2 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Sket!
  yrken som Skolbibliotekarie och Administratör är i Sverige icke-reglerade, alltså får arbetsgivare anställa vem de vill för att jobba inom de yrken. Min gissning är att om en skolbibliotekarie sökes då kommer personer med utbildning i Informations- och biblioteksvetenskap i första hand och med lärarexamen, i andra hand - komma i fråga om anställning. Men jag kan inte utesluta att någon arbetsgivare på på någon skola, t.ex där det finns lågstadiet på skolan, på de så kallade F-6 eller F-9 skolor kan tänka sig anställa någon med legitimation som förskollärare och stort intresse för böcker och skolbibliotek.

  Yrket "Administratör"
  Administratör är ett samlingsbegrepp för ett stort antal yrken som Löneadministratör, Schematläggare, Distributionsadministratör, Utbildningsadministratör, Registrator, Lagerplanerare m.fl Yrken inom det område är icke-reglerade och arbetsgivare får anställa vem de tycker passar bäst.
  Jag kan tänka mig att som Utbildningsadministratör på Institutionen där Förskollärarprogrammet ges, så skulle en person som själv har läst det programmet - passar mycket bra. Men sådana tjänster är inte så många... så det gäller att invänta att någon av de tjänsterna blir ledig och söka den. Dock kan jag inte lova att arbetsgivare väljer att anställa just en person med utbildning från förskollärarprogrammet. På samma institution kan även andra lärarutbildningar ges och tjänster inom administration på högskolor och universitet brukar vara mycket eftertraktade - med många arbetssökande på varje tjänst.

  Om man har förskollärarexamen men inte vill eller kan jobba på en förskola, vad kan man i så fall jobba med?
  Jo, det finns ett antal yrken/tjänster där arbetsgivare kräver "högskoleutbildning á minst 180 högskolepoäng", oavsett vad det är för utbildning. Några exempel på sådana yrken är Folkbokföringshandläggare, Arbetsförmedlare, Utredare på FK, Studiestödsutredare på CSN.
  Om du undrar om jobben som mer specifikt är knutna till utbildningen "förskollärare" men som inte ligger inom förskolan, då tipsar jag om att du tittar på följande yrken:  Aktivitetsinspiratör, Fritidsledare på ungdomscentra (som inte direkt är knutna till skolorna), Kolloledare, Medarbetare i ungdomsprojekt (t.ex de som jobbar med "hemmasittare"), Ungdomscoach och Lekterapeut.
   
  Sedan tänker jag på vidareutbildningar - om du vill läsa vidare för att bli speciallärare eller specialpedagog inom förskolan, eller sikta på att bli högskolelärare/forskare i pedagogik eller barns lärande och utveckling. Ännu en möjlighet är att titta på yrkeslärarprogrammet - om du kan tänka dig bli lärare på gymnasiet eller på komvux för blivande Barnskötare; se yrkespresentation Yrkeslärare.

  • zarah

   Tack för ditt utförliga svar! Jag har lite frågor.. när du säger att de med en utbildning i informations och bibliotek samt lärarexamen blir prioriterade, ingår inte förskollärare i lärarexamen?

   Sen undrar jag också om det är samma princip i vanliga bibliotek?

   Jag har kollat en del på lönadminstratör eller lönhandläggare (tror det är samma sak?) och uppgifterna verkar intressanta, dock tog jag samhällsvetenskap med inriktning beteende.. är det ändå möjligt att få jobb?

   Utför studiestödsutredare och en utredare på FK ungefär samma uppgifter? Eller ska man ha några krav för att kunna bli anställd på till exempel socialtjänsten (utredare)?

   Vad gör man som arbetsförmedlare?

   Läste även att man kan bli handläggare, eller är utredare och handläggare samma?

  • Julia Nu har jag skrivit ett svar med ett försök att svara på frågorna i din kommentar, var god läs nedan.
  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej!
  Jag ska försöka svara på frågor du ställer i kommentaren.
  Du skriver: ... när du säger att de med en utbildning i informations och bibliotek samt lärarexamen blir prioriterade, ingår inte förskollärare i lärarexamen? ... Mitt svar: i första hand får de som har examen från utbildningen i informations- och biblioteksvetenskap jobben som bibliotekarie. Varför skulle lärare kunna jobba på skolbiblioteket? Jo, på deltid. Läraren anställd på skolan som undervisar på samma skola men inte kan få heltidstjänst med undervisning i sina ämnen, kan på deltid jobba som Skolbibliotekarie. Jobbet som skolbibliotekarie är ofta deltidsjobb - beroende på skolans storlek kan t.ex vara 25% av heltid eller max halvtid.

  Du skriver: Sen undrar jag också om det är samma princip i vanliga bibliotek? Mitt svar: i vanliga bibliotek anställs som bibliotekarie i första hand personer med examen från Informations- och biblioteksprogrammen, är i alla fall vår erfarenhet.

  Du skriver: Jag har kollat en del på lönadminstratör eller lönhandläggare (tror det är samma sak?) och uppgifterna verkar intressanta, dock tog jag samhällsvetenskap med inriktning beteende.. är det ändå möjligt att få jobb? Mitt svar: löneadministratör och lönehandläggare är icke-reglerade yrken och arbetsgivare får anställa vem de vill. Arbetsgivare vill på de positioner anställa i första hand personer som är bekanta med löneutbetalningssystem (helst med erfarenhet av att ha arbetat i de systemen i några år). Inom yrkeshögskola finns utbildningar i löneadministration som jag varmt kan rekommendera. I Yrkeshögskoleutbildningar brukar rätt mycket praktik ingå, där man skaffar sig erfarenhet av att hantera löneutbetalningssystem. På så sätt blir man attraktiv för arbetsgivare. Många får jobb på sina tidigare praktikplatser eller via de kontakter som de skaffar under praktiken.

  Du frågar: Utför studiestödsutredare och en utredare på FK ungefär samma uppgifter? Eller ska man ha några krav för att kunna bli anställd på till exempel socialtjänsten (utredare)? Mitt svar: utredare på FK utreder rätten till diverse utbetalningar och även ofta genomför själva utbetalningar. Studiestödsutredare utreder rätt att få studiehjälp och studiemedel på CSN. Vad gäller utredningar inom socialtjänsten, så krävs det god kännedom om Socialförsäkringslagen och det är nästan uteslutande Socionomer som anställs inom Socialtjänsten.

  Du frågar: Vad gör man som arbetsförmedlare? Mitt svar: var god läs på Framtid.se/yrke/arbetsformedlare

  Du skriver: Läste även att man kan bli handläggare, eller är utredare och handläggare samma? Mitt svar: Handläggare och Utredare kan utföra mycket liknande och kanske t o m identiska arbetsuppgifter, men på vissa arbetsplatser har handläggare lite enklare arbetsuppgifter med lite mindre ansvar och utredare - mer avancerade arbetsuppgifter med mer ansvar. T.ex när Försäkringskassan anställer så uppges det i jobbannonserna att sökande till Utredartjänsterna bör ha minst 3-årig högskoleutbildning, men till Handledartjänsterna - räcker det med gymnasiekompetens.

  Frågor och svar

  • Josefine 24 år

   Hur ser förutsättningar ut på arbetsmarknaden för en yrkesutbildning?

   Har bestämt mig för att äntligen börja studera efter flera års jobb efter studenten. Min fråga är hur arbetsmarknaden ser ut om man väljer en yrkesutbildning. Har funderat på socialpedagog, kbt-terapeut eller hr-specialist. Undrar om man faktiskt kan få jobb utav endast en yrkesutbildning utan...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Lovisa 35 år

   IMA före ett nationellt högskoleförberedande program?

   Har hört att IMA kan vara steget före ett högskoleförberedande program då det kan vara svårt att komma in på IMV för ett högskoleförberedande program pga att platserna fylls med behöriga elever. Så om det t ex endast fattas ett...

   Anna SYV: Hej Lovisa,om det "endast saknas SO-ämne" då är eleven behörig till yrkesprogrammen, eleven är alltså inte obehörig till alla nationella gymnasieprogram. Och i... Läs hela svaret
  • Linn 24 år

   (et exempel) Varför rekommenderar ni folkhögskola än komvux?

   har pratat med en SYV och hon rekommenderade mig att gå på folkhögskola än komvux kurser. jag har diagnoser och det lät som att hon tyckte att det skulle vara enklast. Minns inte varför det skulle vara bättre och/eller inte? ADHD DYSKALKYLI och vill enbart studera på distans. har ni nå tips?...

   Milla SYV: Hej Linn,på en folkhögskola läser man inte mot gymnasieexamen, utan man kan få Studieomdöme om grundläggande behörighet med en siffra upp till max 4.0. Och... Läs hela svaret
  • Alexandra 22 år

   Har jag chans att komma in?

   Hej Jag hade tänkt söka till sjuksköterskeprogrammet i vår. Problemet är att jag inte har läst Naturkunskap 2. Jag gick däremot naturprogrammet i gymnasiet där jag har godkänt i Kemi 2 och biologi 2 men inte i fysisk 1. Är det värt att prova med att söka ändå?

   Anna SYV: Hej Alexandra!Du behöver skaffa dig godkänt betyg i antingen fysik1a eller i naturkunskap 2. Du kan göra ansökan men måste i så fall innan 1 december 2022 (om du söker till vårterminen... Läs hela svaret
  • Lena 19 år

   Kan kursen modersmål ersätta betyg för moderna språk (gymnasiet)?

   Hej! Har läst på lite på nätet angående att det verkar gå att läsa kursen modersmål istället för moderna språk. Så min situation är, jag har tagit examen med godkända betyg från gymnasiet och försöker...

   Milla SYV: Hej Lena,de som inte är gymnasieelever får göra prövningar i vilka kurser som helst, oavsett om man läst en kurs tidigare eller inte men det kommer inte att... Läs hela svaret
  • Yevheniia 30 år

   Vilka jobb kan man ta med lärareexamen?

   Hej! Jag har det jätte svårt att bestämma om jag vill bli en ingenjör eller matte/fysik lärare (gymnasiet). När jag tänker på ingenjörs utbildning då tänker jag att det är otroligt många dörrar som ska öppnas och...

   Milla SYV: Hej Yevheniia!Jag vill börja svara med att visa en utbildning - Civilingenjör och Lärare på KTH. Man kan alltså utbilda sig till civilingenjör och till lärare samtidigt. Som... Läs hela svaret
  • Anonym 24 år

   Förskollärare till speciallärare?

   Hej! Jag tar snart examen för förskollärare och vill så gärna vidareutbilda mig till speciallärare. Jag läste att man behöver jobba i minst 3 år för att ha behörigheten till att söka till programmet. Min fråga är då, om jag kan jobba i förskoleklass i 3 år och sedan söka till speciallärare inom...

   Anna SYV: Hej!Behörighet till det programmet som du vill söka till beskrivs så här:Lärarexamen med inriktning mot grundskola eller gymnasieskola med minst 22,5 hp i svenska/läs-, skriv- och... Läs hela svaret
  • wilma 22 år

   finns det universitet med obegränsat med utbyten utomlands?

   Hej! Jag undrar om ni vet något universitet i Sverige som erbjuder obegränsade, eller iallafall flertal utbytes terminer utomlands? Eller om ni vet något universitet utomlands. Jag vet att de flesta universitet i Sverige erbjuder utbytes program i max ett år, och sedan...

   Milla SYV: Hej Wilma,du får gärna kontakta Internationella Koordinatorer på lärosätena. Möjlighet till utbyten kan påverkas av många olika faktorer, t.ex... Läs hela svaret
  • Elsa 21 år

   Fråga om samhällsplanerare/stadsutveckling?

   Hej! Jag funderar på att antingen plugga till samhällsplanerare i Lund eller stadutveckling i Malmö. Jag undrar hur framtidsutsikterna ser ut för dessa utbildningar? Är det svårt/enkelt att få jobb?

   SYV-besökare Syv: Hej Elsa,båda de utbildningarna som du skriver om i din fråga är, så vitt jag förstår, 3-åriga högskole-universitetsprogram. Du kommer söka jobb om 3 år, och... Läs hela svaret
  • Issy 21 år

   Att bygga en egen program på högskolan?

   Hej! Jag läser till studie och yrkesvägledning, jag undrar om jag kan läsa fristående kurser i sidan om och kunna bygga en examen inom HR samtidigt som jag pluggar till syv? Jag är intresserad av både utbildningarna och vill ha skaffa mig kompetens inom hr...

   Liselotte Johansson: Hej Issy!Vad roligt att du pluggar till mitt yrke - SYV! Studier på syv-programmet är på heltid och kräver i genomsnitt 40/timmars per vecka i studieinsats, men det är inte förbjudet att... Läs hela svaret
  • Linda 25 år

   Kan förskollärare sadla om till idrottslärare?

   Hej, Vilka möjligheter finns det som legitimerad förskollärare att sadla om till idrottslärare dvs. på vilka olika sätt kan man göra det?

   Liselotte Johansson: Hej Linda,det bästa svaret på den frågan som du ställer här nu, får du från studievägledare på lärarhögskolorna.Som en allmän... Läs hela svaret
  • SYV-besökare 35 år

   Om en arbetsgivare vill erbjuda LIA för webbutvecklare?

   Hej, min fråga är kanske lite ovanlig... Om en arbetsgivare vill erbjuda LIA för en yrkeshögskolestuderande, hur hittar man de yh-utbildningar som är pågående - gäller område Data/IT (webbutveckling) och arbetsplatsen finns i Stockholm (ganska centralt i Sthlm)? Tack för all hjälp ni kan bistå...

   Julia SYV: Hej och tack för din fråga om LiA för webbutvecklare i Stockholm!www.yhguiden.se visar de pågående yrkeshögskoleutbildningar också, inte endast de som har framtida... Läs hela svaret
  • Alicia 24 år

   Kandidat i socialt arbete?

   Hej! Jag har läst en del kurser inom socialt arbete och vill gärna i framtiden arbeta med barnrättsfrågor. Min plan är att jag ska utbilda mig till jurist men jag vill även ha det sociala arbetet i ryggen för att utöka min kompetens. Jag undrar nu hur...

   Milla SYV: Hej Alicia,inga poäng kommer "räknas bort" från juristprogrammet men jag kan inte svara på frågan om du efter 3 terminer på juristprogrammet ska kunna ta ut kandidatexamen i socialt... Läs hela svaret
  • Sara 16 år

   Vilken utbildning/universitet?

   Hej! Jag undrar vilken utbildning jag ska gå på om jag vill bli tidningsredaktör, dessutom vill jag studera i Korea som utbytesstudent i en termin och undrar därför vilket universitet jag ska gå på då?

   Julia SYV: Hej Sara,det yrket du ställer en fråga om, och liknande yrken som t.ex  Förlagsredaktör, Content-manager och Webbredaktör, är i Sverige icke-reglerade. Det betyder att arbetsgivare... Läs hela svaret
  • Hugo 19 år

   Matematik för naturvetenskaper jämfört med endimensionell analys?

   Som rubriken lyder undrar jag över skillnaderna mellan kursen matematik för naturvetenskaper och endimensionell analys. Pluggar just nu en civilingenjörs utbildning första året men tänkt byta till en kandidat i kemi. Aldrig varit någon höjdare på matematik så har haft svårigheter för endim...

   Milla SYV: Hej Hugo,det är en högskolelärare i matematik som kan svara på din fråga. En studievägledare är inte lärare i matematik. Vi kan därför... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga