Elev
    Hej

    Det finns en fil på skolverkets hemsida som beskriver vad som bl.a annat inte får ingå i gymnasieexamens valfria kurser (850 p)

    Fråga
    Vad är det som inte får ingå under valfria kurser?

    Var hittar man god information om vad som inte får ingå?

    Syfte
    Elev läst mot yrkesexamen och sedan byter linje inför högskoleexamen. Därav hade vart bra med specifikationer.

    Tack
    • Julia : Gäller fråga att ta ut examen från gymnasiet eller från komvux?
    • Elev : Det avser Gymnasieexamen på komvux.

    2 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Malik,
    det är rätt stor skillnad - om man läser på gymnasiet eller på komvux, mot examensbevis. Det är friare vilka kurser som får ingå - på Komvux, jämfört med gymnasiet.
    Oavsett var man läser, är det rektor som är ytterst ansvarig men ansvar för detaljplanering är ofta delegerat till studie- och yrkesvägledare (SYV) på samma "skola", men vid svårare frågor går det tillbaka till rektorn.
    Reglerna är många och komplicerade. Även det att "kurserna som ingår i samma examensbevis får inte i väsentlig del överlappa varandra". T.ex om Fysik, kemi och/eller biologi ingår då får inte kurser i naturkunskap ingå (och tvärtom) men rektor kan göra bedömning att det är OK att t.ex Biologi1 och Naturkunskap 2 ingår i samma examensbevis samtidigt (överlappning finns men den är liten, alltså ej väsentlig), men om även fysik1a ska ingå också, då är överlappning större och det borde i så fall bli Nej (i alla fall enligt min bedömning).
    Att hänvisa till en fullständig lista som skulle gälla i alla de olika situationerna på kurser som ej får ingå i examensbevis går därför, enligt min uppfattning, inte. Du får gärna skicka en snabblänk till info som du nämner i din fråga - en fil som du skriver finns på skolverkets hemsida. Du kan också kontakta skolverket, 08-527 33200.
    Om din fråga gäller läsa mot examensbevis från gymnasieskolan, så finns någonting som heter Rektors beslut om Individuellt anpassat program. Det beslutet måste fattas innan eleven går ut årskurs 2. I det beslutet framgår vilka kurser (även obligatoriska) som byts mot andra kurser. De kurser som ej får bytas ut är de som ingår under programmets Gymnasiegemensamma ämnen (med undantag av matematik 1 - på nivå 1 får mattekurserna bytas fritt för varandra och för det krävs inte rektors beslut ens).

    Kraven för examensbevis från gymnasieskolan - se bl.a gymnasieguiden.se/informeras/vad-kraevs-foer-att-uppna-gymnasieexamen
    och vad gäller Komvux så är det något friare och från 1 juli 2021 planeras ännu en förändring som kommer göra det ännu lite friare vilka kurser som får ingå i exam.bevis från komvux.

    Allmänt gäller
    Urval (vilka kurser som kan erbjudas) av kurser är begränsat (både genom vilka kurser som får ingå i examensbevis) men ännu mer genom vilka kurser som enskild skola (eller komvux) kan erbjuda läsa. Det finns ett antal regler men också kan undantag beviljas (ibland).
    För att ge någon sort konkret rekommendation måste man ha mycket information om elevens studiebakgrund: se framför sig alla de betygen eleven redan har + bra att veta vad eleven "siktar på" alltså vilken högre utbildning hen vill komma in på (eller vilket yrke hen vill arbeta inom, i framtiden).

    • Elev :

      Se Rubrik:  "Kurser som inte får erbjudas inom komvux på gymnasial nivå och kurser som inte får ingå i en gymnasieexamen" länk:  https://www.skolverket.se/skolutveckling/anordna-och-administrera-utbildning/administrera-utbildning/det-galler-for-vuxenutbildning-och-motsvarande

    • Elev : Specifikation
    • Elev :

      Vad vår fråga avser (huvudsakligen)

      Ex har vi en elev som läst inom Fordons- & transportprogrammet inriktning personbilsmekaniker men ej slutfört examination. Eleven har under sina år läst kurs-vis inom högskoleförberedande ämnen och med undantag från ENBART 850 gymnasiepoängs kurser; kvalificerar- och vill eleven ta ut ett högskoleförberedande examen inom ekonomi (Hög-S-F). Av den examinationsplan framgår att upp till 650 poäng får ingå "valfria kurser".

      Problemet

      Vi vet ej om yrkeskurser får ingå inom valfria såsom "Personbilar –chassi och bromsar 100p" "Personbilar förbränningsmotorer 100"

       

      Fråga

      Vi vill få reda på vad  som får ingå inom valfria kurser och hur tillägg av kurser som inte har med programmet styrs för att få tillåtas ingå inom examinationen. Hur skulle vi kunna få reda på det?

       

      Mvh Malik

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej! På Skolverkets webbplats (ditt du länkade) står det bl.a följande:

    ... det är upp till rektor att kontrollera gällande bestämmelser.

    Kurser som inte får ges och/eller inte får ingå i en examen på komvux, gymnasial nivå (excel, 24 kB).

    Jag antar att du är inte rektor på komvux, och jag råder dig därför vända dig på rektorn, som är ytterst ansvarig. Rektorn kan vända sig till de sakkunniga (experter), vid behov.

    Obs! Från 1 juli 2021 planeras en förändring som kommer tillåta fler kurser (mer flexibelt blir det) ingå i examensbevis från komvux. 

    Frågor och svar taggade med 'annan ort' (8 st.)

    • Ellen

      Kan man gå 2 kurser samtidigt & mellan folkhögskola och universitet?

      Hejsan! Jag har en liten diskussion med en kompis då han är intresserad av att gå grafisk design på folkhögskola men sedan samtidigt gå en kurs på universitet t.ex japanska. Jag undrar då om det verkligen är möjligt att gå både folkhögskola och universitetskurser samtidigt. Rätta mig om jag...

      Julia: : Hej Ellen, det finns inga förbud mot att läsa på flera ställen samtidigt, precis som det inte finns förbud mot att ha flera jobb samtidigt... men frågan... Läs hela svaret
    • Amalia

      Lärarprogrammet?

      Har en till fråga, Jag gick lärarprogrammet (grundskoleprogrammet 4-6) förra året och klarade året förutom en tenta på 5,5 poäng. Min fråga är om jag skulle kunna söka igen (dock på annan ort) men tillgodoräkna mig detta? Tack på förhand

      Milla : : Om du kommer in på ett nytt program, ansöker du om Tillgodoräknande av tidigare utbildning, och får svar om vilka kurser som kan tillgodoräknas. Identiska kurser bör kunna tillgodoräknas; jag kan inte... Läs hela svaret
    • vendela

      Undersköterska med inriktning psykiatri?

      Hej, Jag vill läsa till att bli undersköterska med inriktning psykiatri. Läser jag först då till undersköterska och sedan psykiatri eller kan man läsa båda samtidigt? Kan man bara ansöka i staden man är skriven i? Vad jag har hittat finns...

      Anna: : Hej Vendela, du, som är över 20 år, söker "undersköterska-utbildning" i den kommunen där du är skriven/folkbokförd - på Komvux, Kommunal Vuxenutbildningen. Vilka kurser... Läs hela svaret
    • Stelmo

      Kan man få studiebidrag om man vill plugga i en annan ort?

      Hej SYV! Jag bor i Torsby och vill gå Bygg och anläggning i Karlstad istället för här i Torsby, jag undrar om jag fortfarande kan få studiebidrag om jag går gymnasiet i Karlstad? :)

      Anna: : Hej SteImo, i Torsby finns det inriktning Husbyggnad på BA>> och i faII du viII gå samma inriktning på en annan skoIa, har du inte rätt tiII ngt., bidrag, men i faII du... Läs hela svaret
    • Jonas

      Läsa resterande poäng på annan högskola?

      Hej! Jag har i skrivande stund 90 högskolepoäng i ett ämne och har alltså avklarat min kandidatkurs. Jag undrar om det är möjligt att läsa resterande 90 högskolepoäng som kurser vid en annan högskola?

      Anna: : Ja, Jonas, det tror jag det är fuIIt möjIigt. Men om du viII ta ut Kandidatexamen, så är det bra att höra med just den högskoIa/universitet där du viII ta ut Kandidat, för... Läs hela svaret
    • Johanna

      Studera på annan ort efter gymnasiet?

      Jag är 20 år och vill plugga upp min matte och sedan börja plugga nåt annat än det jag är utbildad i, men helst inte i min kommun, ort eller landskap. Min dröm är Danmark, men Skåne eller Småland skulle funka med, hur gör jag för att komma dit och få börja där?

      Peter: : Hej Johanna, du söker den utbildning som du vill läsa. I fall du kommer in, får du söka bostad på egen hand och även med hjälp av den skolan dit du kom in. Om du vill studera på en Folkhögskola, så finns det Internat på... Läs hela svaret
    • Emelie

      Börja andra året på annan ort?

      Hej! Jag går första året i samhälls på Hornavanskolan. Om jag bestämmer mig för att flytta nästa år kan jag då fortsätta mitt andra år eller måste jag börja om helt? Man väljer ju inriktning det andra året? Tacksam för svar!

      Lena: : Hejsan, det har helt och hållet att göra med om det finns plats på den skolan du väljer att byta till - det gäller alltså att det finns plats andra året. Sedan är det upp till mottagande skola att bedöma om de kan ta emot dig... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga