Kimia
    När man ska bli antagen till en eftergymnasial utbildning?,eller till en attraktiv högskoleutbildning?.Är det både meritpoäng och resultatet av Hp som de är ute efter.

    Mvh

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV
    Hej Kimia,
    att göra Högskoleprovet är frivilligt. Det är VÄLDIGT SÄLLAN när Högskoleprovet ingår i "behörighet" - vid några få speciella tillfällen.
    Annars så söker man på betyg och med hjälp av betyg blir man Behörig.
    Man måste vara BEHÖRIG. Det är det viktigaste, grunden.

    Om man gör högskoleprovet, då konkurrerar man EN GÅNG TILL - det är som en "andra chans" - med resultatet av Högskoleprovet, det är som om man får EN EXTRA MÖJLIGHET att komma in - om man gör Högskoleprovet.
    Högskoleprovet och Meritvärde av betyg är två separata vägar in i en högskoleutbildning.

    Till en Yrkeshögskola är det lite andra krav: här är det arbetslivserfarenhet som är mycket bra att ha. Arbetslivserfarenhet ingår oftast även i behörighetskraven till en Yrkeshögskoleutbildning. Högskoleprovet behöver man inte göra om man söker till en Yrkeshögskola. Till en Yrkeshögskola kan man söka även som obehörig och kan komma in ändå. Det är givetvis bra att vara behörig, men kan komma in i frikvot /20% får tas in på YH, som saknar full behörighet - i fall de utbildningsansvariga anser att personen kan tillgodoräkna sig utbildningen/.

    Bästa hälsningar
    Julia SYV

    Frågor och svar taggade med 'läsa snabbare än sin klass' (1 st.)

    • T

      Kan man tenta av matte åk 7-8-9 samtidigt?

      Jag går i sjuan och pluggar jämt inför vartenda prov och får ett bra resultat, nämligen A i alla ämne. I skolan är det så att lärarna tycker att jag är ett geni. Jag har bott i Sverige ca ett år och jag kom ikapp andra elever och även bättre än de i vissa ämne. Som matte, NO, engelsk och många...

      Daniel: : hej Bahar, det är jättebra att du är duktig i skolan. Att du har a-betyg i alla ämnen är också jättebra! duktigt gjort! Jag tycker du ska följa dina lärares råd... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga