Angelica
    Hej! Jag är väldigt sent ute men jag börjar tvivla mer och mer på mitt gymnasieprogram som jag ska börja på i höst. Jag valde ekonomi och valde det främst för att jag tror att det skulle vara kul, inte för att jag vet exakt vad jag vill bli i framtiden. Men jag börjar höra från flera håll att många inte kommer vidare till universitetet efter ekonomiprogrammet jusst för att så många söker till samma. Detta oroar mig oerhört mycket då jag inte vill att mina drömmar ska falla ihop. Är det verkligen så svårt att komma vidare till universitetet som alla säger att det är, efter att ha gått ekonomi?
    Sedan en till sak, jag funderar på att studera utomlands (kanske) och vill därför veta vad man bör tänka på. Typ om man studerar på ett universitet i något annat land efter gymnasiet, är det lätt att komma in då? Eller blir det svårare än om man söker till ett universitet här i Sverige?
    Tacksam för svar!

    1 Svar

    Hej Angelica!

    Ekonomiprogrammet är en högskoleförberedandegymnasieprogram som därmed ger dig behörighet att söka vidare till universitet och högskola. Du kan då söka andra utbildningar och inte fortsätta på ekonomispåret om det är så du känner då.
    Vad du väljer att studera kan självklart variera, en del utbildningar kräver att du läst vissa kurser dvs en "särskild behörighet"

    Vilka godkända gymnasiebetyg som krävs för särskild behörighet till ett antal utbildningar på högskolenivå, se nedan:

    Apotekare - Biologi B, Fysik B, Kemi B, Matematik D. Eller: Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4.


    Arbetsterapeut - Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (områdesbehörighet A14). Eller: Matematik B, Naturkunskap B, Samhällskunskap A (områdesbehörighet 16) Alternativt: NkB kan ersättas av FyA, KeA samt BiA.

    Arkitekt - Matematik C, Naturkunskap B, Samhällskunskap A. Eller: Matematik 3b/3c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Naturkunskap B kan ersättas av Kemi A och Fysik A (Biologi A krävs inte). Naturkunskap 2 kan ersättas av Kemi 1 och Fysik 1a/1b1+1b2 (Biologi 1 krävs inte).

    Biolog - Biologi B, Fysik B, Kemi B, Matematik D. Eller: Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4.

    Biomedicinsk analytiker (ibland förkortas till "BMA") - Biologi B, Fysik A, Kemi B, Matematik C. Eller: Biologi 2, Fysik 1a/1b1+1b2, Kemi 2, Matematik 3.

    Civilingenjör - Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4. Eller: Fysik B, Kemi A, Matematik E.


    Farmaceut - Biologi B, Kemi B, Matematik D. Eller: Biologi 2, Kemi 2, Matematik 3c.

    Fastighetsmäklare - Matematik 3b/3c, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (områdesbehörighet A4). Eller: Engelska B, Matematik C, Samhällskunskap A.

    Fysioterapeut (f d Sjukgymnast) - Idrott och hälsa 1, Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (områdesbehörighet A15). Eller: Idrott och hälsa A, Matematik B, Naturkunskap B, Samhällskunskap A (områdesbehörighet 17) Alternativt: Idrott och hälsa 1/Id A kan ersättas av flerårig och mångsidigt idrottsutövande (ska styrkas med intyg från förening/klubb).

    Förskollärare (3,5 år = 210 hp) - Naturkunskap 1b (alt Naturkunskap 1a1+1a2), Samhällskunskap 1b (alt Samhällskunskap 1a1+1a2) eller de ”gamla gymnasiekurser": Engelska B, Naturkunskap A och Samhällskunskap A.


    Journalist - Historia A och Samhällskunskap A. Eller: Historia 1b / 1a1+1a2, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2.

    Jurist - Historia A, Samhällskunskap A. Eller: Historia 1b/1a1+1a2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2.

    Läkare - Biologi B, Fysik B, Kemi B, Matematik D. Eller: Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4.

    Marinbiolog - Biologi B, Fysik B, Kemi B, Matematik D. Eller: Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4.


    Psykolog - Matematik B, Samhällskunskap A. Eller: Matematik 2a alt 2b alt 2c & Samhällskunskap 1b alt 1a1 + 1a2.

    Receptarie - Biologi 2, Fysik 1a / 1b1+1b2, Kemi 2, Matematik 4.

    Sjukgymnast - yrket har bytt namn och heter från 1 januari 2014 Fysioterapeut - Idrott och hälsa 1, Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (områdesbehörighet A15). Eller: Idrott och hälsa A, Matematik B, Naturkunskap B, Samhällskunskap A (områdesbehörighet 17) Alternativt: Idrott och hälsa 1/Id A kan ersättas av flerårig och mångsidigt idrottsutövande (ska styrkas med intyg från förening/klubb).

    Sjuksköterska - Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Eller: Matematik B, Naturkunskap B, Samhällskunskap A. Alternativt: Naturkunskap B kan ersättas av Fysik A, Kemi A samt Biologi A.


    Socionom - Matematik B och Samhällskunskap A eller Matematik 2a alt 2b alt 2c och Samhällskunskap 1b alt 1a1 + 1a2.

    Tandhygienist - Matematik B, Naturkunskap B, Samhällskunskap A. Eller: Matematik 2a / 2b / 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2.

    Tandläkare - Biologi B, Fysik B, Kemi B, Matematik D. Eller: Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4.


    Veterinär - Biologi B, Fysik B, Kemi B, Matematik D. Eller: Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4.


    Utöver vilka kurser du läst spelar betygen självklart in också.

    Här kan du se vilka kurser som du läser på ekonomiprogrammet:
    http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_EK.pdf

    Du kan läsa även om andra program på samma sida: http://www.gymnasieguiden.se/program

    Till din nästa fråga att läsa en termin utomlands så låter det som en bra ide, det ger ofta många nya lärdomar. Det du bör tänka på först och främst är att planera det i tid för att underlätta för både dina egna studier men även annat så som din ekonomi.
    Samt att kolla upp om skolorna är avgiftfria och därmed ta ställning till det i tid.

    På följande länk finns mycket information om studier utomlands.
    http://www.framtid.se/?s=utomlands

    Vänliga hälsningar
    Melina SYV

    Frågor och svar taggade med 'webbutveckling' (5 st.)

    • SYV-besökare

      Om en arbetsgivare vill erbjuda LIA för webbutvecklare?

      Hej, min fråga är kanske lite ovanlig... Om en arbetsgivare vill erbjuda LIA för en yrkeshögskolestuderande, hur hittar man de yh-utbildningar som är pågående - gäller område Data/IT (webbutveckling) och arbetsplatsen finns i Stockholm (ganska centralt i Sthlm)? Tack för all hjälp ni kan bistå...

      Julia: : Hej och tack för din fråga om LiA för webbutvecklare i Stockholm!www.yhguiden.se visar de pågående yrkeshögskoleutbildningar också, inte endast de som har framtida... Läs hela svaret
    • Elev

      Vilken kurs ska jag välja so mitt indvid val?

      Hej, jag undrar om vad jag ska välja. Ska jag ta affärsjuridik som indvid val, om ja vad behövs den till? Vad får jag för nytta? Andra alternativen är socionom, webb design.

      Anna: : Hej,en gymnasiekurs Affärsjuridik brukar inte krävas för behörighet till någon högre utbildning i Sverige.Webbutvecklings-kurserna på gymnasial nivå kan ev.krävas... Läs hela svaret
    • Fernandes

      Hur ser det ut om jag ska byta yrke?

      Hej! Nu har jag börjat i en yrkes linje på 2 år inom Webbutveckling, men jag börjar tappa intresse för webbutveckling och jag vill börja jobba med något mer fysiskt. Jag har funderat och tänkt på det ett tag men jag skulle vilja byta yrke till elektriker. Min fråga är hur kommer det se ut om...

      Julia: : Hej Fernandes; grundutbildning till yrket Elektriker ligger på gymnasial nivå. Om du redan har "gymnasiekompetens", t.ex Examensbevis - brukar komvux inte kunna (tyvärr) bereda plats på... Läs hela svaret
    • Sara

      Kan jag byta bort webbutveckling 1?

      Hej! Jag går sista året samhällsprogrammet med inriktning media. I denna inriktningen har skolan lagt till att vi ska läsa webbutveckling 1, det ingår alltså inte i inriktningen. Jag tycker den kursen är OMÖJLIG och sjukt jobbig och skulle VERKLIGEN vilja byta den mot en annan kurs. Jag vet...

      Anna: : Hej SaraDu går Samhällsvet.programmet (SA)>>> inriktning Medier, info & kommunikation>>  - och som du kan se i Programplanen för SA>> får kursen Webbutvecking 1 läsas... Läs hela svaret
    • Sofia

      Hur många poäng får man i sam-beteende?

      Hej! Jag läser samhällsprogrammet med beteendeinriktning tredje året. Jag har klarat alla kurser (och kommer nog klara alla) och läser även ett individuellt val. Men jag är lite osäker på om jag kommer bli godkänd i mitt individuella val, som är webbutveckling. Räcker inte min examenspoäng då?...

      Mikael: : Hej Sofia,vad tänker du på när du skriver "gå ut gymnasiet"? Man kan nämligen mena Olika saker - få Examensbevis och bli beörighet till eftergymnasiala utbildningarellerfå... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga