Tack för alla svar!
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 32132 frågor besvarade.
Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare?
Tack för alla svar!
1 Svar
Hej Valentina!
Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.
Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.
Egenskaper
Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.
Utbildning
Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.
Att tänka på
Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsmedelsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.
Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.
Frågor och svar taggade med 'liten skola' (2 st.)
-
Stanna kvar/ byta gymnasium?
Hej, jag vet att min fråga kommer låta dumt. Men jag vill ändå få tips från er. Jag började i en liten gymnasium föra veckan, jag hatade det i början men det blev bättre resten av veckan. Fick träffa 2 nya vänner, gillar mina...
Hej Kiru,kan du testa på /provgå/ i alla fall en dag på en annan skola, dit du är "tagen" som du skriver; jag antar att det finns ledig plats och du fick svar att du kan byta... så be att få komma... Läs hela svaret -
kan man göra ett undantag och byta från BII till BI eller är det nej ?
Hej ! Jag heter Eyad Youssef och är elev på apotekarprogrammet i Uppsala universitet. Jag ska börja min andra termin den 2 september. Jag känner mig väldigt orättvist behandlad då jag hamnade på kompletteringsgruppen BII istället för BI....
Hej, jag förstår vad du menar, tror jag och känner med dig..., men vi här på Fråga SYV gör inte antagning till några utbildningar.Antagning... Läs hela svaret
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga