1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej, 
    du kommer inte uppfylla kraven för examensbevis (pga det bl.a ingår att för examensbevis från högskoleförberedande gymnasieprogram krävs godkända betyg i både engelska 5 och 6. Studiebevis kan du senare, efter gymnasiet, försöka komplettera upp till examensbevis - på komvux. Dock även på komvux kommer krävas få godkända betyg i både engelska 5 och 6, om det är högskoleförberedande examen du vill ha. 
    För yrkesexamen räcker det med godkänt betyg i engelska 5. 

    Alltså, går det inte att komma ifrån kraven för godkända betyg i engelska på gymnasial nivå, om man vill bli behörig till studierna på eftergymnasial nivå. Så är det i alla fall i Sverige Ida (maj 2020). Att kraven vad gäller engelska skulle sänkas i framtiden, tror jag inte på. Snarare - tvärtom, kraven kan höjas ännu mer, men idag känner vi inte till några konkreta planer på det. 

    Konkreta förslag som jag har:
    fundera på att "byta" till ett yrkesprogram, där du ej behöver läsa engelska 6, utan du kan i så fall läsa om engelska 5 och förhoppningsvis få godkänt betyg och uppnå kraven för examensbevis från ett yrkesprogram.
    - gör annars ditt bästa i alla kurser du läser och bl.a i engelska. Fråga på din skola om du nästa år kan gå om engelska 5 och engelska 6 - i så fall under år3. 

    Du har rätt att innan du går ut år3 göra prövning i kurser i vilka du på gymnasiet fick F. Men det garanterar ju inte att du får godkänt betyg. Som sagt, försök lära dig så mycket engelska du kan och utnytta i så fall rätten att göra prövning (tidpunkt för prövning är det din skola som bestämmer). 

    Lästips: gymnasieGuiden.se/kraven för examensbevis på gymnasiet.

    Frågor och svar taggade med 'lära sig språk' (3 st.)

    • Kurt

      Adopterad och modersmål?

      Hej! Jag läste någonstans att man kan läsa modersmål om man är adopterad och att det inte behövdes prata hemma. Jag var adopterad från Ukraina när jag var cirka ett år, det är väl utanför ramen för modersmål? Och ifall kommunen jag går gymnasiet i inte erbjuder ukrainska men istället ryska,...

      Peter: : Hej Henrik, kravet på att man "pratar språket hemma" finns för att undervisningen bygger på det. Man får "teoretiskt stöd" för sina praktiska kunskaper och färdigheter som man har om man... Läs hela svaret
    • Vera

      Barn och fritid?

      Hej jag vill bli förskollärare eller lärare och tänker att barn och fritid verkar som en bra grund/program att läsa då. Men har sen mellanstadiet velat jobba utomlands som lärare eller förskollärare och vill då läsa spanska, minst steg 1 och 2. Hur ska jag tänka då?

      Anna: : Hej Vera! Ja, Barn och fritidsprogrammet är en bra grund - om man sedan vill arbeta med barn, som lärare eller förskollärare. Dock är det så att lärare och förskollärare är i Sverige -... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga