Stefan
    Vad krävs för att jag ska uppnå/få lärarlegitimation? Jag har jobbat som Teckenspråkslärare i 16 år på tre olika folkhögskolor med fokus på teckenspråkstolkutbildning. Jag har läst 40 p Svenska som andra språk för döva och 40 p Teckenspråk. Dessa kurser läste jag 1996-1998 på Nordiska språk respektive Institutionen Lingvistik på Stockholms Universitet. Vad krävs för att jag ska uppnå/få lärarlegitimation?

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hej Stefan,
    om jag förstår dig rätt, så vill du veta hur du kan få legitimation som lärare i Teckenspråk och /eller i Svenska som andraspråk.
    Du skriver om att du läste 40 p. + 40 p. på högskolenivå men jag undrar om de poängen är i det gamla eller i det nya systemet (nu för tiden motsvarar heltidsstudier under en termin 30 högskolepoäng).

    Om huruvida du behöver komplettera med att läsa fler högskolepoäng i ämnena, kan inte jag svara på men du behöver definitivt komplettera med KPU (kompletterande pedagogisk utbildning) som motsvarar 90 hp (tre terminers studier på heltid).

    Jag rekommenderar att du tar kontakt med den högskola/universitet där du kan tänka dig att läsa för att komplettera dina studier.
    Jag ser att det finns 20 KPU runt om i landet, se på http://jamforutbildning.studera.nu/sok-jamfor?fritext=kpu

    Mer info- om lärarutbildningar och lärarlegitimation finns bl a på följande sidor:
    http://studera.nu/valja-utbildning/lararutbildningar/vilka-lararutbildningar-finns/
    http://www.lh.umu.se/utbildning/fortbildning-for-larare/valprojektet
    http://jamforutbildning.studera.nu/sok-jamfor/omrade/larare-98

    Önskar dig stort lycka till!
    Mikael SYV

    Frågor och svar taggade med 'lära sig språk' (3 st.)

    • Kurt

      Adopterad och modersmål?

      Hej! Jag läste någonstans att man kan läsa modersmål om man är adopterad och att det inte behövdes prata hemma. Jag var adopterad från Ukraina när jag var cirka ett år, det är väl utanför ramen för modersmål? Och ifall kommunen jag går gymnasiet i inte erbjuder ukrainska men istället ryska,...

      Peter: : Hej Henrik, kravet på att man "pratar språket hemma" finns för att undervisningen bygger på det. Man får "teoretiskt stöd" för sina praktiska kunskaper och färdigheter som man har om man... Läs hela svaret
    • Vera

      Barn och fritid?

      Hej jag vill bli förskollärare eller lärare och tänker att barn och fritid verkar som en bra grund/program att läsa då. Men har sen mellanstadiet velat jobba utomlands som lärare eller förskollärare och vill då läsa spanska, minst steg 1 och 2. Hur ska jag tänka då?

      Anna: : Hej Vera! Ja, Barn och fritidsprogrammet är en bra grund - om man sedan vill arbeta med barn, som lärare eller förskollärare. Dock är det så att lärare och förskollärare är i Sverige -... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga