L

    Hej! Jag går andra året på gymnasiet, går ekonomi och ligger långt efter då jag är sjukt skoltrött och har varit det sen ja började gymnasiet. Har jobb redan i en lokal butik så min nuvarande fundering är att hoppa skolan då jag redan har jobb och sen vill jag ändå bli militär och har de kurserna jag behöver för att kunna bli det.

    2 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej, vill man bli officer, då är det tre årig Högskoleutbildning man behöver genomgå, se gärna info på https://www.framtid.se/yrke/officersyrken och då behöver man gymnasiekompetens innan dess. 
    Mer utbildning är bättre än minde utbildning, i princip i alla sammanhang; att du fått jobb i butik är bra, kan du jobba heltid i den butiken? 
    Är du 18 år, får du själv bestämma om du går i skolan eller jobbar eller gör både och.

    FRåGA SYV kan tyvärr inte göra dig mindre skoltrött - önskar att vi kunde det! ;)

    Är du säker på att FM vill ha dig? Det är ju inte alla som får göra militärtjänst- känner personligen några ungdomar som ej fick göra militärtjänst fast de gärna velat. 
    Frågar man FM,s Rekryteringslinjen, svarar de att sökande till det "militära" ska gärna ha genomfört hela gymnasiet- prata gärna med dem.

    Du går nu kanske på "fel" program?
    Kika gärna på framtid.se/yrken-inom-FM

    Studie- och yrkesvägledare
    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej L.
    Jag håller i princip med Milla SYV (du fick redan svar från henne). Vill dock påminna om att det är helt "ofarligt" att söka till år1 på ett annat program på gymnasiet; du är tillräckligt ung*** (du fyller väl inte 20 år under året 2020?) - för att kunna på nytt antas till år1 på gymnasiet.

    Om du söker till gymnasiet, på nytt, påverkar det inte dina nuvarande studier: du kan både fortsätta vara inskriven på gymnasiet eller ha hoppat av - det kommer ej spela ngn roll för din möjlighet att antas till år1 till hösen 2020; vilket program kan du söka till i så fall?
    Kika exempelvis på FT/transport där det finns möjlighet att ta körkort för diverse olika sorters fordon, vilket är ju jättebra, oavsett om du blir militär eller inte... att ha körkort för personbil och även för lastbil är ju perfekt om man jobbar inom "butik" - då ska du kunna köra varorna också, vid behov. I större butiker kan behovet finnas att köra truck. Får man busskörkort, kan man alltid skaffa sig extra-jobb eller sommarjobb som busschaufför, t.ex... så det är ju jättebra att rusta upp sig med så många olika körkort som möjligt. 
    Du som i framtiden vill bli militär kan, annars, ha stor nytta av examen från Jaktgymnasiet. Om du av ngn anledning inte bli en militär, kanske du kan bli en Jaktvårdskonsulent?
    Det är synd att missa möjlighet att skaffa sig bra grund inför framtiden - den möjlighet som gymnasiet erbjuder. Vissa yrkesutbildningar som t.ex utb.till Elektriker är extremt svårt (ibland omöjligt) att få som vuxen. Och att få körkort utan att behöva bekosta det "ur egen ficka" finns endast inom gymnasieskolan, ej på ngt annat ställe. 

    ____*** Det kalendeåret man fyller 20 år hör man till komvux (från 1 juli det året) och kan inte längre antas till gymnasieskola ("ungdomsgymnasiet"). På komvux är det betydligt färre förmåner, jämfört med gymnasiet: komvux-studerande har ej rätt till gratis lunch, gratis böcker eller åkkortet. Allt detta bekostar de själva. Det finns ej heller ngn automatisk rätt att få kurser = heltid eller att komma in på ngn gymnasiekurs, över huvudet taget. Med det att gymnasiet är i Sverige en frivillig skolform, så finns det inte ngn automatisk rätt att få den utbildningen. 
     

    Frågor och svar taggade med 'elektronik' (4 st.)

    • Mohamad

      högskoleingejör?

      Hej! jag tar studenten i år och är fortfarande förvirrad över vad jag kommer söka till höst för program. Jag tänkte först och främst söka till "högskoleingenjör datateknik" men sen hittade jag också...

      Anna: : Hej Mohamad; du kan kontakta studievägledare på de programmen som du är intresserad av - alltså på de institutioner där de programmen ges.Allmänt gäller det att arbetsmarknaden... Läs hela svaret
    • Yusuf

      Kan man bli framgångsrik utan programmering?

      Jag har tänkt läsa ingenjörsprogrammet i elektroteknik, men ser att det finns en del programmering man måste ta sig igenom. Kan man fortfarande klara sig i arbetslivet utan den biten? Jag har programmerat förut, är inte alls bra på det och hatar det. Tack...

      Anna: : Hej Yusuf; utvecklingen går framåt - men exakt åt vilket håll ... svårt att veta på förhand.Allmänt gäller: Elektroteknik är ett område där... Läs hela svaret
    • Nour

      Bedömning Electronic intyg ?

      Jag fått min intyg bedömning...och de säger: (Bedömning mot svensk eftergymnasial yrkesutbildning Utbildningen kan närmast jämföras med yrkeshögskoleexamen Utländsk utbildning: Examen: "Associate Degree in Electronic Engineering" Längd: 2 år Utbildningen är inriktad mot arbete inom...

      Julia: : Hej Nour!Du kan söka jobb och tillsammans med din ansökan om jobbet skicka även det Intyget/bedömningen. Du kan söka olika utbildningar eller satsa på att starta eget företag, eller "sälja"... Läs hela svaret
    • Bakr

      Fråga om högskola?

      Hej är det möjligt att börja på en högskola, som till exempel kth elektroteknik program om man inte har fysik och kemi eftersom jag inte har de 2 ämnen i skolan??

      Julia: : Hej Bakr, Civilingenjörsprogrammen - kräver alla godkända betyg i gymnasiala kurser matematik 4, fysik 2 och kemi 1 (kan finnas de som kräver även kemi 2). står det på den här utbildningen -... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga