Magdalena

    Jag har läst agronom och därefter en 1-årig utbildning i pedagogik för naturbrukslärare på Uppsala universitet. Jag har inte jobbat direkt som lärare men som rådgivare och informatör. Nu funderar jag på att byta yrkesbana och söka mig till läraryrken (högstadium eller gymnasium). Vad krävs för att bli behörig?

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Magdalena;

    det finns många olika sorters lärare och de har olika behörigheter, alltså det är olika utbildningar som ligger till grund för lärarlegitimationer för t.ex Yrkeslärare, Ämneslärare på gymnasiet och Ämneslärare på grundskolan (och så beror det på vilka ämnen man är behörig att undervisa i).

    Jag ser att du är 54 år - och undrar om du är medveten om begränsningar i möjligheter för oss, som är lite äldre, att få studiemedel. Du kan nu och fram till sista december det året du fyller 56 år få endast Bidragsdel av studiemedel (som för heltidsstudier = 3 tusen i månaden) och från 1 jan det året du fyller 57 år, kan tyvärr inte få ngt studiestöd för CSN, över huvudet taget.
    Detta, om studiemedel, påminner jag om - för att jag känner till många fall när folk planerade noga vilken utbildning de skulle gå och sökte och kom in men sedan hade inte ekonomi för att kunna läsa och var tvungna att hoppa av... det är väldigt synd när det blir så.

    Med det sagt, så är det fortfarande så att det finns många olika sorters lärare och du kan välja att kontakta studievägledare på lärarutbildningar och fråga vilken väg som är kortast för dig - med din utbildning: jag tror den kortaste vägen till lärarbehörighet blir för dig - mot lärare på Naturbruksskolan (yrkeslärare i naturbruksämnen).
    Du kan också söka jobb som obehörig lärare; det kan också finnas möjlighet för verksamma obehöriga lärare att komma med i ngt projekt som hjälper att bli behörig.
    Du kan söka jobb som lärare redan idag - och det som lärare i vilka ämnen som helst på grund- och gymnasieskolorna... det är lärarbrist och du kan säkert få ngt lärarvikariat. Givetvis är det bra att försöka bli Behörig lärare... och för att reda ut exakt vilka kurser du behöver läsa - ta kontakt med studievägledare på Lärarhögskolorna.

    Vänliga hälsningar och Lycka till!
    Mikael

    Frågor och svar taggade med '1 juli 2025' (3 st.)

    • Ssssimme

      Högskolepoäng via jobb trots slutbetygsdokument?

      Om jag har ett slutbetygsdokument från gymnasiet, kan/får jag gå utbildning via jobbet som ger högskolepoäng? Om så är fallet, vad händer med dom poängen? Kan de komplettera det man saknar för slutbetyget?

      Milla : : Hej,jag tror du menar Samlat betygsdokument (dock skriver du "slutbetygsdokument"). Vad  "slutbetygsdokument" är vet jag inte. Min gissning är att du antingen har Slutbetyg... Läs hela svaret
    • Elev

      Ämnesbetyg, hur fungerar det?

      Hej! Jag undrar hur det fungerar med ämnesbetyg. Om man läser exempelvis biologi 2, får A i kursen, får man A i biologi 1 också då? Eller? I detta fall menar jag om man läser kursen som en prövning via komvux. Ännu ett exempel: Om man...

      Peter: : Hej llse!Planen är att införa ämnesbetyg på gymnasiet från den 1 juli 2025, alltså först om 3 år. Jag tror inte att alla detaljer är redan klara. Det kan bli ändringar i... Läs hela svaret
    • Jakoc

      Regeringens beslut kring komvux?

      Hej! Jag hörde på nyheterna att regeringen ska förlänga till 2025 möjligheten att få slutbetyg från komvux. Betyder det att man inte kommer kunna få höja sina betyg på komvux efter 2025/att komvux kommer helt och hållet tas bort...

      Julia: : Hejsan,för de som gick ut gymnasiet året 2013 och tidigare gällde det att läsa mot ett Slutbetyg och kurserna betygsattes i systemet IG (icke-godkänt betyg) - MVG (Mycket väl godkänt). Men... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga