Kskdk
    Hej! Vilka betyg är det man söker till högskola med? Är det betygen på alla sammanlagda kurser man har läst? Eller är det kurserna som krävs för att man skall kunna söka till just den utbildning. Exempel. Jag läser till ma3C och får ett E, jag har betyget A i ma2A. Kravet för utbildningen jag tänker söka till är att man ska ha läst ma2A. Är meriten från ma3C:n med eller inte?

    1 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej,
    för att kunna prövas i konkurrensen till en svensk högskoleutbildning måste man Både ha Grundläggande behörighet och - om utbildning så kräver, även Särskild behörighet. 

    Sedan kan man konkurrera i flera olika urvalsgrupper samtidigt. T.ex om du gör högskoleprovet, prövas du i HP-urvalet också. 

    I betygsurvalet kan du prövas i BI och BII samtidigt. 
    Exempel: om din högskoleutbildning kräver matte 2, och du har godkänt betyg i matte 2 i ditt examensbevis

    men at du efter gymnasiet även får godkänt betyg i matte 3, då kommer du prövas både i direkt urvalsgruppen (BI) och i kompletteringsgruppen (BII) men då med lägre meritvärde i BI och med högre - i BII. Detta pga matte 3 ger dig + 0.5 meritpoäng och höjer ditt meritvärde.

    Hänvisningar/lästips - framtid.se/reportage/betyg-pa-gymnasiet och gymnasieguiden.se/informeras/merit

    Mvh
    L.

    Liselotte

    Frågor och svar taggade med '#bi' (1 st.)

    • Erik

      BI och BII, blir jag antagen i båda även om kompletteringen går dålig?

      Hej! Har suttit och stressat på natten med ångest om jag ska komplettera för att garantera en plats i både BI och BII urvalsgrupper, men jag vet inte hur det funkar riktigt. Jag kommer in på den kurs jag vill med hästlängder från 2019 och neråt men inte 2020 men jag kvalar för gruppen BII med...

      Anna: : Hej Erik,om du skaffar dig ett högre betyg i någon av gymnasiala kurserna som räknas in (eller betyget i kursen som ger dig meritpoäng), alltså om du på... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga