Elanur
    Jag vill antingen välja samhällsvetenskap eller naturvetenskap.Anledningen till varför jag vill välja natur är för att den har matte på högre nivå än samhälle. Men egentligen vill jag välja samhälle för jag känner mig mer bekväm med SO-ämnena. Därför tänkte jag att spetsutbildningen skulle vara en bra idé. Men jag är inte så säker. Därför undrar jag vad fördelarna är med att välja spetsutbildningen? Speciellt med att spetsutbilda sig på matte?

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV
    Hej Elanur,
    om du läser Samhällsvetenskapligt program där Matematik 1b och 2b är obligatoriska kurser, kan du lägga till högre kurser i Matematik, 3b, 4, 5 och sedan även Matematik specialisering. Det är fullt möjligt. Varje gymnasieelev måste välja Individuellt val - 200 poäng och ditt val kan vara kurser i Matematik. Även inom Programfördjupningar eller som utökade kurser kan du läsa mer Matte än just ditt program erbjuder som obligatoriska. Detta gäller alla program ínkl. SA.

    Spetsutbildning på SA handlar om att kunna fördjupa sig i Samhällsvetenskapliga studier ännu mer, genom att t.ex. läsa en kurs på högskolenivå under sin gymnasietid. Globala gymnasiet t.ex. http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/globala-gymnasiet har spetsutbildning på SA programmet. Och här får du se exakt vad "spetsutbildning" handlar om:

    "Vad läser du på SA Global profil/spets*?
    SA-program ska ge kunskap om samhällsstrukturer & människors livsvillkor. Du breddar och fördjupar din förståelse för komplexa samhällsfrågor genom att studera frågor om exempelvis ömsesidigt beroende, rättvisa, demokrati, hållbar utveckling och globalisering. Det historiska perspektivet är centralt både för att förstå det som händer nu och i framtiden. Programfördjupningen innehåller kurserna humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering som på Globala gymnasiet handlar om globala utvecklingsfrågor och kulturkommunikation. Du får även läsa kursen Digitalt skapande som syftar till att utveckla din förmåga att gestalta och kommunicera med digital teknik."

    Sammanfattning:
    det går att läsa mer Matte än programmet innehåller. För det väljer man Mattekurser inom Programfördjupningen och/eller inom Individuellt val. Det går även att ansöka om att få läsa ett utökat program och läsa Mattekurser som "utökade kurser".

    Med vänlig hälsning
    Julia SYV

    Frågor och svar taggade med 'betygsystem' (4 st.)

    • Aalse

      Hur många F får man ha?

      Hej. Jag läser 4 kurser på komvux, varav 2 är 50 poängare och 2 är 100 poängare, men i mitt slutbetyg som finns på antagning.se så har jag 2100 godkända poäng, och idrotten är kvar. Kan jag räkna med att det endast behövs 150 poäng till för att få en gymnasieexamen eller behöver jag räkna med...

      Milla : : Hej Ales!jag har svårt att förstå din situation. Du skriver "i mitt slutbetyg som finns på antagning.se"... Se om dokumentet heter STUDIEBEVIS. Om du på gymnasiet fick ett Studiebevis och nu... Läs hela svaret
    • Therese

      Hur omvandlar jag slutbetyg från IG-MVG perioden till det nya?

      Hej! Jag läste i gymnasiet med IG-MVG systemet till 2012 och läste sen upp några betyg på komvux med F-A systemet. Det har kommit till min uppmärksamhet att jag måste omvandla mina gymnasiebetyg till det nya på något sätt, vart vänder jag mig för att få detta gjort?

      Anna: : Hej Therese, det är till komvux i din kommun, dvs den kommunen där du är skriven/folkbokförd, som du vänder dig. Många komvux har drop-in tider när man kan... Läs hela svaret
    • Jahoma

      Hur stor är kvotgruppen BLEX?

      Hej! Jag undrar hur stor Blexgruppen är, har läst att Gy-11 är med i både Blex och BI men har inte riktigt förstått hur stor Blexgruppen är och hur detta kommer missgynna de som har det gamla betygsystemet. Finns det en viss procent eller hur står det till?

      Lena: : Hejsan, för de elever som går i den nya gymnasieskolan kan det bli svårare att nå det högsta betyget (A) i en kurs, än för sökande med äldre betyg. Beslutet om en ny urvalsgrupp gör det möjligt för sökande med gymnasieexamen att... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga