Cecilia 54 år

  Hej, Jag är legitimerad yrkeslärare men har arbetat i grundskolan i 5 år som lärare. Jag skulle gärna vilja kombinera mitt ämne med syv. Vad behöver jag läsa in då? Jag läste i en tråd att det inte finns behörig/obehörig eller legitimation inom SYV. Måste jag läsa in hela syv-programmet för att bli en attraktiv medarbetare? Eller finns det några speciella kurser som är mer fördelaktiga att gå än andra, så att man blir konkurrenskraftig på arbetsmarknaden? Vad rekommenderar ni? Kan praktik på en skola vara tillräckligt? Vad slår mest? Mvh Cecilia

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Cecilia!
  Du har rätt i att (ännu) inte finns någon legitimation för SYV-ar. "Behörig SYV" är hen med examen från SYV-programmet som är en 3-årig högskoleutbildning på heltid.
  Det finns "överbryggande" utbildning för lärare och socionomer som är kortare: se information på umu.se/utbildning/kurser/overbryggande-kurspaket-mot-studie--och-yrkesvagledarexamen
  Jag tror tyvärr inte att några få kurser från SYV-programmet skulle leda till att man blir betraktad som "behörig SYV". Dessutom så är det svårt (kanske omöjligt) att hitta de kurser som fristående; det är mycket möjligt att de flesta ges endast inom programmet.

  Bli SYV genom praktik? Tveksam till det...
  Praktik inom SYV-programmet är "inbäddad" in i utbildningen, ges under flera tillfällen och man förbereder sig på utbildningen inför praktiken (får uppgifter att utföra på skolan och handledare finns på arbetsplatsen och även en annan handledare som är högskolelärare som besöker en flera gånger under praktikperioden); efter praktiken redovisar man på skolan vad man har utfört (t.ex har vi tittat på flera inspelade vägledningssamtal, som vi genomförde under praktiken, fick feed-back från kursare och lärarna).

  På vilket sätt tänker du ordna praktikplats? Det är en sak att "gå bredvid" i några dagar för att få insyn i arbetsuppgifterna och en annan - att få en längre (flera månaders) praktik. När jag läste till SYV hade vi 14 veckors praktik på heltid, uppdelat i 3 perioder; minst en vecka skulle vi vara på praktik på en Arbetsförmedlingen.
  ***
  Eftersom yrket SYV är mer eller mindre icke-reglerat (i den bemärkelse att ingen legitimation finns) så blir det i princip helt upp till arbetsgivare att bestämma vem hen tror passar att anställa som SYV. Många arbetsgivare föredrar anställa personer med examen från SYV-programmet (de så kallade "behöriga SYV-ar") men det är inte förbjudet att anställa med vilken utbildning som helst. På det sättet är det mycket svårt att råda ang. vilken utbildning du behöver gå, annat är just SYV-programmet som kommer ge dig examen som SYV.

  Mitt förslag...
  Kanske gå tillväga så här: prata med SYV-ar på några skolor, ställ frågor om hur deras arbetssituation ser ut, be sedan att få gå bredvid en SYV på en skola i några dagar, som en sort "förlängd studiebesök". Sök tjänster som SYV. Chansen är störst att börja som SYV om man inte har examen på kortare vikariat eller deltidstjänster, t.ex om det är vikariat på en termin på 30% av heltid som är förlagd på 2 eller 3 olika skolor (sådana tjänster brukar inte behöriga SYV-ar söka till, och då finns det en chans att få in foten...). Ibland utlöses det "akuta vikariat" t.ex mitt i gymnasievalsperioden om ordinarie SYV blir sjukskriven, och då måste rektor hitta en ersättare snabbt - då kan man också få chansen att börja som SYV och testa jobbet ett tag. Dock är det svårt att hoppa in och börja leverera direkt. Men så får man i så fall se det som en stor utmaning! Sedan, med viss erfarenhet av att ha jobbat som SYV, kan man få längre vikariat och kanske till slut även fastanställning.

  Du skriver i din fråga om att du vill kombinera "ditt ämne" med att arbeta som SYV. Vilket är "ditt" ämne? Jag vet att det finns SYV-ar som också undervisar på deltid - t.ex i samhällskunskap på grundskolan (när samhällskunkskapslärare saknas och SYV-tjänten var på deltid, från början); det är sådana "nödlösningar" pga lärarbrist och att ibland har inte skolan råd att anställa en SYV på heltid. Å andra sidan kan lärare ibland "hoppa in" och täcka upp som SYV-ar (när SYV-en saknas på en skola). Återigen är det ofta en tillfällig nödlösning.

  • Cecilia

   Tack för tipset på tillvägagångssättet! Jag kommer jobba 80% på en skola nästa läsår och skolan har ingen syv men kommer behöva söka en. Jag tänkte om jag antingen går med syv eller om man kan klara det själv? Jag känner att jag skulle behöva få lite mer kött på benen. Ex. en arbetsbeskrivning, planering, systemet man arbetar i, olika hålltider. Inom läraryrket har vi LPP= läroplansplanering där kan man se planeringen för en hel termin, det va till stor hjälp för mig när jag började jobba som lärare.

  • Julia Är det en grund- eller gymnasieskola som saknar en SYV? Jag frågar för att det är Olika hålltider för grundskole- och för gymnasieSYVar. :)
  • Cecilia

   Jag känner mig mest van vid grundskolan men vad är enklast? Jag jobbar som hkk-lärare och många av dessa tjänster är inte heltid, så jag jobbar på en grundskola.

  • Julia

   På en grundskola sköter SYV-en bl.a gymnasieval. Gymnasieväljare bör erbjudas tid för vägledningssamtal i god tid innan de måste lägga in sin ansökan till gymnasiet. Med tanke på att vissa elever uteblir från samtal, t.ex pga sjukdom eller att vissa elever behöver flera samtal, så måste SYV-en jobba heltid + övertid (annars hinns det inte med). Beror givetvis på hur många elever som går i årskurs 9 på just den grundskolan. Ofta tillkommer det också "särskilda fall" då det är t.ex oklart om eleven blir behörig till gymnasiets nationella program eller inte; i så fall bör man jobba med den eleven som om hen är "2 elever" - göra upplägg för att hen blir behörig och ett annat upplägg i fall hen inte blir behörig. Om en grundskola har underlag för att ge SYV-en en heltidstjänst, då kan man inte hinna göra det jobbet på halvtid.
   Prata gärna med rektorn på den aktuella skolan där du vill jobba som SYV. Om rektorn vill helst anställa en behörig syv, med examen och flera sådana söker, då kommer en behörig syv få jobbet (är jag rädd), men du får givetvis även i det fallet ta upp frågan om du kan hjälpa till SYV-en för att bl.a lära dig och kunna hoppa in i fall SYV-en blir frånvarande längre fram. Det är sådana "lokala lösningar" som ibland finns, på undantag, tillfälligt, enligt överenskommelser som är väldigt svårt att råda kring. Det beror i princip helt på hur ekonomin ser ut (vad skolan har råd med) + vad ledningen tycker och föredrar + vilka som söker utlösta tjänster. Vid SYV-brist får lärare hjälpa till så gott de kan; gymnasieval måste ju genomföras, även om ingen SYV finns. :(

  • Cecilia Nej, Det förstår jag men på skolan där jag har arbetat var syv-tjänsten på 60%, och efter att denne slutade tog skolan in syv vid arbetstoppar som gymnasievalet. Jag tänker om man har 80/20, det beror på vad skolan söker och hur de kan kombinera tjänsterna. Jag kan i och för sig förstå att det är svårt att räkna exakta timmar man arbetar, och att det lätt kan bli mer.
  • Cecilia

   Jag har undervisat i biologi också men det är ett rätt så komplicerat ämne med många kunskapskrav. Det tenderar att bli extremt mycket att göra. Jag är också intresserad av att arbeta på mellanstadiet men då är det lång utbildning på det också, ellerhur? Eller finns det enstaka kurser i vissa ämnen man kan läsa?

  • Anna

   Är ditt främsta mål att få en heltidstjänst på en skola? I så fall måste du utgå ifrån de behov som skolan har: vilka lärare saknas? Det är i de ämnena som chansen finns att få jobba (i alla fall under det läsåret) som obehörig lärare. Alla skolor/rektorer är ute i första hand efter behöriga lärare med utbildning i rätt ämne + lärarlegitimation. Det är i fall legitimerad lärare saknas som man tillfälligt kan få möjlighet att undervisa i det ämnet. Om legitimerad lärare "hittas" kommer inte någon annan, utan legitimation anställas. Jag läste din fråga. Du är (om jag förstod rätt) legitimerad som yrkeslärare. Undrar: varför vill du inte söka jobb på gymnasieskolorna som yrkeslärare (som just är ditt yrke, där du har utbildning och legitimation)? :)

  • Anna

   Jag tänker också på andra funktioner på grundskola, förutom undervisning och lärarjobbet, t.ex på PRAO ( https://www.framtid.se/reportage/obligatorisk-prao-fran-ht18 - nu är PRAO obligatorisk och det krävs därför Praktikanskaffare och/eller Praktiksamordnare). Det finns också andra arbetsuppgifter både på grund- och på gymnasieskolorna: som skolvärdinna, skoladministratör/utbildningsadministratör, skolbibliotekarie, vaktmästare, skolmåltidsbiträde m.fl).

  • Cecilia Tack för bra tips och länkar! Jag ska kika in på dem. Det finns inte så många jobb på gymnasiet inom restaurang- och livsmedel, tyvärr, jag har kollat och hört av mig med intresseanmälan till dessa skolor.
  • Anna

   Det finns 118 gymnasieskolor i Sverige som erbjuder RL - se listan på gymnasieguiden.se/gymnasium?RL men förutom gymnasieskolorna kan även Komvux och folkhögskolorna erbjuda utbildningar inom "matlagning och matservering" på gymnasial nivå och även där kan yrkeslärare jobba! Exempel på en folkhögskoleutbildning till kock - Sjöviks-folkhogskola/kock Och även inom Yrkeshögskola finns utbildningar inom "restaurang"/matlagning - det är kvalificerade Eftergymnasiala utbildningar; titta gärna på några exempel: högre-yrkesutbildning-goteborg/bagare-konditor --- sommelier-yrgo --- köksmästare/yrgo --- tuc-yrkeshogskola/arbetsledare-maltidsservice --- akademi-båstad-yrkeshogskola/kitchen-manager --- tuc-yrkeshogskola/hotell-och-restaurang-manager --- och du får höra med de utbildningsansvariga för yrkeshögskoleutbildningar om de söker personal som ska vara delaktig i att driva de utbildningar (någon måste ju undervisa där också! :).

  • Cecilia

   Superbra! Jag bor i Mariefred och kan tänka mig jobba söder om Stockholm eller ner mot Strängnäs, Eskilstuna. I Södertälje finns RL-programmet men jag är inte säker på om jag vet om alla skolorna? I Strängnäs ska RL läggas ner vilket innebär att elever som vill gå den utbildningen kommer troligtvis söka sig till Eskilstuna eller Stockholm. 

  • Mikael

   Kontakta gärna alla skolor som du vill jobba på!

  • Cecilia

   Tack, jag har hört av mig till några. Vet du vilka yrkesskolor som erbjuder hotell, RL, administration, försäljningi närheten av mig? Vilka yrkesutbildningar inom mitt område finns det exempelvis i Södertälje, Botkyrka, Södermanlands län?

  • Julia

   Yrkeshögskoleutbildningar finns att se på www.yhguiden.se men vad Komvux i varje kommun erbjuder får man se på varje kommunens webbplats (eller så hör man av sig till komvux i alla de kommuner, där man vill jobba).

  • Ludmila

   du kan också titta på Lernias restaurangutbildningar i olika städer - se Lernia.se/utbildning/restaurang

  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Hanna 24 år

   Fler meritpoäng?

   Jag har en godkänd gymnasieexamen sedan tidigare (yrkesprogram), och vill nu komma in på en högskoleutbildning som har rätt så höga antagningspoäng. Har läst Historia 1a2 och Samhällskunskap 1a2, då utbildningen kräver det...

   Julia SYV: Hej Hanna,Meritpoängen är Extrapoängen och det är endast engelska 7, moderna språk 3 och 4 samt högre kurser i matematik som ger de extrapoängen (MERIT-poängen). Max antal merit (extra) poäng som... Läs hela svaret
  • Ella 17 år

   Är det skillnad på matte 3b och 3c för naturbehörighet?

   Hej! Har precis börjat tvåan och byter från natur till sam. Det funkar enligt schemat att fortsätta läsa matte 3 eftersom jag ändå vill ha kursen och kändes bättre än att ta ett års paus, men skolan sa att jag då byter till matte 3b istället för 3c. Gör det någon skillnad om jag sedan vill ta...

   Julia SYV: Hej Ella,om du "ändå" sedan ska läsa matte 4, då kan du "gott" läsa matte 3b först. Båda kurserna (matematik 3b och 3c förbereder... Läs hela svaret
  • Lovisa 35 år

   RIG/NIU poängplan?

   Jag har läst att om man går RIG eller NIU läser man ämnet specialidrott upp till 700 poäng. "Tar" man då poäng från andra kurser eller läser man utökat program för att få plats med idrotten, eller en kombination av...

   Milla SYV: Hej Lovisa!inom Individuellt val, 200p. läser RIG- och NIU elever idrottskurserna. De resterande idrottskurser, utöver 200p.individuellt val, brukar läsas som U-kurser, utökat program. Det är inte ovanligt att... Läs hela svaret
  • Åsa 47 år

   värt att läsa till Logistiker och får man jobb?

   Hej! Jag är 47 år gammal och har sista tiden upplevt att man blir bortvald när man söker till jobb inom vård och service där jag har utbildning och erfarenhet. Antagligen pga att man tror att yngre människor kräver lägre lön samt att...

   Milla SYV: Hej Åsa,Logistiker och Speditör är två av de många icke-reglerade, i Sverige, yrken. Att yrket är Icke-reglerat betyder att det ej finns strikta regler ang.vilken... Läs hela svaret
  • Elissa 21 år

   hur får man 120hp i engelskastudier för att bli behörig för KPU?

   Hej, jag funderar på att läsa till engelsklärare i gymnasieskolan men vill helst läsa fristående kurser då ingen högskola har ett lärarprogram som erbjuder den kombination av ämnen jag vill undervisa i. Jag läste att det krävs 120hp i ämnesstudier för att bli behörig för KPU i engelska, men jag...

   Milla SYV: Hej Elissa!Du får det bästa (mest rätta) svar på din fråga hos antagningsgruppen på det lärosäte där du vill läsa KPU. Det är... Läs hela svaret
  • Lovisa 35 år

   behörighetintyg från folkhögskola?

   Hur funkar det om man får grundläggande behörighet från folkhögskola? Det är fortfarande meritvärdet från gymnasiet man konkurrerar med när man söker till högskola/universitet?

   Milla SYV: Hej Lovisa,om man får studieomdöme från en folkhögskola (som ger grundläggande behörighet) då får man som "betyg" en siffra upp till max 4.0 och med den siffran... Läs hela svaret
  • Lovisa 35 år

   Högskolebehörighet fr om nästa år?

   Jag läser olika krav på grundläggande högskolebehörighet på olika sidor så undrar vad som gäller? Sen läste jag att i nuläget kan man välja till högskolebehörighet på yrkesprogrammen inom ramen för de 2500...

   Milla SYV: Hej Lovisa,den frågan du ställer blir aktuell från hösten 2024, alltså först om 2 år. De elever som börjar på gymnasiets yrkesprogram kommer under sitt första... Läs hela svaret
  • alva 19 år

   Vägar efter kognitionsvetenskap?

   Hej! Under den senaste tiden har jag funderat på att läsa kognitionsvetenskap på Linköpings universitet. Det låter intressant, men inte utmanande för mig. Därför har jag funderat på civilingenjör. Vilka yrken eller vidare studier kan jag läsa efter kognitionsvetenskap? Eller ska jag satsa på...

   Julia SYV: Hej Alva!Med kandidatexamen i kognitionsvetenskap får man en bred och kvalificerad teoretisk kunskap om hur biologiska och maskinella system bearbetar och kommunicerar information. I en komplex och... Läs hela svaret
  • alva 19 år

   Vilken ingenjörsinriktning?

   Hej! Jag funderar på att läsa till civilingenjör, men har upptäckt att det finns så många olika inriktningar? Mina intressen är människokroppen, gillade även biomedicin i skolan. Jag är också intresserad av design. Matte är ett ämne jag gillar, men fysisk 1 och 2 tyckte jag var svårare. Jag...

   Julia SYV: Hej Alva,det stämmer att det finns många olika inriktningar på civilingenjörsprogrammen. Utbud av utbildningar på de svenska lärosäten fastställs till första dagen i... Läs hela svaret
  • Josefin 32 år

   Teknikinformatör, fler titlar?

   Hej! Jag studerar till teknikinformatör via hermodhs. Vad kan en teknikinformatör arbeta mer som? Kan jag arbeta som någon slags informatör eller kommunikatör? Eller bör jag gå en annan utbildning för just det?

   Julia SYV: Hej Josefin!yrken som Teknikinformatör, Informatör och Kommunikatör är i Sverige icke-reglerade vilket betyder att arbetsgivare får fritt anställa med vilken utbildning de själva tycker... Läs hela svaret
  • Leah 20 år

   Studieintyg?????

   Hej Det är så att jag har precis börjat plugga på universitetet och nu vill jag söka jobb. Men dem begär studieintyg. Hur fixar jag det och jag har fortfarande inte fått betyg så jag vet inte hur jag gör?

   Milla SYV: Hej Leah,kontakta administratör på den institutionen där du studerar. Hen bör kunna hjälpa dig genom att skriva ut ett Intyg på att du är för närvarande studerande vid deras institution.... Läs hela svaret
  • Linn 24 år

   Var kan jag träna på Matematik digitalt?

   Jag ska plugga kort gymnasiet på komvux och innan det måste jag lära mig matematik igen. Kan typ högstadiet. Har dyskalkyli så det är svårt för mig. Jag vill ej ha bok utan helst plugga matematik digitalt. Helst gratis! Några bra appar / hemsidor?

   Milla SYV:  Hej Linn,den hemsida vi brukar rekommendera vad gäller repetera eller lära sig nytt inom matematik är matteboken.se - det är gratis och de har också forumet för... Läs hela svaret
  • Linn 24 år

   Komvux: Fristående kurser enbart kopplat till programmet man läser?

   (KOMVUX) Jag måste göra klart de ämnen som ger en gymnasieexamen och dom fristående kurserna man får välja efter svenska engelska (dom ämnen som krävs för en examen) måste vara kopplade till samhällsvetenskapliga och humaniora ”programmet” som jag valt? Förut verkade man kunna välja fritt...

   Anna SYV: Hej Linn,det skedde en stor ändring - trädde i kraft 1 juli 2021 - och det blev friare vilka kurser som får ingå i examensbevis från komvux men helt fritt är... Läs hela svaret
  • mehdi 17 år

   Kan jag läsa om kurser jag redan läst?

   Kan jag läsa om kurser som jag redan är godkända i för och höja mina betyg. Vid byte av gymnasieprogram?

   Julia SYV: Hej Mehdi,en gymnasieelev har rätt att läsa på Heltid (bland annat för att inte förlora rätten till studiehjälpen från CSN). En gymnasieskola kan erbjuda läsa Andra... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga