2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Sam!

    En bra sida för dig som vill bli gymnasielärare är http://www.fragasyv.se/info/vagen-till-lararexamen

    Det finns två olika vägar att gå i fall man vill bli lärare: att söka till lärarprogrammet eller att läsa tillräckligt antal högskolepoäng i de ämnena som man vill bli behörig att undervisa i, först - och söka KPU (kompletterande pedagogisk utbildning) sedan.
    Om man vill gå den "senare vägen" - gäller det att hitta en högskola/universitet som har examinationsrätt just i kombinationen Matematik & Teknik och som även erbjuder KPU i dessa ämnen.

    Följande högskolor/universitet har examenationsrätt både i Matematik och i Teknik: Chalmers tekniska högskola, Göteborgs universitet, Karlstads universitet, Kungl. Tekniska högskolan, Linköpings universitet, Luleå tekniska universitet, Uppsala universitet.

    På Göteborgs universitet http://utbildning.gu.se/kurser/kurs_information?courseId=LLTK90 finns det utbildning i Teknik på distans, men det verkar som att den vänder sig till lärare som undervisar i Teknik redan, utan att vara behöriga.
    Jag råder dig att kontakta Helena Mindedal, [email protected] Tel. 031-786 9143 för att få reda på var du kan läsa Teknik på distans utan att du redan arbetar som lärare.

    Karlstads Universitet har 5 årigt gymnasielärarprogrammet på distans - som inkluderar Teknik, läs mer här http://www.kau.se/utbildning/program/LAALP-TEGY

    Fler sidor som är bra att söka info- på i fall man vill bli lärare är:
    http://www.lararutbildningar.se
    http://studera.nu/valja-utbildning/lararutbildningar/amneslarare-pa-gymnasieskolan/

    Jag råder dig också ta kontakt med Studievägledare på lärarutbildningar på de högskolor/universitet som du vill studiers på för med information.

    Bästa hälsningar & lycka till!
    Anna
    Liselotte SYV på GymnasieGuiden
    Hej!

    Ämneslärare med inriktning mot gymnasieskolan läser två ämnen, 120 högskolepoäng och 90 högskolepoäng.

    Behörighet till utbildningen är: Grundläggande behörighet (som alltid krävs till alla högskoleutbildningar) + Matematik 4 (eller D) + Samhällskunskap 1b (eller A) + Engelska 6 (eller B).

    MVH
    Liselotte

    Liselotte

    Frågor och svar taggade med 'vilkenlinje' (3 st.)

    • Hanna

      Vilken linje ska jag välja om jag vill bli sjukgymnast/fysioterapeut?

      Hej! Håller på att fundera på vad jag vill jobba som i framtiden och är sugen på att bli sjukgymnast/fysioterapeut, vilken linje ska kag välja och/eller vilka kurser ska jag lägga till för att kunna läsa vidare till sjukgymnast/fysioterapeut?

      Anna: : Hej Hanna, särskild behörighet till Fysioterapeutprogrammet är godkända betyg i gymnasiala kurser Idrott och hälsa 1, Matematik 2 (a, b eller c), Naturkunskap 2,... Läs hela svaret
    • Karolina

      Bildesigner linje?

      Hej! Jag skulle mer en allt vilja bli bildesigner. Men tycker det är oklart om vilken linje jag då borde gå... vad borde jag läsa? fordon eller vad? tack för svar :)))

      Julia: : Hej Karolina! Det finns olika vägar att gå till ditt mål - att bli Bildesigner: via Fordon- och transportprogrammet eller via Teknikprogrammet och kanske också via Estetiska programmet. Om du vill bli ingenjör... Läs hela svaret
    • Emilia

      Ska jag välja ekonomi-juridik eller samhälle ?

      Jag vill bli advokat (jurist) i framtiden. Just nu ska jag välja gymnasie men jag vet inte om jag ska gå på ekonomi med inriktning juridik eller ska jag gå på samhälleslinjen? Vilken linje tycker du jag borde välja? Jag tänkte gå i Lund, och jag föredrar SO ämnena istället för NO ämnena. Tack...

      Lena: : Hejsan, det går alldeles utmärkt att gå båda programmen eftersom båda ger behörighet till Juristprogram på högskolan. Välj det program som du tycker stämmer överens med dina intressen och som innehåller kurser... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga