Jennifer

    Hej! Jag utbildar mig just nu på komvux mest för att få en gymnasiebehörighet men kommer vara utbildad undersköterska till hösten. Jag hoppade av gymnasiet och började jobba istället men industrin var inget för mig så jag började studera igen. Dock har djur, speciellt hundar alltid varit mitt största intresse. Därför har jag de senaste åren tänkt på att jag vill arbeta som djursjukskötare men eftersom det är brist på arbeten i yrkesområdet så tvivlar jag på att det är värt det. Jag har på senaste tiden istället funderat på att öppna mitt eget hunddagis/hundpensionat. Jag kan inte hitta nån information om vart man faktiskt utbildar sig inom hunddagisföretagare, gymnasium är inget alternativ eftersom jag snart fyller 21. Så det jag undrar egentligen är vart man vänder sig för att kunna bli hunddagisföretagare? Det spelar inte så stor roll för mig vart i Sverige utbildning finns, det viktigaste för mig är att kunna jobba med något jag älskar.

    3 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Jennifer,
    Hunddagis drivs i Sverige i princip alltid av egenföretagare / entreprenörer. Som egenföretagare bestämmer man själv vilken utbildning man behöver skaffa sig för att kunna driva sitt företag och kunna skaffa tillräckligt antal betalande kunder. Tips! kontakta de befintliga hunddagisföretagare, be att få komma på ett studiebesök, fråga de vilken utbildning de har. Mycket bra (fördelaktigt för dig) om du kan komma in på praktik och "jobba som praktikant" i hunddagis i några månader, då vet du sedan mer om hur det är att driva hunddagis. Kanske börja som anställd på hunddagis, som Dogwalker eller Hundskötare?
    Alltså, finns det inte, i alla fall enligt vad jag vet, ngn speciell utbildning som man måste ha för att få lov att öppna en hunddagis. Arbetsförmedlingen borde kunna hjälpa med en Startkurs för nya företagare.

    Läs, nedan, svar från en gymnasielärare på Naturbruksprogrammet:
    "För att få driva hunddagis krävs att man har rätt kompetens. Det är aktuell länsstyrelse som avgör om den som vill starta hunddagis har kompetensen som krävs. Det finns olika privata aktörer som erbjuder hunddagis-utbildningar som ska ge den kunskap som lagen kräver. Det kan vara idé att jämföra olika utbildare, du hittar dem genom sökning på hunddagis-utbildning. Många naturbruksgymnasier som utbildar inom hund ger sina elever den kompetens som krävs.

    Nedan finns det som Jordbruksverket anser att man ska ha kunskap om.

    Det ska finnas tillräckligt med personal för att driva din verksamhet och ta hand om djuren. Du måste också ha rätt kompetens, antingen genom utbildning eller motsvarande erfarenhet.

    Kraven på kompetens innebär att du ska ha goda kunskaper inom de områden som berör just din verksamhet. För att få tillstånd för hundhållning kan du behöva ha kunskap inom dessa områden:

    - hundens beteende, inklusive oönskade beteenden som påverkar djuret eller hundhållningen negativt

    - hundens grundläggande fysiologiska behov, inklusive rörelsebehov

    - hundens behov av en god social och fysisk miljö

    - stress hos hundar

    - enklare smittskydd

    - tillsyn och skötsel av hundar samt enklare hundsjukvård

    - djurskyddslagstiftningen

    - raskunskap

    - avelsrelaterade problem inom hund­populationen som berörs

    - praktik.

    Det är länsstyrelsen som avgör om du har rätt kompetens och förutsättningar för att få tillstånd."

    Hej igen, vi fick nu ännu ett svar från en sakkunnig, var god läs nedan: "

    Enligt jordbruksverket ska följande vara uppfyllt för att driva hunddagis:

    ” För tillståndspliktig hundhållning enligt 2 § gäller följande kompetenskrav7 : 1. Hundens beteende inklusive oönskade beteenden som påverkar djuret eller övrig hundhållning negativt. 2. Hundens grundläggande fysiologiska behov inklusive rörelsebehov. 3. Hundens behov av en god social och fysisk miljö. 4. Stress hos hund. 5. Enklare smittskydd. 6. Tillsyn och skötsel av hundar samt enklare hundsjukvård. 7. Djurskyddslagstiftningen. 8. Raskunskap. 9. Avelsrelaterade problem inom hundpopulationen som berörs. 10. Praktik.”

    Detta täcks upp av de ingående momenten i hundkunskapskurserna för naturbruksgymnasier genom att läsa minst två av de i ämnet ingående kurserna lämpligen hundkunskap 1 & 2 alternativt hundkunskap 1 & träning av hund.

    Med vänlig hälsning".

    Hej igen, nu fick vi svar från ännu en gymnasielärare (yrkeslärare på naturbruksprogrammet):
    Karisma utbildning, där det står att Mickie Gustafsson är utbildningsansvarig och att alla som gått deras utbildning blivit godkända av Länsstyrelsen, men den kostar 10000 kr + moms och är i Stockholm… I Göteborg utbildar väl bl a Hundens Hus, de tar 11900 + moms samt administrativ avgift på 1000 kr -men jag kan tyvärr inte säga något om kvaliteten på någon av utbildningarna då jag varken gått dem själv eller känner någon som gjort det. Hälsningar

    Och så ännu ett svar:
    "För att få driva hunddagis krävs att man har rätt kompetens. Det är aktuell länsstyrelse i det län man tänker driva verksamheten, som avgör om den som vill starta hunddagis har kompetensen som krävs. Det finns olika privata aktörer som erbjuder hunddagis-utbildningar som ska ge den kunskap som lagen kräver. Det kan vara idé att jämföra olika utbildare, du hittar dem genom sökning på hunddagis-utbildning." - och min kommentar: Eftersom det är Aktuell Länsstyrelse i det län man tänker driva verksamheten som avgör - tycker jag du bör kontakta just Länsstyrelse i det län du vill starta upp en hunddagis. Det kan finnas vissa skillnader mellan hur olika läns Länsstyrelsen skulle bedöma vem som är lämplig.

    Hej igen, vi fick idag ännu ett svar. Var god läs nedan:

    Här är delarna som behövs för hunddagisföreståndare.

    https://jordbruksverket.se/djur/hastar-och-sallskapsdjur/hundar/sa-skoter-du-din-hund#h-Tillstandforverksamhetermedhundarochhundhallningistorreomfattning

    Här hittar du infon om vad som behöver ingå i utbildningen till hunddagis föreståndare.

    Kraven på kompetens innebär att du ska ha goda kunskaper inom de områden som berör just din verksamhet. För att få tillstånd för hundhållning kan du behöva ha kunskap inom dessa områden:

    hundens beteende, inklusive oönskade beteenden som påverkar djuret eller hundhållningen negativt

    hundens grundläggande fysiologiska behov, inklusive rörelsebehov

    hundens behov av en god social och fysisk miljö

    stress hos hundar

    enklare smittskydd

    tillsyn och skötsel av hundar samt enklare hundsjukvård

    djurskyddslagstiftningen

    raskunskap

    avelsrelaterade problem inom hund­populationen som berörs

    praktik.

    Det är länsstyrelsen som avgör om du har rätt kompetens och förutsättningar för att få tillstånd.

    SYV-besökare SYV

    hej, jag fick svar från en av lärarna som utbildar på Naturbruksprogrammet. Så här säger hen:
    " Det finns även ambulerande hunddagis. Hon som driver den åker och hämtar upp hundar och åker iväg och promenerar med hundarna. Då krävs en stor bil och burar mm för att kunna plocka upp hundarna.

    Sen finns det också ett hunddagis/pensionat som tar emot hundar för kortare eller längre period. De har byggt ett hundcenter så de har helt egna lokaler och egen mark med inhägnad hage till hundarna. 

    Det krävs ett tillstånd för att starta verksamheten.

    tillstånd hos länsstyrelsen. Här, länk nedan, finns lite info:

    lansstyrelsen.se/download/18.1e9f682716e44cbf6f539e57/1573830022877/Tillst%C3%A5nd%20f%C3%B6r%20verksamhet%20med%20hund-webb.pdf

    Att jobba på hunddagis utan att vara ägare: - Kan bli svårt. Jag skulle tro att det inte är så många som anställer personal till ett hunddagis "...

    Julia SYV på FrågaSYV

    Fr.o.m 1 januari 2022 gäller följande:

    Särskilda kompetenskrav för tillståndspliktig hundhållning

    3§ Förtillståndspliktig hundhållning enligt 2 § gäller följande kompetenskrav7

    1.Hundens beteendeinklusive oönskade beteenden som påverkar djuret eller övrig hundhållning negativt

    .2.Hundens grundläggande fysiologiska behov inklusiverörelsebehov.

    3.Hundens behov av en god social och fysisk miljö.

    4.Stress hos hund.

    5.Enklaresmittskydd.

    6.Tillsyn och skötsel av hundarsamt enklare hundsjukvård.

    7.Djurskyddslagstiftningen.

    8.Raskunskap.

    9.Avelsrelaterade problem inom hundpopulationen som berörs.

    10.Praktik.

    Kompetenskravet enligt första stycket ska anpassas med hänsyn tillden verksamhet som har ansökt om tillståndet.Kravetpå praktik enligt första stycket gäller endastom innehavaren saknar tidigare praktisk erfarenhet avverksamheten som berörs av tillståndet8.Första, andra och tredje stycket gäller inte för tillståndspliktiga verksamheter som har godkänts före det datum som dessa föreskrifter träddei kraft.

    1.      Det här hittar du på Jordbruksverkets hemsida Startsida

    2.      Djur

    3.      Hästar och sällskapsdjur

    4.      Hundar

    5.      Så sköter du din hund

    6.      Längst ner på den sidan finns författningar.

    7.      Första författningen är :Statens Jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om hållande av hundar och katter

    8.      Där på sidan 18 § 3, står vad som krävs

    9.      Hoppas det hjälpte J

    Hej igen! Ännu ett svar från en "insatt" person, var god läs nedan:
    "Det finns många webbaserade utbildningar att gå. Naturbruksskolan Sötåsen/Uddetorp har en sådan utbildning på semidistans. Det krävs tillstånd från länsstyrelsen!

    En person som ska starta och driva ett hunddagis eller ett hundpensionat ska ha utbildning på hundar eller motsvarande erfarenhet. Utbildningen ska innehålla:

    1. Hundens beteendebehov och etologi

    2. Problemhundar och problemhundägare

    3. Stress hos hund

    4. Smittspridning

    5. Djurskyddslagstiftningen

    6. Raskunskap

    7. Enklare hundsjukvård

    8. Praktik, minst 2-4 veckor beroende på tidigare erfarenhet.

    Stor vikt läggs vid att man har god praktisk erfarenhet av den typ av verksamhet som man vill starta. Praktiken behöver inte vara sammanhängande. Kontrollera gärna att den verksamhet som du praktiserar hos har ett giltigt verksamhetstillstånd. Om du har mindre än fyra veckors praktik inom området behöver man beskriva övriga relevanta erfarenheter och varför kunskaper är tillräckliga för att starta verksamheten.

    Mvh".

    Frågor och svar taggade med 'trean' (14 st.)

    • Hanini

      Är det värt att byta linje i trean?

      Jag börjar trean på resturang och livsmedel efter sommaren och känner att jag har valt helt fel. Jag vill inte alls jobba inom denna bransch och vill studera till något helt annat, kanske till något inom ekonomi eller teknik. Jag har inte de bästa betygen heller på grund av lite motivation....

      Milla : : Hej!Har du gjort ansökan till år 1 på ett nytt/annat program på gymnasiet, via gymnasieantagningen? I annat fall så kanske du inte har ett alternativ att börja år1 på... Läs hela svaret
    • swagiboyxd

      Måste mitt gymnasiearbete ha med min inriktning att göra?

      Hej! Jag har en fråga om gymnasiearbetet i 3:an (jag går i 1:an just nu). Jag går natur/natur, men måste då mitt gymnasiearbete handla om något som har med naturvetenskap att göra? Eller kan jag göra ett gymnasiearbete som handlar om exempelvis...

      Milla : : Hej!Min uppfattning är att ditt gymnasiearbete måste på något sätt ha koppling till naturvetenskap. Det finns ämnena och teman som kan ligga i gränsområden... Läs hela svaret
    • Elisabeth

      Kan man åka på utbytesår i ett halvår?

      Jag går nu trean på gymnasiet, och undrar om det går att göra utbytesår i ett halvår (i USA)? Hur gör man isåfall? -Gör man då gymnasiet hemma i en accelererad takt (d.v.s. motsvarigheten till ett svenskt år på ett halvår), och sedan ett halvår utomlands, eller -Ett halvår som vanligt i...

      Anna: : Hejsan, det finns tyvärr inga sådana färdiga upplägg. Det blir svårt att få ihop det. Det är inte elevens rättighet att begära att gymnasieskolan lägger upp... Läs hela svaret
    • Ida

      Studera utomlands i trean?

      Hej! Nu när jag går i tvåan har jag blivit väldigt intresserad av att studera ett år utomlands under gymnasietiden , men vet inte riktigt hur jag ska få det att fungera. Eftersom jag kommer fylla 18 i år är jag ett år äldre än vad...

      Julia: : Hej Ida,om du vill ta examen från gymnasiet till sommaren 2021 - då ser jag följande realistiska alternativ:- att du avslutar dina nuvarande studier med examen och planerar för studier utomlands Efter... Läs hela svaret
    • Malva

      Kan man gå klart gymnasiet utomlands?

      Hej! Jag är en tjej i 1:an som funderar på att åka utomlands i tvåan, troligtvis USA. Om jag skulle göra det skulle jag troligtvis hoppa upp ett år och gå med dem i min ålder = sista året. Skulle det då vara möjligt att gå ut gymnasiet i USA och ta studenten där utan att behöva åka hem och gå om?

      Anna: : Hej Malva, om du vill ha svensk gymnasieexamen, då måste den tas på en svensk gymnasieskola. Det finns några svenska gymnasieskolor utomlands >>, men inte i USA - alla de befintliga svenska... Läs hela svaret
    • Anonym

      Fel linje, hjälp?

      Hej

      Vill bara be dig som läser att ignorera mitt konstiga namn, speciellt om du tror att jag är oseriös.

      Jag har en ganska komplicerad historia och det började sedan jag slutade nian för tre år sedan. Nu går jag det sista året...

      Julia: : Om du vill läsa till civilingenjör i datateknik då krävs för behörighet fysik2, kemi 1 och matte 4. Högskola/universitet kan ej ta in obehöriga. Men Yrkeshögskola -www.yhguiden.se kan ta in... Läs hela svaret
    • Hanna

      Sjukskriva sig eller hoppa av?

      Hej, efter att ha läst två år på samhällsvetenskaplig linje har jag valt att ta ett studieuppehåll på ett halvår för att sedan läsa in 900 poäng för naturvetenskaplig behörighet på distans hos Korrespondensgymnasiet. Anledningen till mitt studieuppehållet är både på grund av större intresse för...

      Anna: : Hej Hanna, det är mycket olyckligt att du har drabbats av en sjukdom. Jag tycker du behöver koncentrera dig på att bli bättre, bli frisk. Sedan kan du ta upp dina studier. Om du har Sjukskrivningsintyg,... Läs hela svaret
    • Noah

      Byta gymnasium och linje i trean?

      Hej, Jag är en person som har kommit fel helt enkelt, trivs inte alls med mina kompisar eller mitt val av linje. Jag går El och energi programmet andra året och undrar ifall det skulle finnas något möjlighet för mig att byta till Naturbruksprogrammet till...

      Liselotte: : Hej Noah, din bästa chans är att 1. lägga in en ansökan till NB, åk1 - till flera olika gymnasieskolor; det är din rättighet; och den ansökan påverkar inte dina nuvarande... Läs hela svaret
    • Linda

      Ska jag välja svenska som andras språk till trean på gymnasiet?

      Hej, jag slutade mitt andra år på gymnasiet i år och börjar tean nu till sommaren. Jag är född och uppvuxen i Sverige, men mina föräldrar är från Iran, så jag talar persiska hemma. Jag gick på svenska som andra språk i 6-8 i grundskolan och vanlig svenska från 9:an till andra året på...

      Anna: : Hej Linda, Svenska som andraspråk är jämställt med Svenska vad det gäller behörighet till vidarestudier. Det är ingen som får ha åsikter om SAS... Läs hela svaret
    • Måns

      Plugga trean utomlands?

      Hej! Jag vantrivs som bara den i min nuvarande klass och ser ingen möjlighet att kunna gå två år till här (Katedralskolan Lund, Historieprogrammet). Därför undrar jag om man kan plugga trean utomlands? Min lärare berättade om att man kunde läsa tvåan på skolan i London om man ville och jag...

      Mikael: : Hej Måns! Är det på den här skolan, svenska skolan i London>> som du planerar läsa åk2? Varför inte fortsätta åk3 där också i så fall? Det är ju en svensk... Läs hela svaret
    • Felicia

      Vad händer om man inte klarar av gymnasiearbetet?

      Jag går nu i trean på humanistiska programmet, och håller på att skriva mitt gymnasiearbete. Men vad händer om man får F på sitt arbete? Måste man gå om trean, får man en chans att skriva om det inom en viss tid eller kan man läsa upp det senare? Och vilka chanser har man att komma in på...

      Milla : : Hej Felicia! Med F i Gymnasiearbete kan man tyvärr ej få Examensbevis och blir med det inte behörig att söka till högskola/universitet. Om man får betyget F i gymnasiearbete,... Läs hela svaret
    • Jesse

      Kan man komplettera gymnasiet medans man jobbar heltid?

      Hej! Jag går nu i trean på gymnasiet, men har sedan tvåan inte orkat mer. Det är för mycket för mig just nu. Jag vill gärna göra GMU, och börja jobba som soldat. Och efter något år bli Officer. Är det möjligt att komplettera gymnasiet och få högskolebehörighet under tiden som man jobbar...

      Mikael: : Hej Jesse! Vilka krav som ställs för blivande officer kan du läsa på... Läs hela svaret
    • Jasmin

      Hur gör jag nu med mitt byte av gymnasium?

      Hej! Jag har flyttat från min hemkommun där jag hade ett år kvar av mina studier på gymnasiet på inriktningen ekonomi/juridik. Jag avslutade studierna i den kommunen och är nu folkbokförd i Lunds kommun. Jag vill hemskt gärna gå klart trean på samma inriktning och har kontaktat de flesta skolor...

      Milla : : Hej Jasmin! Titta gärna på den här skolan http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/jensen-gymnasium-lund och trots att den inte erbjuder just "Juridik" utan Ekonomi-ekonomi så hoppas jag att ni skulle kunna utarbeta... Läs hela svaret
    • nana

      kan jag höja min meritvärde i trean?

      hej! jag ska efter sommaren börja i trean, mina betyg från ettan och tvåan var mest D och C, om jag skärper mig i trean kan jag höja min meritvärde? är det smart att satsa på högskoleproven också? jag vill gärna komma in i sköterska utbildningen

      Lena: : Hejsan, betyg som du har från E uppåt kan du inte läsa upp under gymnasietiden - du måste vänta till efter gymnasiet. Det är alltid smart att satsa på högskoleprovet - då hamnar du i ytterligare urvalsgrupp i ansökning till högskolan och det är bra! /Lena, Syv

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga