Malin
    Hej, jag går VO och ska praktisera till 2:an på troligtsvis ett ålderdomshem, jag har väldigt ledsamma kopplingar till det och undrar om det skulle kunna gå att praktisera någonannanstans? På t.ex psykiatrin, vårdcentral, sjukhus, tandläkare, naprapat, dietist, arbetsterapeut osv. Alltså om det går på något annat ställe än just ålderdomshem?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Malin,

    praktik på Vård- och omsorgsprogrammet ingår som en del i den "övergripande utbildningen" och det är de ansvariga för utbildningen som bestämmer var elever får ha sin praktik. Det är rektor på skolan som är ytterst ansvarig men just praktikfrågan brukar vara delegerad till vårdlärare på skolan.
    Vad vårdlärare anser om praktikplatserna - måste du fråga dina vårdlärare. Du får givetvis framföra dina önskemål till dina lärare och övrig personal på skolan, men sedan ligger beslutet hos dem.

    Om din vårdlärare svarar att du inte kan gå på praktik på en annan plats än på ålderdomshemmet, fråga varför det är så? Be om en förklaring. Fråga också om undantag kan göras. Förklara varför du inte vill eller kan gå på praktik just på ett ålderdomshem. Men än så kan du inte göra. Beslutet ligger inte hos dig.

    Jag vet inte om du vet det, men arbetsplatserna har ingen skyldighet att ta emot praktikanter. Många arbetsplatser vägrar ta emot praktikanter. Det kan därför vara svårt att hitta praktikplats över huvudet taget. Möjighet till praktik begränsas också av olika regler, t.ex att det på en arbetsplats som tar emot en praktikant inom en viss utbildning, måste en utbildad handledare vara anställd på heltid. Det finns arbetsplatserna som vill ta emot men det går inte skola med på - pga utbildade heltidsanställda handledare ej finns.
    Praktiska "omständigheter" för vårdlärare på din skola är sådana att lärare måste hinna besöka alla praktikanter och praktikplatserna måste därför ligga nära varandra och också nära skolan (i annat fall hinner inte lärare besöka alla praktikanter så mycket som det behövs). Ofta försöker man ha mång praktikanter på en och samma arbetsplats - pga det är lättare att besöka dem och också pga eleverna kan i så fall hjälpa varandra på praktiken.

    Sedan är det också så att i fall eleverna är på praktik på väldigt Olika arbetsplatser, kan det bli svårt att "behandla erfarenheter från praktik" på lektionerna efteråt, kan jag tänka mig.

    Jag försöker förklara varför det är så att många elever är ofta på praktik på en och samma arbetsplats och att det är inte så lätt att ordna praktik... men jag hoppas givetvis att dina önskemål kan bli tillgodosedda. Prata med dina vårdlärare och LYCKA TILL!

    Milla SYV

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'södertörns högskola' (3 st.)

    • Hannan

      Kandidatexamen i juridik- Framtidsutsikter?

      Hej. Jag är intresserad av att läsa ett program där examen slutar med en kandidat i juridik. Vilka olika sådana utbildningar finns det? Jag tycker att IMER-programmet i Södertörn med inriktningen offentlig rätt låter som något liknande; vad har man för jobbmöjligheter efter examen om man läser...

      Mikael: : Hej,så vitt vi på FRåGa SYV vet så kan man i Sverige idag (jan 2020) inte få kandidatexamen Jur.kand - på andra sätt än genom juristprogrammet; detta för att inget... Läs hela svaret
    • A

      Skillnad på utbildning?

      Jag vill gärna stanna i Stockholm och funderar därför att ta Södertörns ekonomi med företagsinriktning. Finns det någon nackdel med att välja just detta istället för ett vanligt ekonomieprogram.

      Anna: : Hej Armin,vi på fråga SYV känner inte till några nackdelar i att välja utbildning i ekonomi med företagsinriktning på Södertörns högskola.vänligenANNA
    • Nicole Eliza

      Vilken kurs är nästa?

      Hej, Jag läser kursen tyska 2 på gymnasiet just nu. Jag tar studenten i år och vill läsa vidare tyskan. Vilken kurs är det jag ska söka? Jag vill helst gå på Södertörns högskola men Stockholms universitet går också bra. Kursen som jag söker kommer att bli en sen anmälan, hur stor är chansen...

      Mikael: : Hej, till den här kursen krävs det att du har godkänt betyg i Tyska 3. Behörigheten i tyska kan också utgöras av Tyska, nybörjarkurs II, 15 högskolepoäng, från Stockholms... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga