Tack för alla svar!
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 32182 frågor besvarade.
Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare?
Tack för alla svar!
1 Svar
Hej Valentina!
Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.
Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.
Egenskaper
Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.
Utbildning
Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.
Att tänka på
Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsmedelsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.
Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.
Frågor och svar taggade med 'Lettland' (3 st.)
-
IB programmet och komplettering?
Hej! Jag gick ut IB programmet i våras och fick mitt Diplom. Jag tänkte söka till Riga 2019 och plugga till läkare. Enligt deras "minimum" krav behövs det en 5:a i både Kemi och Biologi för att ha en god chans till att bli antagen. Jag läste...
Hej Viktor, om studier i Lettland kan vi på fråga syv endast ge dig länkar till de hemsidorna där vi bedömer relevant och pålitlig info finns. vi har tyvärr inte egna experter... Läs hela svaret -
Vad krävs för att bli museumvärd?
Hej! Jag har en fråga och det är vad som krävs för att jobba på ett museum? Jag är främst intresserad av historia, konst och kultur. Jag skulle kunna tänka mig jobba på ett slott och ger guidade turer :) Vad för utbildning krävs...
Hej Sandra, kika gärna på yrken Guide, Museipedagog, Publikvärd, Museitjänsteman. De yrken är i Sverige "icke-reglerade" dvs finns inga strikta krav på vilken utbildning och övriga... Läs hela svaret -
Söka till senare del från utlandet?
Hej Jag ska snart påbörja läkarprogrammet i Riga, Lettland. Jag undrar nu om det är möjligt att efter några terminer har gått att söka in sig på en svensk universitet och fortsätta läkarprogrammet där? Med mina aktuella betyg...
Det är en fråga till de lärosätena som erbjuder läkarprogrammet. Om ngn ledig plats uppstår på läkarprogrammet, vilket inte är säkert att det skulle göra -... Läs hela svaret
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga