Moa
    Hej!
    Som rubriken lyder. Vart kan jag studera som marknadsanalytiker någonstans? Vill att de helst ska vara runt Göteborgsområdet då jag helst inte vill flytta härifrån. Jag vill veta allt om utbildningen och vad det innebär. Vet att jag måste söka tills nästa år men vill titta och se om jag hittar någon plats där jag vill studera som passar mig.

    Är antagningspoängen höga? Hur ser yrket ut i framtiden?
    För övrigt så mottages gärna andra utbildningar inom marknad och marknadsföring då jag brinner för detta.

    Tack så länge :)

    4 Svar

    • : Tack så mycket! Ska kika på dessa utbildningar. Men det jag undrar också är om man bara måste läsa på högskola för att få utbildningen till marknadsanalytiker eller finns det någon form av ''genväg'' dit. '
    • Julia : Högre (eftergymnasial) utbildning inom ekonomi och/ellermarknadsföring krävs, men det finns inte några exakta regler om Exakt vilken utbildning. Detta för att yrket är inte ett "reglerat yrke"; varje arbetsgivare får själv bestämma vilken utbildning de föredrar att man har, när man söker jobbet som marknadsanalytiker; därför är det extramt svårt att ge några råd ang. vilken utbildning du ska satsa på.
    Julia SYV på FrågaSYV

    Hejsan,
    det finns flera vägar till samma mål. Jag vet att man kan läsa marknadsföring vid Handelshögskolan. Stockholms universitet har även ett kandidatprogram i marknadskommunikation och IT.
    Men man kan med fördel även läsa media- kommunikation, samhälls- och/eller beteendevetenskap t ex arbetsvetenskap och sociologi i kombination med t ex juridik och ekonomi.

    Men så kan man också tänka så här: en marknadsanalytiker vinner på att kunna mycket inom nationalekonomi och kvantitativ analys speciellt med inriktning mot mikro; därför rekommenderar vissa sakkuniga att söka till följande program - en kandidat- eller civilekonomutbildning i nationalekonomi.

    Hälsningar
    Julia syv

    Hej igen, vi fick idag ett nytt svar från en sakkunnig. Var god läs nedan:

    Utbildningar i strategisk kommunikation knyter an till marknadskommunikation.

     

    Nedan ges en översiktlig information om de två kandidatprogrammen, Kandidatprogrammet i strategisk kommunikation och Kandidatprogrammet i strategisk kommunikation och digitala medier, som startar enbart på hösten och ges på Campus Helsingborg. På www.isk.lu.se/utbildning kan du läsa mer om programmens innehåll med programöversikt och kurser, förkunskapskrav, kompetensprofil mm. Programmen ges på svenska men termin 3 läses på engelska på båda programmen.

     

    ·        Lite mer om skillnaden mellan programmen, dock samläses första året, men därefter är det framförallt två skillnader:

    1)      Den första är att  Kandidatprogrammet i strategisk kommunikation och digitala medier innehåller fler praktiska och tekniska moment i digital kommunikation än Kandidatprogrammet i strategisk kommunikation. Dock får båda programmens studenter grundläggande kunskaper i digital kommunikation. 

    2)      Den andra skillnaden gäller termin fem då  studenter på Kandidatprogrammet i strategisk kommunikation läser valbara kurser i Sverige eller utomlands. På Kandidatprogrammet i strategisk kommunikation i digitala medier har studenten möjlighet att göra ett val på termin 5 mellan att söka antingen utlandsstudier (30hp) med valbara kurser eller att göra en termin med yrkespraktik (15hp) och kursen Projektledning i digitala miljöer (15hp).

     

    ·        Utbildningen ger möjlighet till  internationell profilering, med möjlighet att söka utlandsstudier. Dock finns det inga garantier för att komma iväg på utlandsstudier genom institutionen/universitetet eftersom antalet platser är begränsat.  Men många av våra studenter läser en termin vid ett utländskt lärosäte. Du kan läsa mer om möjligheterna på www.isk.lu.se/utbildning/studieinformation/studera-utomlands ochhttps://www.sam.lu.se/utbildning/studera-utomlands/sok-utbytesstudier

     

    ·        På https://www.isk.lu.se/utbildning/kandidatprogram/kandidatprogrammet-i-strategisk-kommunikation-180-hp/karriar  kan man läsa om vår senaste alumnundersökning som visar att de flesta får relevanta jobb inom ett halvår efter examen. Där finns också löneuppgifter och exempel på yrkestitlar våra alumner har idag.

     

    ·        Examensbenämning för båda kandidatprogrammen är Filosofie kandidatexamen, Huvudområde: Strategisk kommunikation // Degree of Bachelor of Science, Major: Strategic Communication.

     

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hejsan, vi har fått svar från en sakkunnig, var god läs nedan:

    En marknadsanalytiker, beroende på vilken ”marknad” som avses ... generellt behöver god kompetens inom ekonomi (gärna i kombination med kunskaper inom statistik), juridik, gärna en del beteendevetenskap och gärna kunskap om den ”marknad” som avses. Egenskaper och förmågor som bör utvecklas för framgång i yrket är bl a analytisk förmåga, förmåga att se sammanhang, helheter och dra slutsatser samt kommunikativ förmåga (social kompetens).

    Det finns människor som i sin personliga läggning liksom har förmåga att ”se runt hörn” och utifrån historik och känsla för mänskligt beteende blivit framgångsrika marknadsanalytiker utan mycket utbildning. De kanske har god erfarenhet av en bransch och företagen har sett deras potential. Som ung utan arbetslivserfarenhet bör en kombination av ovan bli en god bas för yrket.

    Inom teknik och annan produktion så är det vanligt att en ämneskunnig med påbyggnad av ekonomi och juridik kan jobba med marknadsanalys, t.ex. en ingenjör som bygger på med dessa ämnen kan jobba med marknadsanalys inom tekniska branscher. Men det finns som med de flesta yrken utan specifik yrkesutbildning många olika vägar att gå.

    Lycka till!

    Liselotte
    • : Okej! Tack så jättemycket!
    • Anna : Vi på Fråga SYV är mycket glada om våra svar blir till hjälp! :) Du får gärna gilla oss på https://www.facebook.com/fragasyv.se/?fref=ts ;)
    • :

      Hej igen!

      Efter jag kollat efter olika utbildningar så undrar jag om ekonomiprogrammet på högskolan väst kan ge någon form av likvärdig behörighet att kunna bli markandsanalytiker med tanke på att det är mycket statistik, sammanställa data, dra slutsatser och även en del nationalekonomi. Så jag undrar om det kunde vara något alternativ att söka inför hösten? 

    • Milla : Ja, det tycker jag är ett bra alternativ !
    Läs alla kommentarer
    SYV-besökare SYV

    Hej, du kan läsa Uppsala Universitets Ekonomie kandidatprogram. Det är en treårig utbildning efter vilken marknadsanalytiker är ett tänkbart yrke. Inom programmet ska du välja företagsekonomi som ditt huvudområde för att sedan läsa c-nivå inom Accounting and Finance. Du hittar mer information om det programmet på hemsidan: fek.uu.se/utbildning/program.
     
    Med vänlig hälsning
    Studievägledningen
    Företagsekonomiska institutionen
    Uppsala universitet

    Frågor och svar taggade med 'nationalekonom' (9 st.)

    • Ida597

      Vilken utbildning?

      Hej! Jag vet att jag vill plugga ekonomi, men med tanke på att det finns så många olika utbildningar med många olika inriktningar så vet jag inte vilken som passar mig bäst. Det jag vet är att jag vill plugga det som ger bäst...

      Milla : : Hej!När du väljer en kandidatutbildning som förbereder dig för en karriär inom bank/finans och ekonomi är det viktigt att överväga vilka ämnen och kompetenser som är mest relevanta... Läs hela svaret
    • Lansars

      Filosofi, politik och ekonomi, ämnesinriktning nationalekonomi?

      Hejsan jag ska studera Filosofi, politik och ekonomi ämnesinriktning nationalekonomi med nationalekonomi som huvudområde men min fråga är att vad kan jag bli efter en sån examen Har hittat en liknande fråga men den kursen som en annan person frågade om...

      Milla : : Hej,om du i din utbildning har nationalekonomi som huvudämne så borde du ju kunna bli en Nationalekonom, tänker jag. Läs gärna om det yrket på framtid.se/yrke/nationalekonom
    • Axel

      Nationalekonom via Samsam?

      Hej, jag är intresserad av samhällsfrågor och samhällsekonomiska frågor. Jag har läst om ekonomi programmet och samhällsvetenskapliga programmet och det känns som att samhälls passar mig bäst men jag är nyfiken på att vilja bli...

      Anna: : Hej Axel!Utbilndingar i ekonomi på svenska lärosäten, högskolor och universitet, kräver bland annat godkänt betyg i matematik 3 (3b eller 3c). I SA ingår endast matematik 1b och 2b som... Läs hela svaret
    • Elsa

      Samhäll/Beteende Jobb?

      Hej! Jag har gått samhäll beteende på gymnasiet och vill börja plugga vidare snart på universitet. Jag har A/B i nästan alla ämnen. De flesta jobb som jag tittat på som man kan plugga efter samhälllinjen är exempelvis socionom, kurator...

      Anna: : Hej Elsa, titta gärna på följande yrken:Nationalekonom - om du inte har godkänt betyg i matte3, behöver du komplettera med det betyget;Personalchef; HR-specialist; Rekryterare/Headhunter;... Läs hela svaret
    • Fatima

      Kandidat ekonomi inrikting nationalekonomi?

      Hej! Läser just nu denna ovanstående kurs och undrar vad kan man bli ifall man har läst denna typ av program kan jag jobba som värdepappersmäklare och revisor?

      Julia: : Hej Fatima,För att i Sverige bli auktoriserad revisor krävs att du genomfört en teoretisk och praktisk utbildning om totalt 6 år samt därefter avlagt ett prov.Den teoretiska utbildningen... Läs hela svaret
    • Mary

      Vad är skillnaden på nationalekonom och civilekonom?

      Ja, som rubriken lyder. Vad är skillnaden? Jag skulle gärna vilja bli bankchef (jag vet att man dock behöver arbeta sig upp till det) men vilka kurser behövs för att bli bankchef? Kan man studera på estet för att sedan bli det eller är det bara ekonomi?

      Anna: : Hej Mary, Civilekonom kallas man om man tar examen från civilekonomprogrammet, som är en heltidsutbildning på högskolenivå i 4 år. Läs gärna mer om yrket... Läs hela svaret
    • Niki

      Vad ska jag plugga på högskolan för att bli nationalekonom?

      Jag har försökt hitta program på antagningen.se för att bli nationalekonom, men inte hittat det jag söker. Jag vill söka både till kandidatprogram (3 år) och master (5 år), vad behöver jag plugga och därmed söka på? Tacksam för svar!

      Daniel: : Hej Niki,kika gärna på de 73 "träffar" som jag fick fram på antagning.se/se/search?period=HT_2018  - som på något sätt är relevanta om man vill bli... Läs hela svaret
    • Michael

      (Nationalekonomi och Statsvetenskap) eller (Företagsekonomi)?

      Hej! Jag har blivit antagen till Nationalekonomi och Statsvetenskap (Kandidatprogram) men undrar i fall jag läser det, har jag möjligheten att i framtiden jobba som 1)revisor *antingen inom företag eller på andra ställen*, 2)inom banken (bankman) eller liknande? Därför att enligt de kurserna...

      Liselotte: : Hej, det är rätt svårt, kanske omöjligt, att svara på din fråga. Jag ska förklara varför. Kika på Reglerade yrken>> - det är inom dem som... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga