1 Svar

    Daniel SYV

    Hej Jelena!
    vilken intressant fråga du ställer. Och lite ovanlig fråga - också, måste jag erkänna. Men jag ska försöka att ge ett så bra svar jag kan.
    Det är inte alltid lätt att veta vem som som har den största påverkan på vem som anställs.
    Och...
    inom vissa yrken finns t.ex krav på legitimation, registrering, certifiering eller dylikt som inte kan frångås - t.ex leg.yrken inom hälso- och sjukvården och man kan t.ex inte anställa en läkare eller en sjuksköterska som saknar legitimation. Och är det endast en enda legitimerad sökande till tjänsten, så får hen jobbet... då finns det inga val att göra.
    Exempel på reglerade yrken:
    Fastighetsmäklare - krävs registrering från FMI; Det finns även andra yrken som är reglerade, som t.ex erkänns enligt särskilda direktiv, t.ex Revisor och Skatterevisor.

    ****
    Vidare är det så att som egenföretagare får man oftast anställa vem man vill (förutom där det finns strikta krav: t.ex får man inte anställa en bussförare som ej har busskörkort, eller elektriker utan rätt el-behörighet/certifiering).
    ****
    Om vi pratar om stora organisationer där t.ex en administratör ska anställas - så finns det inga krav på legitimation, yrket Administratör är icke-reglerat och "vem som helst" kan anställas och det brukar vara väldigt många sökande till sådana tjänster. Vem bestämmer i så fall ang. vem får jobbet? Jo, det kan bli en lång och komplicerad process: fackliga företrädare deltar, personalavdelningen deltar, chefen som ska bli chef för den nya anställde deltar... så måste man samarbeta kring den frågan, och vem som har "sista ordet" är svårt att säga; kan bli olika i olika situationer. Allmänt, så är chefen (som ska ha personalansvar för den anställde) som har väldigt mycket att säga till om urval i anställningsprocessen.
    Och hur utbildar man sig till att bli en chef? Det finns ingen speciell utbildning som leder till att man får jobb som en chef. Många (men inte alla) chefer är utbildade Civilingenjörer, Civilekonomer eller Statsvetare, men det finns också exempel på att en chef har andra utbildningar t.ex kandidatexamen i Ekonomi, i Internationella Relationer eller i Internationella Affärer.
    Att ha gått ledarskapsutbildning eller kurser i arbetsrätt, konflikthantering och coachande ledarskap är en klar fördel om man drömmer om att en dag bli en chef, men det går inte att ge ngn garanti på att kunna bli en chef, oavsett vilken utbildning man skaffar sig.

    Det går därför inte svara "gå den här utbildningen så kommer du få största möjlighet att påverka vem som anställs". :(
    Men - Kika t.ex på framtid.se/yrke/hr-specialist

    Frågor och svar taggade med 'konkurrenshöja' (3 st.)

    • Erika

      Konkurrenshöja gymnasiebetyg?

      Hej, Jag vill komma in på fysioterapeututbildningen men står just nu långt ner på reservlistan inför årets skolstart. Förutom att försöka lyckas på högskoleprovet skulle jag behöva höja mitt betygssnitt från gymnasiet för att öka mina chanser att komma in. Hur vet jag vilka ämnen som är...

      Julia: : Hej Erika, för dig som har Slutbetyg från 2009, står reglerna på den här platsen på www.antagning.se>> Du kommer att höja ditt meritvärde om du får högre betyg... Läs hela svaret
    • Kamila

      Bästa sätt att komma in på civilekonomi/internationell ekonomi?

      Jag har dåliga betyg i gymnasiet. Jag studerade natur-samhälls programmet. Gick ut med i princip G i alla ämnen, något VG och ett IG i matematik C. Brist på prioriteringar vid fel tidpunkt tyvärr. Min plan just nu är att göra högskoleprovet nu i oktober och i vår och även göra en prövning på...

      Anna: : Hejsan! Det finns Tekniskt basår på flera olika högskolor/universitet och det kan vara olika på hur de ser på saken. Söka kan du alltid göra och vi hoppas du kommer in. Matte C motsvarar... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga