Cecilia 53 år

  Hej, Jag är legitimerad yrkeslärare men har arbetat i grundskolan i 5 år som lärare. Jag skulle gärna vilja kombinera mitt ämne med syv. Vad behöver jag läsa in då? Jag läste i en tråd att det inte finns behörig/obehörig eller legitimation inom SYV. Måste jag läsa in hela syv-programmet för att bli en attraktiv medarbetare? Eller finns det några speciella kurser som är mer fördelaktiga att gå än andra, så att man blir konkurrenskraftig på arbetsmarknaden? Vad rekommenderar ni? Kan praktik på en skola vara tillräckligt? Vad slår mest? Mvh Cecilia

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Cecilia!
  Du har rätt i att (ännu) inte finns någon legitimation för SYV-ar. "Behörig SYV" är hen med examen från SYV-programmet som är en 3-årig högskoleutbildning på heltid.
  Det finns "överbryggande" utbildning för lärare och socionomer som är kortare: se information på umu.se/utbildning/kurser/overbryggande-kurspaket-mot-studie--och-yrkesvagledarexamen
  Jag tror tyvärr inte att några få kurser från SYV-programmet skulle leda till att man blir betraktad som "behörig SYV". Dessutom så är det svårt (kanske omöjligt) att hitta de kurser som fristående; det är mycket möjligt att de flesta ges endast inom programmet.

  Bli SYV genom praktik? Tveksam till det...
  Praktik inom SYV-programmet är "inbäddad" in i utbildningen, ges under flera tillfällen och man förbereder sig på utbildningen inför praktiken (får uppgifter att utföra på skolan och handledare finns på arbetsplatsen och även en annan handledare som är högskolelärare som besöker en flera gånger under praktikperioden); efter praktiken redovisar man på skolan vad man har utfört (t.ex har vi tittat på flera inspelade vägledningssamtal, som vi genomförde under praktiken, fick feed-back från kursare och lärarna).

  På vilket sätt tänker du ordna praktikplats? Det är en sak att "gå bredvid" i några dagar för att få insyn i arbetsuppgifterna och en annan - att få en längre (flera månaders) praktik. När jag läste till SYV hade vi 14 veckors praktik på heltid, uppdelat i 3 perioder; minst en vecka skulle vi vara på praktik på en Arbetsförmedlingen.
  ***
  Eftersom yrket SYV är mer eller mindre icke-reglerat (i den bemärkelse att ingen legitimation finns) så blir det i princip helt upp till arbetsgivare att bestämma vem hen tror passar att anställa som SYV. Många arbetsgivare föredrar anställa personer med examen från SYV-programmet (de så kallade "behöriga SYV-ar") men det är inte förbjudet att anställa med vilken utbildning som helst. På det sättet är det mycket svårt att råda ang. vilken utbildning du behöver gå, annat är just SYV-programmet som kommer ge dig examen som SYV.

  Mitt förslag...
  Kanske gå tillväga så här: prata med SYV-ar på några skolor, ställ frågor om hur deras arbetssituation ser ut, be sedan att få gå bredvid en SYV på en skola i några dagar, som en sort "förlängd studiebesök". Sök tjänster som SYV. Chansen är störst att börja som SYV om man inte har examen på kortare vikariat eller deltidstjänster, t.ex om det är vikariat på en termin på 30% av heltid som är förlagd på 2 eller 3 olika skolor (sådana tjänster brukar inte behöriga SYV-ar söka till, och då finns det en chans att få in foten...). Ibland utlöses det "akuta vikariat" t.ex mitt i gymnasievalsperioden om ordinarie SYV blir sjukskriven, och då måste rektor hitta en ersättare snabbt - då kan man också få chansen att börja som SYV och testa jobbet ett tag. Dock är det svårt att hoppa in och börja leverera direkt. Men så får man i så fall se det som en stor utmaning! Sedan, med viss erfarenhet av att ha jobbat som SYV, kan man få längre vikariat och kanske till slut även fastanställning.

  Du skriver i din fråga om att du vill kombinera "ditt ämne" med att arbeta som SYV. Vilket är "ditt" ämne? Jag vet att det finns SYV-ar som också undervisar på deltid - t.ex i samhällskunskap på grundskolan (när samhällskunkskapslärare saknas och SYV-tjänten var på deltid, från början); det är sådana "nödlösningar" pga lärarbrist och att ibland har inte skolan råd att anställa en SYV på heltid. Å andra sidan kan lärare ibland "hoppa in" och täcka upp som SYV-ar (när SYV-en saknas på en skola). Återigen är det ofta en tillfällig nödlösning.

  • Cecilia

   Tack för tipset på tillvägagångssättet! Jag kommer jobba 80% på en skola nästa läsår och skolan har ingen syv men kommer behöva söka en. Jag tänkte om jag antingen går med syv eller om man kan klara det själv? Jag känner att jag skulle behöva få lite mer kött på benen. Ex. en arbetsbeskrivning, planering, systemet man arbetar i, olika hålltider. Inom läraryrket har vi LPP= läroplansplanering där kan man se planeringen för en hel termin, det va till stor hjälp för mig när jag började jobba som lärare.

  • Julia Är det en grund- eller gymnasieskola som saknar en SYV? Jag frågar för att det är Olika hålltider för grundskole- och för gymnasieSYVar. :)
  • Cecilia

   Jag känner mig mest van vid grundskolan men vad är enklast? Jag jobbar som hkk-lärare och många av dessa tjänster är inte heltid, så jag jobbar på en grundskola.

  • Julia

   På en grundskola sköter SYV-en bl.a gymnasieval. Gymnasieväljare bör erbjudas tid för vägledningssamtal i god tid innan de måste lägga in sin ansökan till gymnasiet. Med tanke på att vissa elever uteblir från samtal, t.ex pga sjukdom eller att vissa elever behöver flera samtal, så måste SYV-en jobba heltid + övertid (annars hinns det inte med). Beror givetvis på hur många elever som går i årskurs 9 på just den grundskolan. Ofta tillkommer det också "särskilda fall" då det är t.ex oklart om eleven blir behörig till gymnasiets nationella program eller inte; i så fall bör man jobba med den eleven som om hen är "2 elever" - göra upplägg för att hen blir behörig och ett annat upplägg i fall hen inte blir behörig. Om en grundskola har underlag för att ge SYV-en en heltidstjänst, då kan man inte hinna göra det jobbet på halvtid.
   Prata gärna med rektorn på den aktuella skolan där du vill jobba som SYV. Om rektorn vill helst anställa en behörig syv, med examen och flera sådana söker, då kommer en behörig syv få jobbet (är jag rädd), men du får givetvis även i det fallet ta upp frågan om du kan hjälpa till SYV-en för att bl.a lära dig och kunna hoppa in i fall SYV-en blir frånvarande längre fram. Det är sådana "lokala lösningar" som ibland finns, på undantag, tillfälligt, enligt överenskommelser som är väldigt svårt att råda kring. Det beror i princip helt på hur ekonomin ser ut (vad skolan har råd med) + vad ledningen tycker och föredrar + vilka som söker utlösta tjänster. Vid SYV-brist får lärare hjälpa till så gott de kan; gymnasieval måste ju genomföras, även om ingen SYV finns. :(

  • Cecilia Nej, Det förstår jag men på skolan där jag har arbetat var syv-tjänsten på 60%, och efter att denne slutade tog skolan in syv vid arbetstoppar som gymnasievalet. Jag tänker om man har 80/20, det beror på vad skolan söker och hur de kan kombinera tjänsterna. Jag kan i och för sig förstå att det är svårt att räkna exakta timmar man arbetar, och att det lätt kan bli mer.
  • Cecilia

   Jag har undervisat i biologi också men det är ett rätt så komplicerat ämne med många kunskapskrav. Det tenderar att bli extremt mycket att göra. Jag är också intresserad av att arbeta på mellanstadiet men då är det lång utbildning på det också, ellerhur? Eller finns det enstaka kurser i vissa ämnen man kan läsa?

  • Anna

   Är ditt främsta mål att få en heltidstjänst på en skola? I så fall måste du utgå ifrån de behov som skolan har: vilka lärare saknas? Det är i de ämnena som chansen finns att få jobba (i alla fall under det läsåret) som obehörig lärare. Alla skolor/rektorer är ute i första hand efter behöriga lärare med utbildning i rätt ämne + lärarlegitimation. Det är i fall legitimerad lärare saknas som man tillfälligt kan få möjlighet att undervisa i det ämnet. Om legitimerad lärare "hittas" kommer inte någon annan, utan legitimation anställas. Jag läste din fråga. Du är (om jag förstod rätt) legitimerad som yrkeslärare. Undrar: varför vill du inte söka jobb på gymnasieskolorna som yrkeslärare (som just är ditt yrke, där du har utbildning och legitimation)? :)

  • Anna

   Jag tänker också på andra funktioner på grundskola, förutom undervisning och lärarjobbet, t.ex på PRAO ( https://www.framtid.se/reportage/obligatorisk-prao-fran-ht18 - nu är PRAO obligatorisk och det krävs därför Praktikanskaffare och/eller Praktiksamordnare). Det finns också andra arbetsuppgifter både på grund- och på gymnasieskolorna: som skolvärdinna, skoladministratör/utbildningsadministratör, skolbibliotekarie, vaktmästare, skolmåltidsbiträde m.fl).

  • Cecilia Tack för bra tips och länkar! Jag ska kika in på dem. Det finns inte så många jobb på gymnasiet inom restaurang- och livsmedel, tyvärr, jag har kollat och hört av mig med intresseanmälan till dessa skolor.
  • Anna

   Det finns 118 gymnasieskolor i Sverige som erbjuder RL - se listan på gymnasieguiden.se/gymnasium?RL men förutom gymnasieskolorna kan även Komvux och folkhögskolorna erbjuda utbildningar inom "matlagning och matservering" på gymnasial nivå och även där kan yrkeslärare jobba! Exempel på en folkhögskoleutbildning till kock - Sjöviks-folkhogskola/kock Och även inom Yrkeshögskola finns utbildningar inom "restaurang"/matlagning - det är kvalificerade Eftergymnasiala utbildningar; titta gärna på några exempel: högre-yrkesutbildning-goteborg/bagare-konditor --- sommelier-yrgo --- köksmästare/yrgo --- tuc-yrkeshogskola/arbetsledare-maltidsservice --- akademi-båstad-yrkeshogskola/kitchen-manager --- tuc-yrkeshogskola/hotell-och-restaurang-manager --- och du får höra med de utbildningsansvariga för yrkeshögskoleutbildningar om de söker personal som ska vara delaktig i att driva de utbildningar (någon måste ju undervisa där också! :).

  • Cecilia

   Superbra! Jag bor i Mariefred och kan tänka mig jobba söder om Stockholm eller ner mot Strängnäs, Eskilstuna. I Södertälje finns RL-programmet men jag är inte säker på om jag vet om alla skolorna? I Strängnäs ska RL läggas ner vilket innebär att elever som vill gå den utbildningen kommer troligtvis söka sig till Eskilstuna eller Stockholm. 

  • Mikael

   Kontakta gärna alla skolor som du vill jobba på!

  • Cecilia

   Tack, jag har hört av mig till några. Vet du vilka yrkesskolor som erbjuder hotell, RL, administration, försäljningi närheten av mig? Vilka yrkesutbildningar inom mitt område finns det exempelvis i Södertälje, Botkyrka, Södermanlands län?

  • Julia

   Yrkeshögskoleutbildningar finns att se på www.yhguiden.se men vad Komvux i varje kommun erbjuder får man se på varje kommunens webbplats (eller så hör man av sig till komvux i alla de kommuner, där man vill jobba).

  • Ludmila

   du kan också titta på Lernias restaurangutbildningar i olika städer - se Lernia.se/utbildning/restaurang

  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Mina 19 år

   Hur blir jag behörig?

   Hej! Jag vill studera till landskapsarkitekt men läste teknik på gymnasiet. Jag läste fysik 1&2 och kemi 1 men saknar biologi 1. Jag behöver biologi 1 för att bli behörig till landskapsarkitekt. Nu undrar jag vad som är bästa alternativet för mig för att bli behörig till landskapsarkitekt?

   Julia SYV: Hej Mina,om behörighet vad gäller naturvetenskapliga ämnen beskrivs så här Naturkunskap 2 eller fysik1a, kemi1 och biologi1, och du har godkända betyg i fysik1a och kemi1, så kan du antingen... Läs hela svaret
  • Benjamin 20 år

   Matematik 5 på komvux?

   Hej, jag har tänkt på att kanske läsa enbart matematik 5 på komvux för att öka mitt meritpoäng så jag kan garantera en plats på en civilingenjörsutbildning. På gymnasiet läste jag Moderna språk 3 och Eng 7 och har därför +1,5 meritpoäng men matte 5 kan ge mig 1 poäng till om jag förstått...

   Julia SYV: Hej Benjamin,antagningsgränserna kan gå upp och ner. Ingen vet exakt hur högt meritvärde kommer krävas för att komma in nästa gång. Sedan är det också bra att kunna mer matte och... Läs hela svaret
  • Nellie 19 år

   Är det lönt att endast läsa en delkurs?

   Hej, Jag har bestämt mig för att hoppa av ett kandidatprogram på universitetet som jag påbörjade nu i slutet av augusti. Jag är på min första delkurs just nu (10hp) och undrar om det finns några fördelar med att läsa den klart?...

   Julia SYV: Hej Nellie,jag råder dig prata med Studievägledare på ditt program. Vad jag vet, så kan inte delkurser tas in i kandidatexamina. Kanske kan det vara en fördel att du i din CV har... Läs hela svaret
  • Mohamed 21 år

   Hjälp komvux betyg?

   Hej jag läste kemi 1 i gymnasiet och fick betyget F för att jag missa den sista inlämningsuppgiften. Nu läser jag kemi 1 på komvux distans och undrar ifall det går att lämna in de delmoment som jag redan fått betyg i och bara göra det som jag har missat i kursen. Jag vill enbart få E i kursen. Mvh

   Julia SYV: Hej Mohamed,frågor om betygssättningen besvaras av lärare i respektive ämne. Studie- och yrkesvägledare har ingen utbildning i betygssättningen. Hur läraren kommer bedöma dina... Läs hela svaret
  • Edith 18 år

   Gått fel gymnasieutbildning i 3 år, vill bli lantbrukare, är det kört?

   Hej, jag är nu inne på mitt sista gymnasieår, jag har bytt från häst, till djurvård till hundinriktning. I ettan var jag verkligen galen i hästar och i tvåan försvann det intresset. därför bytte jag till djurvård, men det passade mig inte heller, så jag bytte till hundinriktning tätt in på. Jag...

   Liselotte Johansson: Hej Edith,T o m det året du fyller 19 år kan du fortfarande söka om till år1 på gymnasiet. Om du fyller 19 år under året 2022, kan du söka... Läs hela svaret
  • Maher 21 år

   Får man söka något annat program igen efter ett studieavbrott?

   Hej! Jag tänker göra ett studieavbrott från det program som jag läser nu i Högskolan. Så det som jag har läst att ifall man har bra eller rimliga skäl till varför man inte kan fortsätta studera så får man ta studieavbrott med...

   Liselotte Johansson: Hej Maher,alla får söka alla utbildningar som de vill gå och om de är behöriga - konkurrera om studieplats. Och detta oavsett vilka utbildningar de läste... Läs hela svaret
  • Ali 22 år

   Hur många poäng behöver jag egentligen?

   Jag är så förvirrad just nu. Jag förstår inte hur många poäng det är jag behöver? Jag har läst mer än 2500 poäng på Gymnasiet, men fick väldigt många F i ämnena. Hur blir det nu? Utbildningen jag vill...

   Liselotte Johansson: Hej Ali,om du vill komma in på en svensk högskoleutbildning behöver du få Grundläggande behörighet + många utbildningar kräver även Särskild behörighet. Jag... Läs hela svaret
  • Alex 21 år

   Går det att välja dessa?

   Hej går det att välja moderna språk 4 och 5 som individuellt val för 200p , läser ekonomi ekonomi. Jag har även läs moderna språk 3 och jag antar det ger 100p för ''Programgemensamma ämnen 350 p''

   Mikael SYV: Hej Alex,den generella programplanen för Ekonomiprogrammet finner du här: gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/EK/programplan/Programplan_EK.pdf---- Och du har alldeles rätt: en kurs i ämnet moderna språk... Läs hela svaret
  • Veronica 19 år

   Läsa om modernt språk 1 på gymnasiet?

   Hej, Får man läsa om ett modernt språk steg 1 på gymnasiet, trots att man fått ett godkänt betyg i 9an? Står detta någonstans i skollagen, skolverket eller gymnasieförordningen? //Fröken V

   Mikael SYV: Hej Veronica!Vi har nu ställt frågan till skolverket. Vi har tidigare pratat i telefon med en sakkunnig på skolverket och jag minns att vi fick då svar att även om eleven fick F i moderna... Läs hela svaret
  • Jana 17 år

   Kan man göra prövning i början av kursen?

   Hej, Jag har precis börjat kursen moderna språk steg 4 där jag läser mitt modersmål men mina språk lektioner krockar med mitt schema och undervisningen i skolan. Därför måste jag välja att antingen missa min lektion i skolan eller min språk lektion. Därför undrar jag om man kan göra någon...

   Mikael SYV: Hej Jana,prata om det med SYV-en på din skola. Ytterst blir det ett beslut som rektorn på din skola kommer att fatta. Några regler kring den situationen som du beskriver finns inte.Eleven har... Läs hela svaret
  • Quinn 15 år

   Child Life Specialist motsvarighet i Sverige?

   Hej! Jag vill väldigt gärna bli en s.k "Child Life Specialist", men jag hittar inget yrke som är precis det. Finns det en sådan motsvarighet i Sverige? En CLS förbereder barn inför olika behandlingar/provtagningar och hjälper dem igenom det.

   Mikael SYV: Hej Quinn!Kika gärna på framtid.se/yrke/lekterapeut och kanske även på Framtid.se/yrke/sjukhusclown
  • sket 21 år

   Vad kan man bli med förskollärarexamen?

   Som titeln lyder, vad kan en legitimerad förskollärare arbeta med bortsätt ifrån förskollärare? Kan man jobba på skolbibliotek? adminstratör? eller annat? Tacksam för svar

   Mikael SYV: Hej Sket!yrken som Skolbibliotekarie och Administratör är i Sverige icke-reglerade, alltså får arbetsgivare anställa vem de vill för att jobba inom de yrken. Min gissning är att om... Läs hela svaret
  • SYV-besökare 34 år

   Skiljer sig kraven för studier utomlands från de svenska?

   Hej, många ungdomar säger att de vill läsa efter gymnasiet utomlands. Hur skiljer sig behörighetskraven och antagningsgränser i andra länder, jämfört med de svenska? Var ska man få den information ifrån? Tack för alla tips.

   Peter SYV: Hej,tack för din fråga om högre studier utomlands."Utomlands" är ett väldigt vitt begrepp. Olika villkor kan gälla i olika länder.Generellt gäller... Läs hela svaret
  • Fatima 19 år

   Högskoleingenjör datateknik vs datateknik och mobil IT?

   Hej, jag undrar vad skillnaden mellan högskoleingenjör datateknik OCH högskoleingenjör datateknik och mobil IT. I t.ex malmö universitet finns det endast med mobil IT men inte i andra. Skiljer de sig mycket? Får man exakt samma behörigheter? Är det...

   Anna SYV: Hej Fatima!Det finns väldigt många olika högskoleingenjörsprogram. De kan ha samma namn med olika innehåll eller så kan de ha olika namn med nästan identiskt... Läs hela svaret
  • Jacob 21 år

   Funderar på att byta studieort men vill inte förlora min plats?

   Hej, Jag läser min första termin på juristprogrammet i Göteborg. Efter några veckor på programmet känner jag mig lite osäker på om det verkligen är här jag vill plugga. Min första fråga är om det går att byta...

   Anna SYV: Hej Jacob,vad Antagning.se har tidigare förklarat för oss är följande: på kurser som ingår i din nuvarande utbildning (det programmet du läser nu) har du... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga