Tack för alla svar!
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 32095 frågor besvarade.
Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare?
Tack för alla svar!
1 Svar
Hej Valentina!
Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.
Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.
Egenskaper
Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.
Utbildning
Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.
Att tänka på
Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsmedelsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.
Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.
Frågor och svar taggade med 'äldre på arbetsmarknaden' (3 st.)
-
Svårigheter för äldre sökande på arbetsmarknaden i Covidtiden?
Hej, jag jobbar inte (i min tjänst som SYV) med vuxna arbetssökande, men pga jag är utbildad studievägledare får jag ofta frågor från vänner och bekanta om att hjälpa ngn arbetssökande. Nu fick jag en fråga om en kvinna cirka 56-57...
Hejsan,tufft. Jag håller med dig om att det är inte lätt - om situationen ser ut som du beskriver den: äldre person, utan körkort, med hög hyra och med erfarenhet... Läs hela svaret -
Har en deltagare som har svårt att få jobb?
Hej! jag är själv SYV men vill samråda med er. Jag har kontakt med en "äldre" arbetssökende 55+ som har hög utbildning från utlandet inom Ekologi/Miljö och har jobbar i Sverige i några år, men idag är arbetslös och har svårt att få ett nytt jobb. Hen söker jobb mycket aktivt och går också på...
Hej kollegan min! :) Vi vill givetvis gärna hjälpa till men har rätt så begränsade möjligheter. Det stämmer att det kan ibland för vissa personer bli mycket svårt, av... Läs hela svaret -
modersmål och läsa till ämneslärare?
jag har spanska som modersmål. Vill välja program, vill gärna bli lärare i spanska på högstadiet.. Jag undrar vilka vägar finns det för det? bara ämneslärarprogram? eller jag har funderat länge på att ansöka att läsa...
Hej Maria,på högstadiet är lärare oftast behöriga att undervisa i 3 ämnen. Om du kommer ha endast spanska som ditt undervisningsämne, blir det kanske omöjligt för dig att... Läs hela svaret
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga