Henric
    är de farligt om man tar fel mordersmål som eftersom jag tog engelska men skulle ha svenska kommer man kunna byta sen till svenska?
    • Julia : Kan du förklara lite mer kring din fråga? Var valde du modersmål? Vid ansökan till gymnasiet?
    • : aaa de gjorde jag
    • : jag valde engelska
    • : men jag blandade ihop modersmål med moderenaspråk
    Läs alla kommentarer

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Henric,

    jag är inte helt säker att jag har förstått din fråga. :)

    Om din fråga handlar om gymnasieansökan - kanske är det bättre om du pratar med SYV på din grundskola eller med personal på >>>ditt gymnasieantagningskansli.

    Vem är det som frågade vilket modersmål du har? Fanns det en sådan fråga när du gjorde din gymnasieansökan?

    Du får gärna förklara så mycket som möjligt kring din fråga för att ge oss en chans att ge dig ett bra svar.

    Vänligen

    Julia SYV

    Moderna språk - är ett eget ämne med en egen kursplan på grundskole- och gymnasial nivå och det omfattar alla språk utom svenska, svenska som andraspråk, engelska, klassisk grekiska, latin och teckenspråk. Så, om du kommer in på ett gymnasieprogram där det är obligatoriskt att läsa just MODERNA SPRÅK, då måste du läsa franska, spanska, tyska eller ngt. annat Modernt språk som skola kan erbjuda. Franska, spanska och tyska måste erbjudas. Övriga Moderna språk Kan erbjudas.

    Om du har ett annat Modersmål än svenska, kan du läsa ditt modersmål i stället för moderna språk.

    • : nae de fanns ingen som frågade de var bara jag som missupfattade det med modersmål och modernaspråk men tror du man kan byta direkt när man har kommit in i gymnasiet till svenska ?
    • Julia : På vissa program måste man läsa Moderna språk, för att de är OBLIGATORISKA. Vad söker du för gymnasieprogram? ;)
    • Julia : Varken sig svenska eller engelska kan vara "moderna språk" på grundskolan eller på gymnasiet i Sverige.
    • : teknik
    • Julia : På teknikprogrammet är det Frivilligt att läsa Moderna språk. Kurser i svenska eller svenska som andraspråk 1, 2 och 3 och engelska 5 och 6 är obligatoriska på alla Högskoleförberedande gymnasieprogram, och likaså på Teknikprogrammet för att det är ett högskoleförberedande program.:)
    • Julia : Du kan se programplan för Teknikprogrammet här https://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_TE.pdf
    • : så de gör inget om jag valde engelska ?
    • Julia : Det val som finns på Teknikprogrammet är att önska läsa Moderna språk /det är frivilligt/ eller inte göra det. Ang. svenska finns det inget val. Man måste läsa svenska 1, 2 och 3. Ang. engelska så måste man läsa engelska 5 och 6. Det är frivilligt att läsa engelska 7.
    • : ok men tack för hjälpen !
    • SYV-besökare : Vi på Fråga SYV är mycket glada om våra svar blir till hjälp! :) Du får gärna gilla oss på https://www.facebook.com/fragasyv.se/?fref=ts ;)
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'ungdom' (4 st.)

    • anonym 1995

      vad är skillnad mellan barnskötare och fritidsledare?

      Hej vad är skillnad mellan barnskötare och fritidsledare och kan man vidare utbilda sig efter dessa? som exempel undersköterska kunna utbilda sig ambulansjukvårdare . Hur ser arbetsmarknaden ut för dessa utbildningar ? erbjuder utbildningarna också att...

      Milla : : Hej, barnskötare arbetar mestadels på förskolorna (tillsammans med förskollärare). Inom yrkeshögskola kan påbyggandsutbildninar finnas som leder till yrket... Läs hela svaret
    • Erik

      Undersköterska på BUP?

      Hej, jag är intresserad av att bli en undersköterska (speciellt en specialistundersköterska) dock undrar jag lite när det är gällande utbildning för det. Jag vet att man måste ha en undersköterska utbildning för att få jobb som...

      Julia: : Hej Erik,jag rekommenderar att i första hand försöka skaffa utbildning till Psykiatrispecialiserad undersköterska (om målet är att få jobb på BUP) ochspecialistundersköterskor utbildas i... Läs hela svaret
    • Marcella

      Gymnasiearbete ?

      Hej! Jag sitter verkligen fast i mitt gymnasiearbete, jag vet inte riktigt vilken frågeställning jag skulle vilja ha. Det ska handla om brott och ungdomar, men inte fått en tanke på hur mer specifik jag kan vara. Behöver verkligen hjälp!

      Anna: : Hej Marcella! om ditt gymnasiearbete ska handla om Brott och ungdomar - så kanske du kan få fram Statistik och analysera den och försöka dra slutsatser och förklara varför den icke-dolda brottsligheten... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga