Erteine 24 år
  Hejsan,
  finns det flera valmöjligheter till ett yrkes utbildning på komvux, som varken är VO eller barn och fritid?

  Jag har börjat inse att risken till ett nej när jag söker till VO är 90% och BF har lagts ner.
  Det är de enda som erbjuds i mitt hem kommun.
  När jag var inne på mirio hemsida så hade de flera valmöjligheter.

  Har jag rättigheter att gå på dem om jag inte har slutfört gymnasiet?

  Vad är det för krav,måste man uppfylla för att rektorn ska godkänna det?


  Mvh E.M
  • Anna Det är väldigt olika i olika kommuner. jag skriver nu ett nytt svar till dig.
  • Anna VBU i Ludvika/Smedjebacken hälsar dig att du är välkommen att ta kontakt med dem - Tel. 0240 -66 77 85

  3 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV

  Det är kommuner, arbetsförmedlingen och företag som köper utbildningsplatser till privata personer.

  Gå prata med arbetsförmedlingen och kanske också med socialtjänsten för att Socialtjänsten kan också i vissa fall köpa utbildningsplats åt en privat person.

  Om du är arbetslös/arbetssökande är det i första hand Arbetsförmedlingen som du vänder dig till.

  Om du uppbär socialbidrag (försörjningsstöd) - till Socialtjänsten. I andra fall är det i första hand Komvux (vuxenutbildningen) som köper plats åt dig. På komvux är det "lågutbildade" som prioriteras. Ju mindre tidigare utbildning man har, desto större chans att få läsa på eller via komvux.

  På arbetsförmedlingen är det långtidsarbetslösa som har företräde till arbetsmarknadsutbildningar.

  Socialtjänsten hänvisar oftast till arbetsförmedlingen och/eller till komvux med frågor om att söka utbildning, men det finns exempel (ganska få men ändå så finns de) när Socialtjänsten organiserar utbildning eller köper platser på en utbildning, exempel - "ProVux" i Göteborg (en variant på en gymnasial utbildning för unga personer beroende av försörjningsstöd).

  Du kan alltid vända dig till utbildningsanordnare och fråga på vilket sätt du kan komma in på utbildningen. De svarar dig om det är i första hand komvux eller någon annan /t.ex arbetsförmedlingen eller några företag eller organisationer/ som köper utbildningsplatser just på den utbildningen som intresserar dig.

   

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan!

  Angående UTBUD av utbildningar på Komvux så är det väldigt olika i olika kommuner (vad kommuner anordnar själva eller vad de köper hos olika Utbildningsleverantörer). I princip kan en kommun köpa vilken utbildning som helst om de bedömer att du har det behover och att de har råd (pengar kvar i utbildnings-budgeten).

  Förutom kommuner, är det även AF (arbetsförmedlingen samt olika organisationer, projekt och företag som också kan anordna yrkesutbildningar för vuxna eller köpa hos Utbildningsleverantörer).

  Om du hittar någon utbidning som du är intresserad av, kan du skicka snabblänk (direktlänk) till oss, så kan vi se vad det är för utbildning och vem som skulle kunna eventuellt köpa plats på den utbildningen åt dig.

  YH-utbildningar söker du däremot sjäIv, på egen hand, oberoende vilken kommun du är skriven i eller bor i.

  Bästa hälsningar

  ANNA

  Ang. yrkeshögskoleutbildningar - så finns det inte så många i Ludvika, där du bor, men det finns en del YH som ges på distans>>. Så kika gärna på www.yhguiden.se och jag hoppas du hittar några spännande yrkeshögskoleutbildningar som du vill söka. Du gör i så fall ansökan direkt till en YH-skola. Anvisningar om hur man söker brukar finnas på skolans hemsida. På många YH finns det en "KNAPP" - ANSÖK DIREKT - så kommer man direkt till ansökan.

  Annars så kan du alltid kontakta oss här på Fråga SYV, så hjälper vi dig med information om hur du söker till yrkeshögskola.

  • Erteine http://miroi.se/skolhuset/vuxenutbildning/kurspaket/ .
  • Erteine Det var ekonomiassistent jag skulle vilja gå på eller får ett handels & administration yrkesexamen. Jag vet att om jag slutför sa snabbt så kan jag studera det på Yh. Men jag vill läsa till det innan jag väljer det. De kurser jag jag kvar på sa intressera mig inte längre.
  • Julia Är det den här http://miroi.se/skolhuset/vuxenutbildning/kurspaket/ekonomiassistent/ utbildning du vill gå? I vilken stad vill du gå den utbildningen?
  • Erteine Ludvika. Det är där jag bor. Tack till alla ni som har besvarat mina frågor.
  • Ludmila Har du försökt komma i kontakt med dem på Miroi och fråga hur du kan komma in på deras utbildning?
  • Ludmila Vill man in på en viss utbildning är det ofta "lönt" att vända sig direkt till den skola där utbildning ges, för att det är de som vet mest om den utbildningen som jobbar just på den skola och just med den utbildningen; de vill också få fler sökande till sina utbildningar och är därför ofta mycket hjälpsamma med att ge information angående Hur man kan få plats på utbildningen. Testa prata med Miroi direkt. Enligt vad jag vet har de tel.tid mellan kl.13-15 (så säger de på sin telefonsvarar i alla fall). Det finns också chatt-funktion på miroi´ hemsida men just nu är de "offline". :)
  • Erteine Tusen tack Ludmila. ska ringa och fråga.
  • Peter Kika gärna på Yrkeshögskoleutbildningar, www.yhguiden.se - du kan söka hur många YH som helst samtidigt. Du kan också komma in på flera YH samtidigt och välja sen.
  Läs alla kommentarer
  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden

  Vi har nu fått epostsvar från VBU (för mer info ring Tel. 0240 -66 77 85) som lyder:

  Man kan ansöka till utbildningar som inte finns på plats inom VBU. Man fyller i en ansökan till vuxenutbildningen och skriver en motivering varför man vill gå just den utbildningen. Då tittar rektor på om man kan köpa in den externt för en individ.

  Följande behövs i ansökan:

  Personligt brev

  Betygskopior

  Personbevis

  Ifylls ansökningsblankett

  Utbildningens kostnad per poäng (kontakta skolan/utbildningsanordnaren)

  Skolans namn, adress och telefonnummer.

  __________________________________
  VBU står för Västerbergslagens utbildningscentrum  www.vbu.se
  Ludvika kommun och Smedjebacken kommun, Västerbergslagen,  bedriver gymnasium och vuxenutbildning tillsammans. Googlar man ”VBU” kommer man till hemsidan.
  På hemsidan under vuxenutbildning, gymnasiekurser för vuxna, relaterade dokument, ansökan-vuxenutbildning hittar man ansökan till vuxenutbildningen. På ansökan finns adressen. Man kan fylla i själv eller ta kontakt med SYV på vux för att få hjälp med att få en ansökan samt att fylla i den. Då kan man även passa på att får svar på frågor direkt.  Kontakta VBU kan man göra genom att t ex skicka mail via www.vbu.se/vuxenutbildning/
  Om VBU ska betala för utbildning på Miroi måste ansökan gå via VBU där rektor tar beslut om antagning. Betalar man själv söker man direkt till Miroi.
  På Mirois hemsida under ”kontakta oss” finns ett kontaktformulär. Fyller man i det tar Miroi kontakt.

   

   

  Frågor och svar

  • Evelina 21 år

   Komvux efter IB?

   Hej SYV! Jag har läst IB programmet och har IB examen från gymnasiet. Jag går nu komvux kurserna kemi och fysik för att komplettera min examen eftersom jag funderar på att söka till civilingenjör nästa höst och undrar om/hur mitt meritvärde påverkas efter att jag har läst de kurserna? Alltså...

   Julia SYV: Hej Evelina, utifrån din ålder gissar jag på att IB-examen du har är från 2014 eller senare... reglerna är olika, beroende bl.a på vilket år du fick diploma från IB.För de som fick det... Läs hela svaret
  • David 38 år

   Jag funderar på att byta yrke, var ska jag börja?

   Hej! Jag funderar på att byta yrke men vet inte riktigt var jag ska börja. Kanske ni kan hjälpa till? Jag är utbildad fotograf/bildjournalist och har det senaste decenniet jobbat som bildredaktör på Dagens Nyheter. Nu är jag trött på att...

   Daniel Larsson: Hej David,du kan gott Söka till många olika yrkeshögskoleutbildningar; om du blir antagen, då har de utbildningsansvariga gjort bedömning att du har förutsättningar att... Läs hela svaret
  • Eva 20 år

   Komvux, byta kurs?

   Hej! Jag har sökt till en kurs via komvux och har blivit antagen men har ändrat mig och undrar om jag kan ta bort kursen och söka något annat? Eller måste jag gå kursen? Tack i förhand!

   Mikael SYV: Hej Eva,du måste inte gå en kurs som du inte vill gå. Du lämnar ÅTERBUD. Exakt hur du gör det - är upp till komvux i just din kommun. Det borde på komvux-hemsida och/eller på... Läs hela svaret
  • Hanna 17 år

   Läsa på 2 gymnasieskolor?

   Hej och tack för svar! Behöver jag endast läsa kemi,fysik,biologi 2 och får även kompetens för kurserna 1, jag har nämligen bara läst naturvetenskap 1 och inte kemi,fysik,biologi 1. För att bli behörig till läkarprogrammet måste...

   Julia SYV: Hej Hanna!Du får gärna läsa HELA MITT SVAR på http://staging.fragasyv.se/fragor/laes-till-kurser-innan-studenten Distansstudier för gymnasieelever erbjuds (på prov, enligt beslut från... Läs hela svaret
  • Hanna 17 år

   Läs till kurser innan studenten?

   Hej! Jag heter Hanna och är 17 år gammal. Jag studerar andra året på ekonomi linjen med juridisk inriktning. Jag har dock kommit på att jag ska bli läkare. Jag har höga betyg i de flesta ämnena. Problemet är att jag saknar kurser för att...

   Julia SYV: Hej Hanna,tråkigt att skriva svar om ditt önskemål kan inte tillgodoses. Du kommer behöva komplettera med kurser efter gymnasiet. På gymnasiet råder jag dig läsa matematik 3b. Den... Läs hela svaret
  • Linnea 19 år

   Svårt att bli resekonsult?

   Är det svårt att få jobb som resekonsult utan någon utbildning inom det? Har läst hotell och turism på gymnasiet och vet att det finns vidare utbildning som resekonsult men vill verkligen inte plugga vidare, kan man jobba som det ändå?

   Julia SYV: Hej Linnea,yrket Resekonsult är i Sverige inte "reglerat" - alltså är det helt upp till arbetsgivare att ge jobbet eller uppdraget till vem de vill, med vilken tidigare utbildning som helst. Du får söka... Läs hela svaret
  • Amanda 18 år

   Gå från undersköterska till frisör?

   Hej! Jag läser vård- och omsorgsprogrammet åk 3 för tillfället, men jag har aldrig känt att det är helt rätt. Jag har alltid tyckt om att hålla på med hår och gillar att skapa, därför har jag nu kommit in på att vilja...

   Julia SYV: Hej Amanda,om du läser 3 år på gymnasiet, kan du sedan inte komma in på gymnasiet igen. Man får bara gå färdigt ett gymnasieprogram och när man har gjort det, kommer man inte... Läs hela svaret
  • Lucas 18 år

   Konsekvenser av att hoppa av kurser?

   Jag läser ekonomiprogrammet sista året och har 200 poäng till godo. Om jag skulle hoppa av kurserna marknadsföring och ledarskap och organisation, vad får det för konsekvenser? Vill läsa vidare på högskola och jag tror kompetensen skulle vara nyttig från kurserna men jag tror min potential att...

   Julia SYV: Hej Lucas,om det är viktigt för dig att ha studiehjälpen från CSN, då rekommenderar jag att du går pratar med SYV på din skola och får reda på om du även efter avhopp... Läs hela svaret
  • Anders 22 år

   Antagningsstatistik till Danmark?

   Finns det en hemsida som visar antagningsstatistik till universitetsstudier i Danmark?

   Anna SYV: Hej Anders,det borde det finnas, tycker jag. Dock har inte vi info om det.Kika gärna på studera.nu/studera-utomlands/pa-egen-hand/lander-a-o/danmark och kanske mer specifikt på optagelse.dk
  • Anders 22 år

   Har Norge 2 typer av gymnasieexamen?

   Hej, Kan man sök i Norge till universitet med 2 typer av gymnasieexamen som i Sverige? Dvs en högskoleförberedande samt en yrkesförberedande gymnasieexamen?

   Anna SYV: Hej Anders, vi på fråga SYV kan tyvärr inte svar på den frågan; vi har ingen expert på studier i Norge.Vi kan endast hänvisa dig till att söka info på... Läs hela svaret
  • Anders 22 år

   Komvux hos ny kommun?

   Om jag flyttar kommun måste jag ta med ett utskrift som jag får ifrån Skatteverket när jag ändrar min folkbokföring eller kan Komvux kolla upp det direkt i deras system?

   Anna SYV: Hej Anders,när du blir folkbokförd i en ny kommun, borde komvuxpersonal kunna se det "på dator". Men när du precis har ansökt om adressändring och ändringen ännu inte genomfört av... Läs hela svaret
  • Anders 22 år

   Betyg ifrån andra kommuners komvux?

   Hej, Om kurser som man har läst i olika kommuner ingår i ens gymnasieexamen hur får man den utfärdad då då samtliga betyg inte finns hos en kommun?

   Anna SYV: Hej Anders, det är komvux i den kommunen som kommer att utfärda ditt examensbevis som bör svara till dig på vilket sätt de behöver få uppgifter om alla dina betyg. komvux-personal kan... Läs hela svaret
  • Erika 21 år

   Vad heter teknikprogrammet på engelska?

   Hej! Jag undrar vad teknikprogrammet egentligen heter på engelska. Dessutom vad inriktningen produktionsteknik kallas för.

   Anna SYV: Hej Erika, Skolverket har en sida  https://www.skolverket.se/skolutveckling/anordna-och-administrera-utbildning/administrera-utbildning/skoltermer-pa-engelska och om det du behöver översätta inte... Läs hela svaret
  • Mohamed 19 år

   Att plugga till högskoleingenjör men sedan byta till civilingenjör?

   Hej! Tänkte söka till Civilingenjörsutbildningen i Samhällsbyggnadsteknik på Chalmers nästa år, dock ligger mitt meritvärde precis på gränsen där jag exempelvis 2018 hade kunnat komma in medan i år låg det lite för...

   Anna SYV: Hej ! om man kommer in på ett program på högskolenivå i Sverige men sedan innan redan har godkända betyg i högskolekurser, kan man ansöka om... Läs hela svaret
  • Sofia 18 år

   Hoppa av eller inte? Gå på folkhögskola?

   Hej! Jag går tredje året på Naturvetenskapsprogrammet med inriktning Samhällsvetenskap och har genom hela min gymnasietid haft det extremt jobbigt med min mentala hälsa och under den senaste tiden haft det ännu svårare än normalt. Jag har...

   Anna SYV: Hej Sofia, har du pratat med kurator och med skolsköterska på din skola?Det är jättetråkigt att du har det så jobbigt.Ang. byta till en folkhögskolaOm det vore så väl... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga