beccaliya2007

    Hej! när jag går in i behörighetsvisaren för att kolla behörighet osv för tex ekonomi vs natur sam kommer det upp fler på natur sam såklart. dock när jag går in och kollar står det att det saknas tex kemi 1 biologi 1 och fysik1 eller "alt naturvetenskap 2" vad betyder det? för av vad jag vet läser man naturvetensakp 2 i ekonomi

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej,

    gymnasiekurs Naturkunskap 2 ingår inte (som obligatorisk kurs) i något gymnasieprogram utan kan läsas som valbar kurs, om gymnasieskola erbjuder den möjligheten. Du kan titta på Programplan för EK>> och du ser att Naturkunskap 2 står under "programfördjupning", alltså ingår i listan på kurser som får/kan läsas som programfördjupande (om skolan så erbjuder och eleven väljer den kursen).

    Om eleven har godkända betyg i gymnasiala kurser kemi1, biologi1 och fysik1a, då behöver hen inte läsa naturkunskap 2, för att nk2-kursen innehåller delar av kurserna kemi1, biologi1 samt fysik1a, alltså har man redan de kunskaper som kursen nk2 avser att ge. 

    Det finns ett antal universitetsutbildningar som för särskild behörighet kräver godkänt betyg i naturkunskap 2. Exempel: utbildningar som leder till yrken som Dietist, Optiker, Sjuksköterska, Djursjukskötare, Arbetsterapeut och Fysioterapeut.

    Det finns obligatoriska och valbara kurser inom varje gymnasieprogram. De obligatoriska kurserna måste skola erbjuda läsa. Vad gäller de valbara så är det ett antal poäng (omfattning av kurserna + inom programfördjupning finns listor på vilka kurser som får läsas som just programfördjupning) som är obligatoriskt men exakt vilka valbara kurser som eleven ska läsa kan man inte garanterat veta på förhand.
    I NA/sam ingår bl.a följande obligatoriska kurser: matematik 3c, fysik1a, kemi1 och biologi 1. Får man godkända betyg i fysik1a, kemi1 och biologi1, då behöver man inte vara orolig på att inte bli behörig till de eftergymnasiala utbildningar som (för särskild behörighet) kräver naturkunskap 2. 
    Naturkunskap 2 är en populär kurs (många elever vill läsa den) och därför brukar gymnasieskolorna försöka erbjuda den antingen inom programfördjupning eller inom individuellt val. Inom vilken kategori (programfördjupning eller individuellt val) som kursen läses spelar ingen roll. Huvudsaken, för behörighet, är att få godkänt betyg i kursen.

    Studie- och yrkesvägledare
    • beccaliya2007 : hej! om ett yrke begär tex fysik 1 eller biologi 1, och jag tagit naturvetenskap 2, har jag då behörighet till det yrket?
    • beccaliya2007 : och glömde att fråga iallfall om jag läser naturvetenskap 2 om jag då kan läsa steg två i de naturvetenskapliga kurserna senare då jag hört att man måste läsa steg 1 först
    • Milla : Om särskild behörighet till en utbildning är fysik 1 eller biologi 1 då bör man ha godkänt betyg i just den kursen som krävs. Naturkunskap2 omfattar inte hela kurser i fysik eller biologi, utan endast delar av de kurserna. Om du får godkänt betyg i nk2, och vill senare läsa nivå2 i naturvetenskapliga ämnen kemi, fysik eller biologi, då måste du först läsa kurserna på nivå1 och få godkända betyg dem och sedan läsa fortsättningskurserna, alltså på nivå 2.

    Frågor och svar taggade med 'matte 1b/1a' (2 st.)

    • Sofia

      Tror ni att jag hinner läsa båda kurserna?

      Hej, Jag har gått ut gymnasiet och jag gick ett samhällsvetenskapligtprogram. Jag ska läsa matematik 3b nu i mars på komvux. Jag har dock även funderat på att jag vill göra en prövning på matematik 1b för att höja mina betyg...

      Milla : : Matte 3 läser man på heltid på fem veckor. Varför vill du göra prövning i matte 1b? Gör prövning i matte 1a i stället och kanske även i matte 2a.
    • Isa

      Jobba och plugga?

      Hejsan, undrar då jag är klar med min utbildning snart och kommer söka jobb. En icke högskoleförberedande utan yrkesförberedande. (läst matte 1, sv 1,2, eng 5). Men när jag snart kommer jobba kan jag plugga distans kurser samtidigt på komvux som...

      SYV-besökare: : Ja, det borde du kunna göra. Gör ansökan till komvux i den kommunen där du är folkbokförd. Se på din kommuns hemsida när ansökningsperiod ligger i din kommun. Det kan vara så att t.ex under... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga