hej Maja ! 5 hp är en liten kurs som motsvarar heltidsstudier på högskolenivå under en sjättedel av en termin - eller halvtidsstudier under en tredje del av terminen; eller studier på 25%... Läs hela svaret -
Vilka möjligheter har jag istället förtsätta gymnasiet?
Hej, Jag ska börja nu tredje och sista år på gymnasieprogrammet hotell och turism. Jag undrar om att avbryta från gymnasiet för att jag är inte intresserad av denna programmet längre. Jag undrar vilka möjligheter jag har för att göra annat kurs kanske på komvux eller något annat ställe? Jag...
Hej Patricia! Mycket tråkigt att du inte trivs på din utbildning längre. Jag ser att du är 17 år. När blir du 18 år? Folkhögskolorna tar in från 18-års åldern. Komvux tar in från 1 juli det... Läs hela svaret
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga