Samir
    Om man läser VO på gymnasiet vad krävs senare för att utbilda sig till sjuksköterska?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Samir!

    Det är möjligt att bli behörig att söka till Sjuksköterska direkt efter Vård/omsorgsprogrammet på gymnasiet.

    Sjuksköterska - Matematik 2a/2b/2c (en av de kurserna i matte, inte alla), Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Dessutom måste man alltid till alla högskoleutbildningar ha Grundläggande behörighet.

    Titta på programplanen på VO: http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_VO.pdf där det längst ner i "Tips från SYV!" - står hur man uppnår Grundläggande behörighet och det är din rättighet som elev på yrkesprogrammet; ingen skola kan vägra ge dig möjlighet att läsa kurser för grundläggande behörighet.

    Inom Programfördjupningen behöver du läsa Matte 2a. Och inom Individuellt val, 200 poäng, - Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1a2, 50 p.

    Det finns också Ersättningsmöjlighet: i stället för Naturkunskap 2 - om du läser Vård- och omsorgsprogrammet med kurserna Naturkunskap 1a1 , Hälsopedagogik, Medicin 1 och Etik och människans livsvillkor - som alla läses obligatoriskt på VO, men då måste man bara se till att man har minst E i alla de kurserna. Om man skulle få F i någon av de kurserna, har man i så fall inte behörighet vad det gäller Naturkunskap 2. Det kan vara klokt att på förhand fråga om möjlighet att läsa Naturkunskap 2 kommer att finnas på just den skolan som du väljer att söka till + även fråga om Samhällskunskap 1a2, 50 poäng kan läsas.

    Ett litet "problem" blir också att p g a det är väldigt få 50 poängs kurser som finns på gymnasiet, kanske du behöver läsa 50 poäng "för mycket" för att uppnå minst 2500 poäng "minst". Detta för att kunna få din examen. Psykologi 2b och Vård&omsorg-specialisering är kurserna á 50 poäng som får läsas inom Programfördjupningen, välj i så fall en av dem - för att "matcha upp" mot en 50 p. i Samhällskunskap 1a2.

    Jag råder dig på förhand få svar från skolorna, om de kommer att erbjuda möjlighet att välja till alla de "rätta kurserna" för behörighet till Sjuksköterska.

    Om du inte uppnår rätt behörighet under gymnasiet, kan du efter gymnasiet komplettera på Komvux.
    Det behöver inte ta längre tid än max en termin (beror så klart på studietakt du väljer på Komvux + hur många kurser som fattas).

    Bästa hälsningar & stort lycka till!
    Anna

    Frågor och svar taggade med 'lnu' (3 st.)

    • michelle

      Kan man läsa upp betyg i gymnasiegemensam kurs?

      Hej! Har en fundering kring huruvida man kan höja betyg i efterhand. I historia på gymnasiet fick jag betyget D, vilket drar ner mitt snitt väldigt mycket, jag undrar ifall jag kan läsa upp det betyget på något sätt? tog studenten 2017 och läser just nu basår för att kanske söka till...

      Liselotte: : Hej Michelle, ja, du kan höja betyg i de kurser som du har i ditt examensbevis. Det mest realistiska alternativet är att läsa på /självstudier/ och anmäla dig till en... Läs hela svaret
    • Elsa

      Finns det något liknande program i Stockholm?

      Hej! Jag har länge letat efter en utbildning som passar mig. Och nu har jag hittat en som kallas "inredning- och butikskommunikation" på linneuniversitetet i Kalmar. Innehållet verkar vara framförallt fokus på företagsekonomi, men även en hel del på design och inredning. Gillar även att man...

      Julia: : Hej Elsa, nu är ansökningsperioden slut till våren; ansökningsperiod till hösten 2017 börjar 15 mars och tills dess kan nya utbildningar dyka upp på www.studera.nu - som... Läs hela svaret
    • Rebecka

      Jobba som kurator genom att läsa sociologiprogrammet?

      Hej! Jag har sökt in till sociologiprogrammet på linnéuniversitetet i Växjö. Undrar om man kan jobba som kurator efter examen? Och vad "blir man" efter denna utbildning? Har förstått att det är skillnad på den här och socionomutbildningen.

      Mikael: : Sociolog kan arbeta som Utredare, utvärderade, researcher och projektledare både som anställd och som egen företagare/ konsult. Att man med sociologutbildningen arbetar som... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga