barbareata
    Hej
    jag ska börja i gymnasiet humanistiska programmet jag undrar vad för yrken jag kan få eller vilken utbildning jag kan nå om jag tar bort matte kursen. Jag satsar på att bli advokat men dock så vet jag inte om matten behövs. Därför undrar jag vilken utbildning kan jag få utan matte.

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej°

    Utan godkänt betyg i matematik 1 (första gymnasiekurs i matte) går inte att få ut examensbevis. Och du blir därför inte behörig till högskoleutbildningar. Det går inte i Sverige blir advokat utan att först tagit juristexamen och juristexamen tar man i slutet av juristprogrammet som är ett högskoleprogram.
    Du kan inte ta bort matematik 1 från en gymnasial utbildning därför att det är en obligatorisk kurs. Om du får F i den kursen får du ej ut examensbevis, utan endast ett studiebevis och blir med det obehörig till alla högskole-/universitetsutbildningar i Sverige.

    Men det finns säkert yrken som man kan få jobb inom även utan godkänt betyg i matematik på gymnasiet, t.ex
    kanske kan man jobba som cykelbud, bagare, t.ex en pizzabagare, undersköterska eller städare/lokalvårdare (bara för att ta några exempel). Kika i så fall på yrken som ej nödvändigtvis kräver gymnasiekompetens, utan kan fås utan fullständiga gymnasiala betyg.

    Vänligen
    Julia

    • : Jag menar i årskurs två och inte ettan för i humanistiska kan man ta bort matten i tvåan därför undrar jag vad för utbildning man kan få då
    • Julia :

      I Humanistiska programmet ingår endast Matematik 1b som en obligatorisk kurs. Det kan du se i Programplanen för HU. Kursen matematik 1b läsas ofast under årskurs 1, men kan på vissa skolor läsas i långsam takt under längre tid, t.ex under 3 terminer eller under hela 2 år. Det är inte otänkbart att hela kursen kan läsas under årskurs 2 och i så fall läser man inte matematik under årskurs 1 (allt beror på hur just den aktuella skolan lägger upp studierna). För juristprogrammet krävs inte mer matte än godkänt betyg i matematik 1.

    Frågor och svar taggade med 'föreståndare' (2 st.)

    • Malin

      Föreståndare LSS - utbildning?

      Jag vill jobba som föreståndare för ett LSS boende men undrar vilken utbildning som krävs?

      Anna: : Hej Malin, det brukar vara från arbetsgivarens sida önskemål om att sökande till tjänster som enhetschef eller föreståndare för ett LSS boende har en högskoleutbildning exempelvis... Läs hela svaret
    • Anna

      Vidareutbildning?

      Hej! Jag är en 19 årig tjej som har planer på att läsa till förskolelärare men är lite nyfiken på vad det finns för vidare utbildningar som man kan läsa efter man blivit förskolelärare? Finns det tex möjlighet att utbilda sig till specialpedagog efter att läst till förskolelärare? Tack på förhand!

      Liselotte: : Hej Anna, ja, det finns en specialpedagogisk påbyggnadsutbildning för förskollärare /på ett år, 60 högskolepoäng/ som gör att en förskollärare med den påbyggnadsutbildningen... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga