Nädå
    Jag går natur inriktning natur och vill byta linje INTE gå om. Jag har insett att det är alldeles för mycket press och jag vet att jag kanske klarar det gick ändå ut med väldigt höga poäng (320) innan men jag känner inte att det är värt att plugga ihjäl mig jag gillar inte ens de ämnen jag läser. Jag hatar Kemi och jag hatar att överanstränga mig. Bytte skola nyligen för trodde skolan var problemet men det är själva ämnet. Ingen skola vill låta mig byta linje, jag vet inte vad jag vill bli i framtiden har så himla många val tog bara natur för att underlätta framtiden och för att jag alltid haft enkelt i skolan. Vill absolut inte börja om verkligen inte vill bara byta till någon linje som är roligare. skolan har varit så tråkig ända sen jag började gymnasiet och det är även det som gjort att jag tappat motivationen, orkar verkligen inte kan inte gå i skolan när det är tråkigt VAD SKA JAG GÖRA?! Går åk 1.

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej,
    väldigt tråkigt att läsa om att du inte trivs i skolan.
    Min första tanke är att jag vill råda dig gå prata med kurator på din skola.
    Om kurator rekommenderar och rektor går med på det - skulle du kanske skrivas "över" till Individuellt alternativ (det är inte en rättighet utan ett Undantag). På IA gör man individuell studieplanering och kan kombinera studier med praktik eller till och med gå på "helpraktik". Du kan läsa om IA på gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/IM/individuellt-alternativ.

    Det realistiska alternativet som du har nu:
    du kan försöka få jobb. I Sverige får man jobba från det att man fyller 13 år. Om du får jobb, kan du byta från skola till att jobba - i alla fall än så länge.
    Om du inte kan eller vill få jobb - kan du kontakta KAA-ansvarig >> i din kommun som kan tipsa om det finns projekt eller satsningar för ungdomar i din kommun (detta för att försöka hitta ngt alternativ som är bättre än att hoppa av gymnasiet och göra ingenting).

    Att byta program mitt i läsåret är inte en rättighet. Rektor på den mottagande skolan bestämmer om hen kan ta in en ny elev eller inte. Det kan gå byta efter åk1 innan åk2 till Samhällsvetenskapsprogrammet eller till Ekonomiprogrammet - om du får godkända betyg i kurser som du läser nu.

    Hoppas att någonting i mitt svar blir på något sätt till hjälp för dig!
    Oavsett vad du bestämmer dig för att göra, lycka till!

    Vänligen
    ANNA

    • : Är du säker på att jag får byta till samhälle eller ekonomi i 2:an?
    • : Vad exakt innebär IA?
    • : Jag vill inte börja jobba heller, vill inte gå yrkes förberedande inriktningar.
    • Anna : Säker kan man inte vara, för att i fall ingen ledig plats finns, då kan man inte komma in i åk2. OM LEDIG PLATS FINNS, kan konkurrens uppstå och jag kan inte lova att just du kommer att antas. ... Men vi känner till många exempel när elever från Naturvet.programmet byter efter åk1 till Samhällsvet.pr eller till Ekonomiprogrammet och även till Estetiska/inriktning Media.
    • Anna : Om IA kan du läsa på https://www.gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/IM/individuellt-alternativ - egentligen är det ett av program för elever Obehöriga till gymnasiets nationella program och endast i Undantagsfall kan en behörig elev tas in. På IA gör man helt Individuellt studieplanering. I ditt fall skulle du kunna ex. gå på praktik - tills du kan börja om från hösten 2019 i åk1 på ett nytt program.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'pedagog' (4 st.)

    • Linn

      har dessa yrken skyddade titlar?

      Har någon av dessa skyddad titel? Eller kan dom finnas som diplomerade utbildningar? Ungdomspedagog? Beteendepedagog? Socialpedagog? Integrationspedagog? Fältassistent?

      Julia: : Hej Linn,enligt vad jag vet så har ingen av de yrken du nämner en skyddad titel. Diverse olika utbildningar kan leda till möjlighet att jobba inom de yrken. Arbetsgivare bestämmer vem som får... Läs hela svaret
    • Parman

      Förskollärare till musiklärare för F-3?

      Hej. Jag har två frågor om ifall det finns en kort väg till att bli behörig musiklärare för de yngre barnen alltså F-3. Jag är nämligen snart färdigutbildad förskollärare med behörighet att arbeta i förskoleklass och jag har bestämt mig att det är förskoleklassen jag vill arbeta på efter min...

      Julia: : Hej Parman, du ställer en svår (för oss att besvara) fråga. Du söker "undantagslösning", kort väg till att bli behörig musiklärare (för yngre barnen) och... Läs hela svaret
    • Sergi

      Kan Man Jobba som Musiklärare efter Gymnasiet ?

      Hej jag har kollat up många olika jobb och etc.. Men fortfarande tycker jag att jag skulle vilja blir Musiklärare Så jag tänkte så har : Efter Grundskola jag går till gymnasiet > Estetiska Programmet > Inriktning Musik Men efter det är jag då redo för att för exempel jobba som musik...

      Anna: : Hej Sergi, om hur antagningsprovet är utformat på KungIiga MusikhögskoIan, Iäs på skoIans egen hemsida>> och frågor om utbiIdning på den skoIan, inkIusive... Läs hela svaret
    • Birgitta

      Hur blir jag specialpedagog utan behörighet?

      Jag vill läsa till specialpedagog! Har ingen behörighet till gymnasiet, har betyg i engelska från vuxengymnasium samt en yrkesutbildning från Stockholmsstad till vårdbiträde/1989 skolan har tappat bort betyg tyvärr. Hur ska jag bete mig för att kunna få plugga? Gärna distans eftersom jag arbetar!

      Julia: : Hej Birgitta! Bra att du vill plugga! Dock kan det bli lite knepigt att hitta en utbildning till vilken du är behörig. Ang. betyget som du tappade bort, så borde det gå att få en... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga