2 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Sket!
  yrken som Skolbibliotekarie och Administratör är i Sverige icke-reglerade, alltså får arbetsgivare anställa vem de vill för att jobba inom de yrken. Min gissning är att om en skolbibliotekarie sökes då kommer personer med utbildning i Informations- och biblioteksvetenskap i första hand och med lärarexamen, i andra hand - komma i fråga om anställning. Men jag kan inte utesluta att någon arbetsgivare på på någon skola, t.ex där det finns lågstadiet på skolan, på de så kallade F-6 eller F-9 skolor kan tänka sig anställa någon med legitimation som förskollärare och stort intresse för böcker och skolbibliotek.

  Yrket "Administratör"
  Administratör är ett samlingsbegrepp för ett stort antal yrken som Löneadministratör, Schematläggare, Distributionsadministratör, Utbildningsadministratör, Registrator, Lagerplanerare m.fl Yrken inom det område är icke-reglerade och arbetsgivare får anställa vem de tycker passar bäst.
  Jag kan tänka mig att som Utbildningsadministratör på Institutionen där Förskollärarprogrammet ges, så skulle en person som själv har läst det programmet - passar mycket bra. Men sådana tjänster är inte så många... så det gäller att invänta att någon av de tjänsterna blir ledig och söka den. Dock kan jag inte lova att arbetsgivare väljer att anställa just en person med utbildning från förskollärarprogrammet. På samma institution kan även andra lärarutbildningar ges och tjänster inom administration på högskolor och universitet brukar vara mycket eftertraktade - med många arbetssökande på varje tjänst.

  Om man har förskollärarexamen men inte vill eller kan jobba på en förskola, vad kan man i så fall jobba med?
  Jo, det finns ett antal yrken/tjänster där arbetsgivare kräver "högskoleutbildning á minst 180 högskolepoäng", oavsett vad det är för utbildning. Några exempel på sådana yrken är Folkbokföringshandläggare, Arbetsförmedlare, Utredare på FK, Studiestödsutredare på CSN.
  Om du undrar om jobben som mer specifikt är knutna till utbildningen "förskollärare" men som inte ligger inom förskolan, då tipsar jag om att du tittar på följande yrken:  Aktivitetsinspiratör, Fritidsledare på ungdomscentra (som inte direkt är knutna till skolorna), Kolloledare, Medarbetare i ungdomsprojekt (t.ex de som jobbar med "hemmasittare"), Ungdomscoach och Lekterapeut.
   
  Sedan tänker jag på vidareutbildningar - om du vill läsa vidare för att bli speciallärare eller specialpedagog inom förskolan, eller sikta på att bli högskolelärare/forskare i pedagogik eller barns lärande och utveckling. Ännu en möjlighet är att titta på yrkeslärarprogrammet - om du kan tänka dig bli lärare på gymnasiet eller på komvux för blivande Barnskötare; se yrkespresentation Yrkeslärare.

  • sket

   Tack för ditt utförliga svar! Jag har lite frågor.. när du säger att de med en utbildning i informations och bibliotek samt lärarexamen blir prioriterade, ingår inte förskollärare i lärarexamen?

   Sen undrar jag också om det är samma princip i vanliga bibliotek?

   Jag har kollat en del på lönadminstratör eller lönhandläggare (tror det är samma sak?) och uppgifterna verkar intressanta, dock tog jag samhällsvetenskap med inriktning beteende.. är det ändå möjligt att få jobb?

   Utför studiestödsutredare och en utredare på FK ungefär samma uppgifter? Eller ska man ha några krav för att kunna bli anställd på till exempel socialtjänsten (utredare)?

   Vad gör man som arbetsförmedlare?

   Läste även att man kan bli handläggare, eller är utredare och handläggare samma?

  • Julia Nu har jag skrivit ett svar med ett försök att svara på frågorna i din kommentar, var god läs nedan.
  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej!
  Jag ska försöka svara på frågor du ställer i kommentaren.
  Du skriver: ... när du säger att de med en utbildning i informations och bibliotek samt lärarexamen blir prioriterade, ingår inte förskollärare i lärarexamen? ... Mitt svar: i första hand får de som har examen från utbildningen i informations- och biblioteksvetenskap jobben som bibliotekarie. Varför skulle lärare kunna jobba på skolbiblioteket? Jo, på deltid. Läraren anställd på skolan som undervisar på samma skola men inte kan få heltidstjänst med undervisning i sina ämnen, kan på deltid jobba som Skolbibliotekarie. Jobbet som skolbibliotekarie är ofta deltidsjobb - beroende på skolans storlek kan t.ex vara 25% av heltid eller max halvtid.

  Du skriver: Sen undrar jag också om det är samma princip i vanliga bibliotek? Mitt svar: i vanliga bibliotek anställs som bibliotekarie i första hand personer med examen från Informations- och biblioteksprogrammen, är i alla fall vår erfarenhet.

  Du skriver: Jag har kollat en del på lönadminstratör eller lönhandläggare (tror det är samma sak?) och uppgifterna verkar intressanta, dock tog jag samhällsvetenskap med inriktning beteende.. är det ändå möjligt att få jobb? Mitt svar: löneadministratör och lönehandläggare är icke-reglerade yrken och arbetsgivare får anställa vem de vill. Arbetsgivare vill på de positioner anställa i första hand personer som är bekanta med löneutbetalningssystem (helst med erfarenhet av att ha arbetat i de systemen i några år). Inom yrkeshögskola finns utbildningar i löneadministration som jag varmt kan rekommendera. I Yrkeshögskoleutbildningar brukar rätt mycket praktik ingå, där man skaffar sig erfarenhet av att hantera löneutbetalningssystem. På så sätt blir man attraktiv för arbetsgivare. Många får jobb på sina tidigare praktikplatser eller via de kontakter som de skaffar under praktiken.

  Du frågar: Utför studiestödsutredare och en utredare på FK ungefär samma uppgifter? Eller ska man ha några krav för att kunna bli anställd på till exempel socialtjänsten (utredare)? Mitt svar: utredare på FK utreder rätten till diverse utbetalningar och även ofta genomför själva utbetalningar. Studiestödsutredare utreder rätt att få studiehjälp och studiemedel på CSN. Vad gäller utredningar inom socialtjänsten, så krävs det god kännedom om Socialförsäkringslagen och det är nästan uteslutande Socionomer som anställs inom Socialtjänsten.

  Du frågar: Vad gör man som arbetsförmedlare? Mitt svar: var god läs på Framtid.se/yrke/arbetsformedlare

  Du skriver: Läste även att man kan bli handläggare, eller är utredare och handläggare samma? Mitt svar: Handläggare och Utredare kan utföra mycket liknande och kanske t o m identiska arbetsuppgifter, men på vissa arbetsplatser har handläggare lite enklare arbetsuppgifter med lite mindre ansvar och utredare - mer avancerade arbetsuppgifter med mer ansvar. T.ex när Försäkringskassan anställer så uppges det i jobbannonserna att sökande till Utredartjänsterna bör ha minst 3-årig högskoleutbildning, men till Handledartjänsterna - räcker det med gymnasiekompetens.

  Frågor och svar

  • Olivia 18 år

   Vad krävs för att bli civil brottsutredare?

   Hej! Jag läser sista året på barn och fritidsprogrammet och undrar vad som krävs för att bli civil brottsutredare?

   Julia SYV: Hej Olivia!Det finns inte en specifik utbildning utan många olika utbildningar som kan ge möjlighet att bli anställd som utredare hos Polisen.De utbildningara som är relevant för... Läs hela svaret
  • Greger 17 år

   Hur länge kan man vara sjuk på gymnasiet?

   Hej! Jag undrar hur länge man kan ha anmäld frånvaro från skolan (sjuk). Inte oanmäld frånvaro eller ledighet. Om jag är sjuk på riktigt och har sjukintyg hur länge av terminen kan jag vara sjuk? Kan jag vara sjuk hur länge som helst...

   Julia SYV: Hej Greger,för att få ut examensbevis måste du uppfylla kraven - få godkända betyg i minst 2250poäng och betyg i totalt 2500poäng (250poäng kan man ta in i examensbevis med... Läs hela svaret
  • Elias 20 år

   Hur fungerar HP resultat?

   En snabb fråga

   Om man skriver HP på våren, kan man använda det resultatet på antagningen för höstterminen samma år?

   Jag är fundersam eftersom sista anmälningsdag brukar vara i April, och vårens HP skrivs...

   Julia SYV: Hej Elias. Som regel används högskoleprovets resultat (av det provet man skriver på våren) vid antagning till höstterminen samma kalenderår - detta för att sista kompletteringsdag brukar ligga i... Läs hela svaret
  • Leen 21 år

   Läsa engelska 5?

   Hej! Kan man läsa engelska 5 på Komvux utan att ha engelska 4?

   Mikael SYV: Komvux vill försäkra sig om att hen som får plats på utbildningen har tillräckliga förkunskaper och om man inte har godkänt betyg i engelska Grund, kan man fråga om nivåbedömning... Läs hela svaret
  • Nathalie 17 år

   Marknadsförare - hur går jag till väga?

   Hej! Jag är väldigt inriktad på att bli marknadsförare, men är lite osäker på hur man ska gå till väga när det kommer till universitetets utbildning, har kollat runt en del på olika universitet och verkar aldrig finnas ett specifikt marknadsföringsprogram här i Sverige.

   Julia SYV: Hej Nathalie!Yrket marknadsförare kan man "uppnå" med många olika utbildningar, det behöver inte nödvändigtvis vara utbildning på högskola eller universitet. T.ex... Läs hela svaret
  • Elias 20 år

   Hur stor roll spelar HP resultat?

   Hej Jag tog studenten 2020 men har inte pluggat sen dess, jag skall strax skriva HP, o jag har funderat över något i ett tag nu. Det är nämligen så att jag sökt ett par program i våras och vart accepterad, men jag tackade nej till dem i hopp om att kunna...

   Peter SYV: Hej Elias,HP-resultat placerar dig i HP-urvalet, ett separat urval. Det finns med det inga nackdelar i att ha gjort högskoleprovet, även om man får lågt resultat. Det är som flera olika dörrar:... Läs hela svaret
  • Joud 22 år

   Göra ST-tjänstgöring i Sverige för en läkare utanför Sverige?

   Hej, Jag har en kusin från ett annat land än Sverige som studerar medicin och är intresserad av att komplettera sin utbildning här i Sverige. Han är faktiskt klar med sin läkarexamen och är just nu i det 5:e året i specialiseringen ortopedi. Jag undrar om det är möjligt för läkare med utländsk...

   Anna SYV: Hej Joud!Se gärna information i framtid.se/yrke/st-lakare där det förklaras att man som anställd som läkare i Sverige kan söka ST-utbildning. Det är vad jag... Läs hela svaret
  • Kajsa 41 år

   Vilket gymnasieval?

   Hej! Jag har en son som nu går i 9:an i södra Sverige med autism. Han har behörighet för ett nationellt program men vi är osäkra på att han klarar att bibehålla sina betyg i en större klass, nu går han i en liten skola med många...

   Anna SYV: Hej Kajsa!"Autism" används som ett samlingsnamn för många rätt olika tillstånd och det skiljer sig också i grad och omfattning, prognos för utveckling samt i vilka stödbehov eleven... Läs hela svaret
  • Em 20 år

   Kan jag läsa naturkunskap2 utan 1a2?

   Hej! Just nu läser jag naturkunskap 2 på komvux, för att kunna söka in till sjuksköterska. Dock har jag nu läst att man måste ha naturkunskap 1a1 och 1a2 innan man börjar läsa naturkunskap 2. Jag har enbart läst 1a1 på gymnasiet...

   Anna SYV: Hej Em,om du får godkänt betyg i naturkunskap 2 blir du behörig till utbildningar som kräver nk2. Varför man ska läsa nk1a1 och 1a2 eller nk1b innan nk2 är för att man har i... Läs hela svaret
  • danne 22 år

   Vad för möjligheter för vidareutbildning finns det som undersköterska?

   Jag går en undersköterska vuxenutbildning kurs och undrar vad för möjligheter det finns att utbilda mig inom. Jag är intresserad av obduktionstekniker där en grund som undersköterska är bra att ha. Vilka ytterligare alternativ finns det för mig...

   Anna SYV: Hej Danne,de "typiska" vidareutbildningar för undersköterska finns inom yrkeshögskola där utbildningar till Med.fotterapeut, Massör,... Läs hela svaret
  • Karin 19 år

   Vägen till utredare… Vilken väg?

   Jag tog studenten den här sommaren från sam beteende linjen (2021) och gick ut med 17,69 i merit (bara läst 0,5 i meritkurser, tyska 3) Alltså inte läst engelska 7, matte 3b, tyska 4 etc.. Skrivit HP en gång med 0,75 i resultat, ska skriva snart igen. Har länge velat bli brottsutredare hos...

   Anna SYV: Hej Karin,du nämner inte en av de möjliga vägar som jag nu vill föreslå att du funderar på: att läsa kurser i statsvetenskap, juridik, psykologi och kriminologi och sätta ihop dem i... Läs hela svaret
  • Anderas 19 år

   Vilka utbildningar kan leda till mode-designer?

   Hej! Jag pluggar just nu på universitetet. Jag går ett tekniskt basår, men jag känner att jag inte vill bli ingenjör. Jag är väldigt intresserad av att rita och designa inom mode. Jag hade gärna velat studera detta, akademiskt. Men jag hittar inte...

   Anna SYV: Hej Anderas!utbildningar som kan ev leda till att man kan jobba som Modedesigner finns inom folkhögskola, yrkeshögskola, högskola/universitet och privata utbildningsanordnare, både i Sverige... Läs hela svaret
  • IamA 18 år

   Får jag merit för utökade kurser?

   Hej, Jag har lagt moderna språk 3 och 4 som utökade kurser. Kommer de räknas med i mitt meritvärde och ge mig extra merit även om de är utökade? (Det finns inga andra kurser som är extra meritgivande som jag läser förutom matematik 5). Tack i...

   Anna SYV: Hej,betyg i kurser som kommer ge dig meritpoäng kommer räknas in i ditt jämförelsetal/snittbetyget även om de i ditt examensbevis blir markerade med "U"/utökat program.Kursen moderna... Läs hela svaret
  • Ina 24 år

   Vad ska jag läsa upp?

   Hej sitter och kollar på yh utbilningar och vilka ämnen jag behöver läsa upp. Har gjort engelska 6 samt svenska 2 nu är min fråga på denna https://www.yhutbildningar.se/skola/kyh/kyh-stockholm/front-end-developer-492044 är det alla matte delar man ska plugga? Asså 2a,b och c? Sen var det...

   Julia SYV: Hej Ina,Den utbildning du länkar till har, så vitt vi vet, ännu inte någon framtida start beviljad av MYH, myndighet för yrkeshögskola. Kanske blir det start beviljad på den, men det vet vi... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga